Wat is de invloed van banden bij een elektrische auto?

Het belang van goede autobanden

Er zijn veel verschillende elektrische auto’s op de Nederlandse automarkt. Ben je in het bezit van een elektrische auto? Dan is het hebben van de juiste autobanden van groot belang. Er zijn een aantal factoren die het slijtageproces van de banden voor je elektrische auto beïnvloeden. Denk aan het gewicht van de auto: een elektrische auto bevat een zware accu en is daarom veel zwaarder dan een auto met een brandstofmotor. Ondanks het feit dat een elektrische auto minder slijtagegevoelige onderdelen bevat, is de accu enorm zwaar. Een Tesla bijvoorbeeld, weegt al gauw zo’n 2.000 kilogram.

Een andere factor die meespeelt is de koppel van de auto. De koppel van een elektrische auto hoeft niet opgebouwd te worden waardoor het volledige vermogen direct wordt overgebracht naar de banden. Dit is misschien ideaal voor sportieve rijders, maar dit vergt veel van de banden en hierdoor slijten ze een stuk sneller. Hoe helpen je banden je actieradius te vergroten? Om de actieradius van je banden te vergroten zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Wanneer je kiest voor een speciale band voor elektrische auto’s én zorgt dat de bandenspanning altijd optimaal is, heeft dat een positieve invloed tot wel 10% op de actieradius van je elektrische auto.

Een band is het contact tussen het wegdek, de auto en jijzelf. Bandenspanning kan tijdens het rijden verhoogd worden door wrijving op het wegdek. De lucht zet uit en dit kan een toename veroorzaken van zo’n 0,3-0,6 bar. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. Doe dit bij voorkeur iedere twee weken. Houd tijdens de controle de geadviseerde bandenspanning aan. Dit advies kun je vinden op de bandenspanningssticker of het systeem van je elektrische auto. Met de juiste bandenspanning en de juiste banden voor een elektrische auto rijd jij een stuk efficiënter en kan je actieradius enorm toenemen.

Wist je trouwens dat veel elektrische auto’s in de boordcomputer dus in het systeem van de auto al aangeven wat de bandenspanning is van je auto? Vaak krijg je ook automatisch meldingen bij een lagere bandenspanning of wanneer je de bandenspanning moet checken. Zoals ook bijvoorbeeld in de afbeelding hieronder waarin op het dashboard voor de bestuurder de bandenspanning is aangegeven met een melding.

Melding bandenspanning elektrische auto onderweg naar vakantiebestemming

Nieuwe Europese richtlijnen

Het belang van de juiste bandenspanning en de juiste band is nu duidelijk. Ook is het zaak om te kijken naar waar autobanden van een elektrische auto precies aan moeten voldoen. Zo zijn er verschillen waarin banden voor je elektrische auto anders zijn dan de banden voor conventionele auto’s.

  • Het profiel van de band is erg belangrijk. Profiel zorgt voor balans tussen grip en rolweerstand. Bovendien wordt de band op die manier stiller dan die van een gewone band. Banden van elektrische auto’s zijn uitgerust met speciale profielen.
  • De band moet extra gewicht aankunnen waardoor de zijwand van de band verstevigd dient te zijn met hard materiaal. Zo zorg je ervoor dat de luchtweerstand geoptimaliseerd blijft.
  • Ook moeten de banden zachter zijn dan gewone autobanden. Een zacht rubbermengsel is beter bestand tegen warme temperaturen.
Bandenspanning elektrische auto controleren

Maar hoe zit dat nou met de Europese richtlijnen voor autobanden van elektrische auto’s? Voor de elektrische auto is vanaf mei 2021 de bepaling 2020/740 van toepassing. Dankzij dit nieuwe EU-bandenlabel worden consumenten in staat gesteld om beter te kunnen vergelijken en relevantere informatie over de autobanden te verkrijgen. Met deze nieuwe Europese richtlijnen en dit nieuwe bandenlabel zijn onder andere grip op nat wegdek gewaardeerd op 5 niveaus (van A tot E). Eerder was dit op 7 niveaus.

Het rolgeluid wordt gewaardeerd van A tot en met C. Ook bevat het nieuwe label een QR-code om toegang te krijgen tot productgegevens. Het is van groot belang dat elke band een unieke identificatie heeft. Dankzij een pictogram op het label kun je zien of de band geschikt is voor verschillende weersomstandigheden, zoals zware sneeuw.

Tip: Op wintersportvakantie met de elektrische auto. Waar moet je aan denken?

Invloed bandenspanning op actieradius elektrische auto

De invloed op je vakantie

Ga jij binnenkort op vakantie met je elektrische auto en ben je van plan veel bagage mee te nemen en ver te rijden? Zorg er dan voor dat je de banden extra goed oppompt. Je mag de autobanden voorzien van extra bandenspanning van zo’n 0,3 bar. Doe dit bij alle 4 de autobanden.

Het is raadzaam om ook goed te kijken naar het profiel van de autobanden. Wettelijk is een profieldiepte van 1,6 millimeter verplicht, maar als je op vakantie met de elektrische auto gaat, is het verstandig om aquaplaning (= de grip op de auto verliezen doordat er regenwater op de weg ligt) te voorkomen. Het is daarom aan te raden om minimaal 3 millimeter aan te houden.

In de auto kun je eenvoudig en draadloos je iPhone opladen wat erg fijn is. Dit kan natuurlijk in vrijwel iedere auto tegenwoordig, maar wat opvalt is dat het opladen van de telefoon geen invloed heeft op de actieradius van de Kona. Vaak zie je namelijk dat het opladen van je telefoon invloed heeft op de actieradius en dus dat je minder ver kunt rijden.