Wat gebeurt er als je elektrische auto leeg is?

Wat gebeurt er als je elektrische auto leeg is?

Eigenlijk iedereen vraagt het zich wel af…zelfs niet elektrische autorijders willen weten wat er gebeurt als je elektrische auto leeg is? Misschien komt het door de ‘range anxiety’ of het is onderdeel van de bangmakerij van sommigen, maar een vraag die we vaak krijgen is wat er gebeurt als je elektrische auto leeg is. Stopt de auto er dan ineens mee of krijg je voordat deze stopt nog een seintje zodat je een veilige plek op kunt zoeken. In dit artikel bekijken we wat er gebeurt als je elektrische auto leeg is en we laten je zien hoe ver je nog kunt rijden als je auto aangeeft dat hij leeg is.

Tip: Lees waarom je actieradius in de winter minder is en hoe je deze kunt optimaliseren.

Hoe weet je wanneer je elektrische auto bijna leeg is?

Elektrische auto’s zijn eigenlijk stuk voor stuk technische hoogstandjes. Van het accupakket van de auto tot aan de technische snufjes en hulpmiddelen, elektrische auto’s zitten vol met gadgets en techniek. Waar veel elektrische autorijders onwennig en wellicht zelfs angstig zijn om stil te vallen doordat de actieradius op is, zijn er vanuit autofabrikanten evenzoveel waarschuwingslampjes en -meldingen ingebouwd in je auto.

Voordat je elektrische auto leeg is krijg je verschillende meldingen. Deze meldingen verschillen per model & merk. Ga er vanuit dat je eerst een melding krijgt dat je nog minder dan een aantal kilometer actieradius hebt of vergelijkbaar dat je batterij onder een bepaald percentage raakt. Vervolgens stelt je auto voor om te zoeken naar dichtbijzijnde oplaadpunten zoals snelladers en laadpalen. Wanneer je door blijft rijden na deze meldingen, komen er duidelijkere meldingen in beeld. Zowel op je infotainmentscherm als in je dashboard komen meldingen over het bijna leegraken van je elektrische auto. Ten slotte gaat je elektrische auto over op de ‘turtle mode’ (schildpad modus). Verschillende zaken in je auto worden uitgeschakeld om energie te besparen, zoals de airconditioning of de verwarming.

Nadat al deze meldingen zijn geweest, is het onmogelijk dat je niet geanticipeerd hebt en een laadpaal opgezocht hebt. Wanneer de kruipmodus van je elektrische auto geactiveerd is en je echt bijna stil komt te staan, dan gaat dat geleidelijk en niet ineens. Zoals in de video te zien is. Veel mensen zijn angstig om stil te komen staan met de elektrische auto, bedenk je echter dat je altijd met de granny-charger (Shuko-kabel) kunt opladen als je deze bij je hebt. Op die manier is stil komen staan nog steeds niet prettig maar ook niet onoverkomelijk. Wanneer je gewoon oplet en anticipeert op de meldingen van je elektrische auto dan is het haast niet mogelijk om stil te komen staan.

Lees ook: Waarom we moesten opladen met de granny-charger bij de accommodatie in Oostenrijk.

Melding lage accuspanning elektrische auto

Wat moet je doen als je elektrische auto leeg is?

Mocht je alle meldingen van je elektrische auto gemist hebben en onderweg naar je vakantiebestemming toch met een lege accu komen te staan, dan heb je een autoservice nodig om je weer op weg te helpen. Vaak is er een sleepdienst of berger voor nodig. Zij komen je oppikken, nemen je mee en zetten je bij de eerst beschikbare laadpaal in de buurt neer. Zo kun je weer opladen om verder te kunnen rijden. Ook zijn er al wegenwacht-diensten met een speciale aanhanger waarmee je elektrische auto opgeladen kan worden. Deze rijdende accu-aanhanger helpt je vervolgens om voldoende actieradius bij te laden om de dichtstbijzijnde laadpaal te bereiken.

Bekijk ook: Hoe werkt Vehicle to Load (V2L) en wat heb je eraan.

ANWB Volkswagen ID.4 met range extender aanhanger

Dankzij de nieuwste technieken van Hyundai, Kia & MG kunnen elektrische auto’s ook elkaar opladen dankzij de nieuwe Vehicle to Load (V2L) functionaliteit. Doordat de nieuwste modellen van de eerdergenoemde merken energie terug kunnen leveren vanuit de batterij, kunnen zij ook een elektrische autorijder in nood op weg helpen door energie te geven aan de elektrische auto die leeg is. Sommige wegenservices hebben al enkele van deze elektrische auto’s toegevoegd aan hun scala van serviceauto’s om zo sneller en efficiënter weer mensen op weg te helpen.

Turle mode melding in elektrische auto

Hoe ver kom je nog als je actieradius ‘leeg’ is?

Wanneer je auto aangeeft dat je op zoek moet gaan naar een laadpaal om op te laden, volg dan vooral deze instructies. Je wil echt niet met een lege elektrische auto langs de snelweg of langs je route naar de vakantiebestemming komen te staan. Dat is gevaarlijk, onverantwoord, onhandig en levert onnodige stress op. Ons advies blijft daarom altijd om een goede routeplanner voor elektrische auto’s te gebruiken of het navigatiesysteem. A Better Routeplanner, Chargemap routeplanner of ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s zijn goede routeplanners.

Mocht je na een melding van je auto over een beperkt bereik onderweg zijn naar een laadpaal of snellader en onverhoopt toch last krijgen ‘range anxiety’, bedenk je dan dat de meeste elektrische auto’s wel een beetje extra hebben. Het team van AutoBest heeft onlangs getest hoever verschillende elektrische auto’s nog door konden rijden nadat ze aangaven dat ze helemaal leeg waren. In de test heeft AutoBest de 15 populairste elektrische auto’s gecheckt en bekeken hoever deze nog door konden rijden nadat ze aangaven leeg te zijn. Gelukkig bleken uit het onderzoek dat de verschillende auto’s wel een beetje ‘extra’ hebben.

Zo ver komt een elektrische auto als de accu 'leeg' is volgens AutoBest

Conclusie

Veel mensen zijn nog angstig om onderweg naar de vakantiebestemming met een lege elektrische auto te komen te staan. De ‘range anxiety’ is een angst die bij veel vakantiegangers bestaat, deze slijt doordat mensen het vertrouwen krijgen om met de elektrische auto op vakantie te gaan. Wij zijn ervan overtuigd dat je met de juiste voorbereidingen eenvoudig op vakantie kunt in Europa. In dit artikel geven we aan wat er gebeurt als je elektrische auto (bijna) leeg is. We raden je absoluut aan dit niet te proberen of het moment te pushen. Het is onverantwoord, onveilig en onhandig om je elektrische auto leeg te rijden.

Wij adviseren je op tijd de meldingen te volgen en je auto op te laden. Wel willen we dat je weet dat er in sommige gevallen nog wat actieradius is zelfs als je auto aangeeft dat deze leeg is. Maar onthoud dat het techniek en elektronica betreft en het ook ineens sneller leeg kan zijn dan aangegeven. Wees daarom slim en verantwoord en zoek niet de grenzen van je auto op.