Enel X snelladers

Enel X snelladers

Met het toenemende aantal elektrische auto’s komen er steeds meer eisen aan de laadinfrastructuur. In Nederland hebben we dit best goed voor elkaar, maar wanneer je met je elektrische auto naar het buitenland op vakantie wilt, is het goed om je er van tevoren te verdiepen om eventuele uitdagingen te voorkomen. Dankzij aanbieders als Enel X is snelladen tijdens je vakantie weer een stuk eenvoudiger in sommige landen. De van origine Italiaanse energiemaatschappij Enel zet in op een breed laadnetwerk voor de elektrische auto. En naast het plaatsen van snelladers zijn de eigenlijke plannen van dit bedrijf vele malen groter.

Wat is Enel?

Ooit was Enel een energiemaatschappij uit Italië. Tegenwoordig is energie van Enel verkrijgbaar in meer dan 30 landen en werkt Enel aan een dekkend snellaadnetwerk in Italië én andere landen. De visie van Enel is een circulaire economie te faciliteren, met complete microgrids (snellaadstations die ook stroom kunnen leveren aan nabijgelegen dorpen). Alle innovaties bij Enel moeten een duurzaam karakter hebben, omdat dit een van de motto’s van het bedrijf is.

Enel heeft in 2021 zelf 232 TWh opgewekt en werkt samen met tal van partners om de energievoorziening verder te verbeteren en uit te breiden. Dit geldt ook voor de Enel X snelladers, waarbij Enel Italië compleet wil kunnen dekken met snellaadstations (dus óók in het zuiden, waar het voorheen lastig was om een snellader te vinden). Hierbij werkt Enel X samen met onder andere IONITY en het grote project Free to X, waarbij de volledige ASPI (AutoStrade Per l’Italia) voorzien moet worden van snelladers die maximaal 50 kilometer uit elkaar komen te staan.

Hoeveel Enel X snelladers zijn er?

Enel X heeft op dit moment bijna dan 500 snelladers in Italië en een beperkt aantal snelladers buiten de Italiaanse landsgrenzen. Op de kaart kun je zien waar de laadpalen van Enel X te vinden zijn.

Wil je meer weten over een bepaalde snellader? Klik dan de gewenste locatie aan op de kaart, zodat je direct kunt zien welke laadpalen er zijn en met welke snelheid je kunt laden.

Hoe werkt laden bij Enel X?

Laden bij Enel X werkt als volgt:

  1. Zoek een laadstation van Enel X en kies een laadzuil
  2. Plug de laadkabel in de auto
  3. Activeer de laadsessie op de zuil met de laadpas of door de QR-code te scannen in de Juicepas app
  4. Klaar met laden? Haal de kabel uit de auto en hang deze weer terug

Enel X snellader

Hoe betaal je voor snelladen Enel X?

Voor snelladen bij Enel X snelladers heb je een laadpas of eigenlijk nog vaker heb je de Juicepas app nodig. Bij Free to X snelladers kun je ook terecht met de Juicepas app. Daarnaast kun je soms contactloos betalen, echter dit is niet altijd gegarandeerd.

Wat kost laden bij Enel X?

De prijs van het laden bij Enel X is afhankelijk van de laadpas die je gebruikt en de locatie van het laadstation. De gemiddelde prijzen die Enel X zelf noemt zijn € 0,50 per kWh voor snelladen, waarmee de prijzen zeer marktconform zijn. Let wel op; gebruik je een laadpas van een andere aanbieder, dan kan deze extra kosten rekenen voor het laden.

Free to X snelladers langs de Autostrade per l'Italia (ASPI)

Welke laadpassen gebruik je bij Enel X?

De Enel X Juicepass kan gebruikt worden bij Enel X snelladers, net als veel andere laadpassen. Juicepass (€ 16 eenmalig zonder maandelijkse kosten) is de ideale optie wanneer je naar Zuid-Europa gaat met de elektrische auto, omdat het Spaanse Endesa X en het Italiaanse Enel X samenwerken en beiden deze laadpas app ondersteunen.

Ook is het verstandig om de Enel X app te downloaden. Dit kan vanuit het buitenland alleen de app is alleen beschikbaar in het Italiaans. Met die app weet je zeker dat je in Italië makkelijk kunt laden zonder problemen. Ga er niet blind vanuit dat je in Italië bij alle laadpalen contactloos kunt betalen; in de meeste gevallen ben je afhankelijk van een laadpas of een applicatie. Wil je vervelende verrassingen voorkomen, kijk dan eerst op de kaart hierboven waar de laadpaal staat en bekijk in een aanvullende app zoals Chargemap of je met jouw laadpas daar terecht kunt.

Wat voor laadkabels zijn er bij Enel X?

De Enel X snellaadstations zijn doorgaans voorzien van CCS (Combined Charging System) stekkers en CHAdeMO. Let wel op. Hoewel de meeste snelladers tegenwoordig ge-update zijn, staan er ook snelladers in wat meer afgelegen gebieden. Het probleem is dat de Enel X snelladers niet altijd op Engels gezet kunnen worden en je op zo’n plek niemand kunt vinden om het te vertalen voor je. Dit komt steeds minder vaak voor, maar het is goed om rekening mee te houden.

Wat is de laadsnelheid bij Enel X?

Bij Enel X en Free to X kun je laden op 300 kW, maar dan moet jouw auto dit wel kunnen. Veel van de huidige elektrische auto’s hebben een maximaal laadvermogen dat lager ligt, waardoor de auto zelf de maximale laadsnelheid bepaalt. Kan jouw auto op 300 kW of meer laden, dan is de maximale snelheid van de Enel X snelladers bepalend voor de capaciteit waarmee geladen wordt.

Enel X snelladers in Italië

Hoelang duurt een laadsessie bij Enel X?

Doorgaans zit elke elektrische auto binnen een half uur op 80%. Kan jouw auto laadsnelheden boven de 300 kW aan, dan kun je binnen een kwartier alweer in de auto stappen om verder te rijden. Let wel op: bij koude weersomstandigheden of drukte bij het snellaadstation kan de laadduur langer uitvallen, net als bij lagere maximale laadsnelheden van jouw auto of een veel hogere accucapaciteit waarbij simpelweg meer energie nodig is om de 80% te bereiken.

Tips voor snelladen bij Enel X & Free to X

Om je goed op weg te helpen hebben we enkele tips voor je op een rij gezet zodat jij gemakkelijker, beter en socialer kunt snelladen bij de snelladers van Enel X & Free to X:

  • Gebruik een snellader niet tot 100%, tot 80% is efficiënter en netter ten opzichte van andere elektrische autorijders
  • Bij Enel X laadstations is het meestal niet mogelijk om met een aanhanger of caravan te laden, die moet je afkoppelen
  • Check voordat je wegloopt of de snellader ook echt gestart is, zeker wanneer je de Juicepas app gebruikt helpt dit
  • Volg het laadproces in de app van je elektrische auto (als die er is) zo voorkom je dat het laden onverhoopt is gestopt
  • Bekijk de kosten voor het laden in de app van je laadpas of in de Juicepas app
Enel X laadpalen