Laadpalen in Duitsland - groei van 60%

Aantal laadpalen in Duitsland +60%

In Europa zetten veel landen stappen om elektrisch rijden nog makkelijker te maken. Een belangrijk onderdeel is het aanleggen van meer openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s. Zo was Noorwegen jarenlang de koploper met de meeste publieke laadpalen en sinds eind 2019 heeft Nederland de meeste laadpalen.

De behoefte en noodzaak om meer publieke laadpalen aan te bieden leeft volop. En vorige week kwam het goede nieuws dat er Duitsland in een jaar tijd bijna 60% meer laadpunten bij zijn gekomen.

Meeste laadpalen in München

Het aantal laadpalen in Duitsland groeide in een jaar tijd met bijna 10.000 aldus de Duitse branchevereniging voor Duitse energie- en waterbedrijven: BDEW. Het meeste aantal openbare laadpalen is terug te vinden in München. In München zijn ook de meeste hotels met een laadpaal te vinden. Het aantal publieke oplaadpunten in München is 1.185 stuks volgens de website van de BDEW. Op plaats twee en drie zijn respectievelijk Hamburg en Berlijn terug te vinden.

Bekijk ook: De video van de citytrip met elektrische auto naar Berlijn

Groei aantal elektrische auto’s in Duitsland

Uit het onderzoek van de BDEW blijkt ook dat er op dit moment in Duitsland zo’n 280.000 elektrische auto’s en plug-in hybrides rondrijden. Dat zijn er iets meer dan de 200.000 elektrische auto’s die eind 2019 in Nederland waren geregistreerd. Daarom heeft de Duitse overheid extra maatregelen aangekondigd om de groei van het aantal elektrische auto’s in Duitsland verder aan te jagen:

  • De subsidie op de aanschaf van een elektrische auto is verhoogd naar € 6.000
  • Verhoging van belasting op auto’s met een hoge CO2-uitstoot
  • Verplicht een laadpaal bij ieder tankstation in Duitsland
  • Uitbreiding aantal laadpalen en snelladers naar 70.000 laadpalen in Duitsland en 7.000 snellaadstations

Interessant weetje: Over heel 2019 was het aantal verkochte elektrische auto’s 1,8 % van het totaal aantal verkochte auto’s in Duitsland. Afgelopen maand (mei 2020) steeg datzelfde aantal naar 3,3%.

Aantal laadpalen in Duitsland vs. aantal tankstations

Ondanks dat het aantal laadpalen in Duitsland hard is gegroeid het afgelopen jaar is er nog voldoende werk aan de spreekwoordelijke winkel voor onze oosterbuur. Het aantal openbare laadpalen in Duitsland ligt nu op ongeveer 27.730. Dat is weliswaar een snelle stijging dankzij de bijna 10.000 nieuwe laadpalen in Duitsland, echter wanneer je jezelf realiseert dat er alleen al 14.118 tankstations zijn én je lang niet bij alle tankstations je elektrische auto kunt opladen dan begrijp je wel  waarom de Duitse overheid de zogeheten ‘range anxiety’ weg wil nemen.

Laadpalen in Duitsland - Ionity