Allego snelladers

Allego snelladers in Europa

Steeds meer mensen rijden elektrisch en dat betekent dat er steeds meer vraag is naar laadpalen, snelladers en laadstations. Daarbij zijn voor de vakanties vooral de snellaadstations populair, waar je binnen dertig minuten genoeg kunt laden om weer verder te kunnen rijden. Een van de aanbieders van snelle laadpalen is Allego, een bedrijf dat steeds meer snelladers heeft op belangrijke locaties, zodat jij met je elektrische auto ook daadwerkelijk kunt komen waar je heen wilt. Wat is Allego nou eigenlijk en hoeveel snellaadstations heeft Allego waar je gebruik van kunt maken om met je elektrische auto op vakantie te gaan?

Wat is Allego?

Allego werd in 2013 opgericht als onderdeel van Alliander, maar is tegenwoordig een grote aanbieder van laadoplossingen door heel Europa. Allego richt zich op consumenten, gemeenten en bedrijven en heeft vooral aandacht op slimme laadoplossingen, aangezien daar volgens het bedrijf de toekomst ligt. Alle laadpalen en snelladers van Allego zijn aangesloten op de EV-Cloud van Allego zelf. De doelstelling van Allego is een ruime 28.000 laadpunten in Europa en dit streven wordt constant opgeschroefd.

In 2022 is Allego naar de beurs in New York gegaan. Eigenaar Meridian houdt 59% van de aandelen. Met de overige aandelen moet ongeveer een half miljard dollar opgehaald worden om zo de nieuwe Allego oplaadpunten door heel Europa te realiseren.

Hoeveel Allego snelladers zijn er?

Allego heeft meer dan 100 snelladers in Nederland. Kijken we naar heel Europa, dan zijn er meer dan 26.000 oplaadpunten van Allego waar je kunt laden, maar niet alle punten zijn snelladers. Op de kaart kun je zien waar de snelladers van Allego te vinden zijn.

Zoom in op de regio waarin jij een Allego snellader zoekt. Klik vervolgens op het Allego logo op de kaart. Je krijgt vervolgens alle informatie in beeld, zoals het aantal laadpunten en de maximale laadsnelheid.

Hoe werkt laden bij Allego?

 1. Zoek een snellader van Allego bij jou in de buurt
 2. Kies een beschikbare laadpaal en klik op start op het scherm
 3. Gebruik de laadpas om de snellader te activeren
 4. Sluit de laadkabel aan op de auto en de laadsessie begint
 5. Verwijder de kabel en hang deze terug wanneer je auto opgeladen is

Nu is er echter een veel makkelijkere manier om de Allego snelladers te gebruiken en dat is met de Smoov app van Allego. Dit werkt als volgt:

 1. Vind een snellader bij jou in de buurt in de app
 2. Kies een snellader en scan de QR-code op de laadpaal
 3. Kies de kabel op de laadpaal en de manier waarop je wilt betalen
 4. Accepteer de algemene voorwaarden onderaan in beeld en klik op start
 5. Plug de kabel in de auto en klik op bevestigen in de Smoov app
 6. De laadsessie is begonnen en je kunt dit in de app gewoon bijhouden
Allego snelladers in Duitsland

Hoe betaal je voor snelladen bij Allego?

Wanneer je de Smoov-app hebt, kies je in de app zelf voordat je gaat laden hoe je wilt betalen. Dit kan met SEPA (bankrekening) of met creditcard. Het is verstandig om deze betaalopties direct te koppelen wanneer je de app installeert, zodat je geen gedoe hebt bij de laadpaal wanneer je de Smoov-app voor de eerste keer gebruikt.

Wat kost laden bij Allego?

Er zijn drie verschillende soorten laadpalen bij Allego, die allemaal een eigen tarief hebben. Dit ziet er als volgt uit:

 1. Laadpalen tot 22 kW: standaardtarief € 0,39 per kWh
 2. Snellaadpalen tot 50 kW: standaardtarief € 0,65 per kWh
 3. Snellaadpalen boven de 50 kW: standaardtarief € 0,69 per kWh

De prijzen kunnen verschillen per regio en per laadpas. Maak je gebruik van de Smoov app, dan zie je altijd in beeld staan hoeveel je exact betaalt, waarmee je vervelende verrassingen voorkomt. De kosten zijn marktconform wanneer we deze vergelijken met aanbieders zoals Fastned, Shell en IONITY (gemiddelde prijs mét de abonnementskosten bij normaal laadgebruik).

Allego snelladers bij hotels

Welke laadpassen gebruik je bij Allego?

De meeste Nederlandse laadpassen kunnen gebruikt worden bij de snelladers van Allego. Bij veel snelladers van Allego kun je ook direct met je bankpas betalen. Je betaalt dan wel het standaardtarief. Om makkelijk te laden bij Allego, kies je voor de app van Smoov. Let er wel op dat de Smoov app alleen werkt bij Allego; hoewel je andere stations wél in de app kunt zien, kun je de app niet gebruiken om elders te laden.

Wat voor laadkabels zijn er bij Allego snelladers?

Allego snelladers zijn voorzien van CCS (Combined Charging System) laadkabels, Mennekes (type 2) kabels en CHAdeMO aansluitingen. Allego heeft meerdere laadpalen die voorzien zijn van verschillende laadkabels. Let daarom altijd even op zodat je de goede laadkabel selecteert voordat je begint met laden.

Wat is de laadsnelheid bij Allego?

Allego heeft verschillende laadpalen. Normale snelladers bij Allego hebben op dit moment een maximale laadsnelheid van 50 kW. De ultrasnelladers (HPC) hebben een laadsnelheid boven de 50 kW, vaak 350 kW. Kanttekening hierbij is dat lang niet alle auto’s kunnen laden op 350 kW, wat betekent dat de laadsnelheid vaak begrensd wordt door jouw eigen auto. Bekijk daarom de maximale laadsnelheid van jouw eigen auto om de juiste snellader te kiezen en gebruiken.

Allego snelladers onderweg naar de wintersport

Hoelang duurt laden bij Allego?

De regel is dat de gemiddelde elektrische auto binnen een half uur laden 80% geladen moet zijn. In de realiteit is dat niet altijd haalbaar. Zo ligt het ook aan de maximale laadsnelheid van jouw auto zoals we eerder al schreven en de omstandigheden waarin geladen wordt. Bij koude weersomstandigheden en een hogere bezettingsgraad bij het laadstation heb je al snel meer tijd nodig om de auto te kunnen laden tot 80%. Haal de auto vooral van de snellader bij 80%; het is niet netjes om door te laden tot 100% bij een snellader, zeker niet wanneer er mensen staan te wachten.

Tips voor snelladen bij Allego

Om je goed op weg te helpen hebben we enkele tips voor je op een rij gezet zo kun je gemakkelijker, beter en sneller laden bij Allego:

 • Download voor vertrek de Allego Smoov app en maak een account aan
 • Bij veel Allego snelladers is het meestal niet handig of gemakkelijk met een aanhanger of caravan te laden, die moet je afkoppelen. Overweeg in zo’n geval bijvoorbeeld Fastned snelladers
 • Check voordat je wegloopt op de Allego snellader of deze ook echt gestart is
 • Volg het laadproces in de app van je elektrische auto (als die er is) zo voorkom je dat het laden onverhoopt is gestopt
 • Bekijk de kosten voor het laden in de app van je laadpas of in de Allego Smoov app
Allego snelladers bij handige locaties