De Electric Routes routeplanner app

De Electric Routes routeplanner app

Regelmatig testen we nieuwe routeplanners voor de elektrische auto. Zo hebben we dit keer de routeplanner van Electric Routes getest voor jou. In dit artikel lees je alles over de routeplanner via de Electric Routes website en de app voor je telefoon. Is dit een app die je direct moet downloaden of zijn er betere opties voor jou als vakantieganger met je elektrische auto?

Wat is Electric Routes?

Electric Routes biedt een routeplanner die zowel in de app als in een webbrowser gebruikt kan worden. Doordat Electric Routes zowel via de website als via de app te gebruiken is, kun je gemakkelijk kiezen of je thuis op een groter scherm de route wil plannen of onderweg op je smartphone op wil zoeken hoe je het snelste kunt reizen. Het grootste voordeel van Electric Routes is dat het een zelflerende systeem claimt te hebben en daardoor is Electric Routes volgens de theorie steeds beter in staat om jou op weg te helpen. Dat betekent letterlijk dat de app steeds beter bij jouw behoeften gaat passen naarmate je de app vaker gebruikt tijdens het afleggen van langere afstanden.

Tip: Lees alles over hoe je A Better Routeplanner (ABRP) gebruikt.

Electric Routes routeplanner via de website

Hoe werkt de Electric Routes routeplanner?

Hoe makkelijk is de Electric Routes routeplanner nou echt? Eigenlijk is de app best eenvoudig, al moet je eerst wel het één en ander invoeren om ervoor te zorgen dat de routeplanner daadwerkelijk de beste route voor je kan berekenen. De app werkt als volgt:

 1. Open de planner in de app of webbrowser
 2. Voer je vertrekpunt en plek van bestemming in
 3. Voer in welk merk en model auto je hebt, plus het accupakket
 4. Geef aan of je economisch, normaal of sportief rijdt
 5. Voer in hoeveel actieradius (in percentage) je hebt op moment van vertrek
 6. Geef aan hoeveel actieradius je wilt hebben op plek van bestemming
 7. Kies of je AC, DC en/of HPC-laders wilt gebruiken
 8. Kies welke laadpassen je hebt of welke laadnetwerken je kunt gebruiken
 9. Sluit het venster met extra opties en je komt weer bij de kaart uit
 10. Klik op ‘Calculate Electric Route’
 11. Electric Routes heeft de ideale route volgens de gegevens uitgerekend en je bent klaar voor vertrek

We raden aan om de app te gebruiken. Op die manier hoef je namelijk maar één keer alle gegevens in te vullen. Ook wordt het voor de planner op die manier makkelijker om te leren en je de volgende keer een nog betere ervaring te bieden. Daarnaast laadt de app vaak sneller dan de webbrowser wanneer je onderweg bent en nog eens naar de route wilt kijken of iets wilt wijzigen.

Electric Routes stappen voor routeplanning

Wat zijn de voordelen van de Electric Routes routeplanner?

Wat onderscheidt de Electric Routes routeplanner nou van andere aanbieders? Wat vooral belangrijk is, is dat je zelf direct in kunt voeren waar je kunt laden met jouw laadpassen of apps. Dat betekent dat je alleen geschikte laadpalen en snelladers in de route opgenomen krijgt, zonder dat je hiervoor extra stappen moet ondernemen. Ook leert de app elke keer bij; de resultaten van jouw reis worden gebruikt om voor de volgende trip een nog betere route aan te bevelen. Dat is vooral aantrekkelijk wanneer je regelmatig langere reizen aflegt met je elektrische auto.

Een ander voordeel van de Electric Routes routeplanner is dat je gemakkelijk kunt zien wat er bij een voorgestelde laadstop te doen is. Zo zie je bijvoorbeeld in de afbeelding hieronder al dat er een McDonald’s in de buurt is en dat er openbare toiletten zijn. Dat maakt het plannen van je route een stuk prettiger.

Bekijk ook: De top 10 activiteiten tijdens een laadstop onderweg naar de vakantie.

Faciliteiten onderweg tijdens een laadstop inzichtelijk dankzij Electric Routes

Wat zijn de nadelen van de Electric Routes app?

De Electric Routes routeplanner heeft leuke functionaliteiten voor de vakantieganger met de elektrische auto. Er zijn ook een paar mindere punten aan de Electric Routes routeplanner, zoals

 1. Geen knop om vanuit de webbrowser de route naar je mobiel te laten sturen
 2. Langs de route worden uitsluitend de gekozen laadpalen getoond en geen alternatieven
 3. Alleen in de Electric Routes app is het mogelijk om voorgestelde laadstops te wijzigen
 4. (nog) Geen integratie met de navigatie of andere software in de auto mogelijk

Conclusie

Het idee achter een zelflerende routeplanner is aantrekkelijk, maar het is de vraag of Electric Routes onderscheidend genoeg is om écht een enorm succes te worden. Een aanrader voor de vakantieganger met elektrische auto is het wel, al kunnen apps als ABRP (A Better Route Planner) en de navigatie in jouw eigen elektrische auto ook prima gebruikt worden om op je eindbestemming te komen. De beste ervaring krijg je door de on-board navigatie te combineren met een app die andere factoren meeneemt, zoals ABRP, Electric Routes routeplanner of de Chargemap App. Op die manier kun je de pluspunten van beide navigatieopties combineren waarmee de vakantie met de elektrische auto nog leuker én makkelijker wordt.

Download de app: Electric Routes routeplanner App (Apple).
Download de app: Electric Routes routeplanner App (Android).