7 tips voor het boeken van het juiste hotel met laadpaal

Opladen onderweg naar de vakantiebestemming

Een tussenstop maken bij een hotel onderweg naar je vakantiebestemming doen veel vakantiegangers al jaren. Het is namelijk een ontspannen manier van reizen en rijden. Doordat je even stopt en geniet van een diner, een plons in het zwembad, bezoek aan een dorpje, een wandeling maakt en bovenal natuurlijk even een paar uur slaapt is je reis een stuk relaxter. De overnachtingshotels zijn in de grote landen om ons heen in sommige gevallen zelfs speciaal opgericht voor de reizigers met de auto.

Nog niet eens zo heel lang geleden, in de tijd voordat het internet voor iedereen beschikbaar was, waren er zelfs speciale hotelgidsjes met hotels onderweg. Goede voorbeelden van deze boekjes met hotels onderweg waren bijvoorbeeld de boekjes van de Formule 1 hotels, de Etap hotels, de ibis hotels en de Novotel hotels langs de autoroutes in Frankrijk en zelfs in Europa. Langs je route onderweg naar de vakantie zocht je dan een hotel om een tussenstop te maken bij een overnachtingshotel.

Dat was vroeger, maar ook nu neemt de vraag naar hotels onderweg weer sterk toe. Want doordat elektrisch rijden zo’n vlucht neemt en in nog niet alle Europese landen een goed dekkend netwerk van laadpalen en snelladers is, is een overnachting onderweg plus het opladen van de auto een winnende combinatie. Via onze pagina met hotels met laadpaal worden veel hotels bekeken en geboekt. Om je te helpen bij het boeken van het juiste hotel met oplaadpunt onderweg naar je vakantiebestemming hebben we 7 tips op een rij gezet voor het boeken van een goed hotel met laadpaal.

7 tips voor het boeken van het juiste hotel met laadpaal

1. Check of het hotel een oplaadpunt heeft

Wanneer je met je elektrische auto op vakantie gaat en je overweegt een overnachtingshotel te boeken langs je route, dan is het belangrijk dat je zorgt dat je weet of het hotel een laadpaal heeft. Niet alle hotels hebben een oplaadpunt voor elektrische auto’s en soms is het aantal laadpunten bij hotels ook beperkt. Check of het hotel een laadpaal heeft en zo voorkom je dat je voor teleurstellingen komt te staan bij aankomst bij het hotel.

Een goede manier om te checken of het hotel een oplaadpunt heeft is door te zoeken op Chargemap of het gekozen hotel een oplaadpunt heeft voor elektrische auto’s. Via de app of de website van Chargemap zie je vaak bij de foto’s al hoe het oplaadpunt eruit ziet. Een simpele manier om te checken of je gewenste hotel een oplaadpunt voor je elektrische auto heeft is door in Google te zoeken op: “Hotelnaam + plaats + Chargemap”.

Tip: Bekijk alle hotels met oplaadpunt in Europa op een kaart.

In Chargemap App zoeken wat voor laadpaal een hotel heeft

2. Bel of mail bij twijfel

Hotels hebben niet altijd precies de juiste informatie online staan. Zeker wanneer het zaken betreft die nog relatief nieuw zijn zoals het opladen van een elektrische auto. Wel zijn hotels goed om je te verleiden de laagste prijs te boeken. Dit doen ze door de laagste prijs als eerst te tonen, maar deze prijs krijg je alleen maar als je volledig vooruit betaalt. Oftewel, dan boek jij het hotel omdat er staat dat het hotel een oplaadpunt voor je elektrische auto heeft, maar bij navraag blijkt dat ze dit niet hebben. Het probleem is dat je dan al geboekt en betaald hebt en dus je geld niet of lastig terug krijgt.

Wanneer je twijfelt of het hotel echt een oplaadpunt heeft voor elektrische auto’s, bel of mail dan even voordat je boekt. Zo voorkom je dat je eindeloos met hotelmedewerkers moet mailen of bellen of klantenservicemedewerkers van een boekingswebsite na moet jagen voor je geld.

Leestip: Kun je een niet-Tesla bij een Tesla destination charger opladen bij je hotel?

