IONITY snelladers

IONITY snelladers in Europa

Als je op vakantie gaat met je elektrische auto, weet je dat je onderweg af en toe moet opladen. Omdat je onderweg naar je vakantiebestemming grotere afstanden aflegt, verdient snelladen de voorkeur. Uit het onderzoek: ‘Op vakantie met een elektrische auto’ blijkt dat onderweg naar de vakantiebestemming zo’n 96% van de elektrische autorijders kiest voor een snellader. De gemiddelde elektrische auto is binnen 30 minuten 80% geladen, waarmee je weer een flinke afstand kunt rijden. Het netwerk van IONITY speelt hier een steeds grotere rol bij. Waar vind je de IONITY laadpalen en wie zit er eigenlijk achter deze aanbieder van laadstations door heel Europa?

Wat is IONITY?

IONITY is een samenwerking tussen BMW, Ford, Mercedes Benz en de Volkswagen Group. Het werd in 2017 opgericht en in 2019 sloten ook Kia en Hyundai zich aan bij IONITY. De missie van IONITY is helder; het bouwen van een snellaadnetwerk voor elektrische auto’s langs de Europese snelwegen om het laden van je elektrische auto zo makkelijk en snel mogelijk te laten verlopen. Hierbij wordt vooral ingezet op duurzame energie uit water, zon en wind, om zo een duurzaam laadnetwerk aan te kunnen bieden en uit te kunnen bouwen. Het hoofdkantoor van IONITY staat in München, al is er ook een kantoor in Oslo.

Hoeveel IONITY snellaadstations zijn er?

Er zijn inmiddels al bijna 400 plekken waar IONITY laadpalen gevonden kunnen worden. Voor je gemak hebben we de IONITY snellaadstations in kaart gebracht inclusief alle locaties. Je kunt zien dat IONITY Duitsland goed gedekt heeft en dat IONITY Frankrijk ook voorzien heeft van een groot aantal laadpalen. Wat vooral opvalt is de dekking over heel Europa. Zelfs in Ierland en Hongarije vind je IONITY snelladers en het netwerk van IONITY wordt constant uitgebreid. Waar de doelstelling ooit op 400 laadpalen stond, is IONITY nu vooral bezig met door te bouwen om een dekkend netwerk neer te zetten voor de groep mensen die elektrisch rijden.

Hoe werkt laden bij IONITY snelladers?

Het snelladen van je elektrische auto bij IONITY is uiteraard eenvoudig:

  • Ga naar een van de stations met IONITY laadpalen en kies een snellader
  • Sluit de IONITY snellader aan op je auto
  • Activeer het laden met een laadpas, je mobiele telefoon of betaling met bankpas

Hoe werkt laden bij IONITY?

Hoe betaal je voor snelladen bij IONITY?

Voor het laden bij IONITY zijn er verschillende mogelijkheden. IONITY heeft het in de afgelopen jaren gemakkelijker gemaakt om te betalen voor je laadsessie en daardoor kun je nu bij de meeste snelladers betalen met verschillende laadpassen, met de app op je telefoon, je bankpas of je creditcard.

Wat kost laden bij IONITY?

Wil je laden bij IONITY, dan zijn er twee verschillende opties, die beide met een eigen prijs komen;

  • Het normale tarief, ook wel het gasttarief genoemd: € 0,79 per kWh (inclusief btw, zonder enige bijkomende extra kosten)
  • Het IONITY tarief, dit is beschikbaar als je een IONITY paspoort hebt en dan betaal je € 0,35 per kWh. Dit is ook weer inclusief btw. Let op dat hier wel € 17,99 per maand voor het paspoort bij komt (12 maanden bindingstijd)

In Frankrijk en Finland gelden de tarieven niet per kWh maar per minuut. Dit heeft te maken met de landelijke regelgeving met betrekking tot het laden van elektrische auto’s.

IONITY snelladers in Scandinavië

Welke laadpassen gebruik je bij IONITY?

Eigenlijk alle laadpassen in Nederland kun je bij alle Nederlandse laadpalen gebruiken. Ga je naar het buitenland op vakantie, kijk dan even op de website van je laadpas om de dekking te controleren; het verschilt namelijk per pas en land. Daar staat ook vaak of je jouw laadpas kunt gebruiken bij de IONITY snelladers. De automerken die samenwerken met IONITY bieden speciale pakketten met volledige dekking, zodat je nooit hoeft te controleren of jouw laadpasje werkt bij de laadpaal van IONITY.

Wat voor laadkabels zijn er bij IONITY?

IONITY gebruikt vooral CSS (Combined Charging System) Combo 2 aansluitingen bij de snellaadstations waarmee tot 350 kW geladen kan worden. Dit is de standaardaansluiting voor snelladen in Europa. Ook zijn er IONITY Multicharging stations te vinden in Nederland, Frankrijk en Oostenrijk. Daar vind je naast de CSS Combo 2 aansluitingen ook type 1 (CHAdeMo) en type 2 (Mennekes) stekkers met een maximaal laadvermogen van 50 kW. CHAdeMo-aansluitingen vind je vooral op Aziatische en Amerikaanse auto’s met een stekker; Mennekes is de gebruikelijke aansluiting voor Europese autofabrikanten omdat type 2 de standaard is in de Europese Unie.

Wat is de laadsnelheid bij IONITY?

De maximale laadsnelheid bij de IONITY snellaadstations is 350 kW. Dat is een indrukwekkende laadsnelheid, maar in de praktijk valt de maximale laadsnelheid lager uit omdat niet de laadpaal maar jouw auto bepaalt hoe snel er geladen kan worden in dit geval. Met andere woorden; kan jouw auto op maximaal 135 kW laden, dan laad je ook bij een 350 kW snellaadpaal met 135 kW.

In Oostenrijk, Frankrijk en Nederland heeft IONITY daarnaast ook laadpalen met een laadvermogen van 50 kW staan. Ook hier geldt dat de maximale laadcapaciteit van jouw auto doorgaans bepaalt hoelang het laden duurt.

IONITY snellader

Hoelang duurt laden bij IONITY?

De laadduur is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het laadvermogen van jouw auto, de laadpaal die je kiest en de weersomstandigheden. Gaan we uit van een snellader (350 kW) en een gemiddelde elektrische auto met een aangename temperatuur, dan zul je de auto binnen 30 minuten tot 80% laden. Let erop dat dit alleen geldt voor auto’s die geschikt zijn voor snelladen (dus op DC, gelijkstroom). Wordt er geladen met een type 2 laadkabel bij een laadstation van IONITY, dan kost het aanzienlijk langer om de accu vol te krijgen.

Tips voor snelladen bij IONITY

Om je goed op weg te helpen hebben we enkele tips voor je op een rij gezet, zo kun je gemakkelijker, beter en socialer snelladen bij IONITY:

  • Gebruik een snellader niet tot 100%, tot 80% is efficiënter en netter ten opzichte van andere elektrische autorijders
  • Bij IONITY laadstations is het meestal niet mogelijk om met een aanhanger of caravan te laden, die moet je afkoppelen
  • Check voordat je wegloopt of de IONITY snellader ook echt gestart is
  • Volg het laadproces in de app van je elektrische auto (als die er is) zo voorkom je dat het laden onverhoopt is gestopt
  • Bekijk de kosten voor het laden in de app van je laadpas of in de IONITY app
Steeds meer IONITY snelladers in Europa