Elektrische auto opladen bij ibis Styles hotel met laadpaal

3. Neem altijd contact op na je boeking

Het is helaas vaak nog onduidelijk wat voor oplaadpunt, laadpaal en laadstekker een hotel heeft. Om die reden is ons advies dat je altijd een bericht stuurt nadat je geboekt hebt. Vraag wat voor type aansluiting de laadpaal van het hotel heeft, wat de kosten zijn van het opladen en of je de laadpaal kunt reserveren. Sommige hotels vragen namelijk belachelijke bedragen voor het gebruiken van het oplaadpunt en bij weer andere hotels is het laden inbegrepen in de prijs van de kamer of het parkeertarief.

Aangezien je het hotel als overnachtingshotel langs je route boekt, dus als hotel onderweg, maak je het jezelf makkelijker als je aan het hotel vraagt of ze de laadpaal kunnen reserveren voor je. Het aantal laadpunten bij hotels is vaak nog beperkt tot één of enkele. Door te vragen of ze een plek voor je vrijhouden, weet je bij een positieve reactie ten minste zeker dat je ’s nachts je auto kunt opladen om de volgende dag weer met een 100% volle batterij je rit voort te zetten. Een kleine moeite…dat een groot geluksmoment kan opleveren.

4. Pak altijd een 230V Type 2 laadkabel in

Nadat je met een routeplanner je route hebt gepland naar je vakantiebestemming en je hotel met oplaadpunt hebt geboekt, ben je zo goed als klaar. Maar om te zorgen dat je echt altijd op kunt laden, is het aan te raden om een ‘Granny Charger’ mee te nemen (beter bekend als een 230V Type 2 laadkabel). Mocht het hotel geen oplaadpunt hebben voor je, dan kun je ze tenminste nog vriendelijk doch dringend vertellen dat je gebruik wil maken van het stopcontact om je elektrische auto op te laden.

Vergeet niet om ook een verlengsnoer of haspel mee te nemen. Niet iedere parkeergarage of parkeerplaats bij een hotel heeft namelijk stopcontacten beschikbaar, waardoor dankzij een goede verlengsnoer of haspel wel stroom kunt krijgen vanuit verder gelegen stroompunten.

Gebruik Granny Charger om elektrische auto bij hotel op te laden

5. Boek wanneer je wilt

Of je nu liever van tevoren je hotel met laadpaal zoekt, vergelijkt en boekt of juist last-minute onderweg, steeds meer hotels willen de elektrische autorijder als gast ontvangen en dus is het gelukkig steeds gemakkelijker om een hotel met oplaadpunt te boeken wanneer jij wilt. Oftewel je kunt alles goed voorbereiden en dan zijn stap 1 tot en met 4 ideaal voor je. Wanneer je last-minute nog een hotel met laadpaal voor onderweg nodig hebt dan zijn deze ook eenvoudig te vinden en te boeken.

6. Neem meerdere laadpassen mee

Laadpassen in Nederland werken vaak bij iedere laadpaal en bij alle oplaadpunten. In het buitenland is dit niet het geval. Om die reden blijft ons advies altijd om een extra laadpas mee te nemen naar het buitenland. Het aantal beschikbare laadpalen in sommige gebieden is beperkt en juist daar zie je dat er meer elektrische autorijders kiezen om een hotel met oplaadpunt te boeken. Check met het hotel welke laadpas of app je kunt gebruiken om te betalen en bestel die extra laadpas of download die extra app. Dit voorkomt frustratie als je ’s avonds na aankomt bij het geboekte hotel.

Niet werkende laadpalen in Parking Indigo Paris Ternes

7. Vraag vooraf wat de prijs voor laden is

Het aanbieden van een laadpaal is voor sommige hotels een service, waar het voor anderen juist een manier is om geld te verdienen. Wij hebben prijzen te horen gekregen die oplopen tot € 35,- exclusief parkeertarief voor het gebruiken van een 3,5 kWh laadpaal bij een hotel. Ook hebben we bij hotels gratis mogen opladen of kregen we een laadpas waarmee het opladen op kosten van het hotel was. Kortom, check wat de prijs gaat zijn van het opladen van je elektrische auto bij het hotel en voorkom verrassingen.