Zwarte zaterdag 2022

Zwarte zaterdag 2022

Zwarte zaterdag is dé nachtmerrie van menig vakantieganger, zeker wanneer jouw vakantiebestemming in het zuiden van Frankrijk ligt. Elk jaar is het opnieuw raak; ondanks de waarschuwingen en het idee dat we allemaal écht zo vroeg mogelijk vertrokken zijn, wordt een aangename rit al snel stapvoets rijden in de file en de verwachte aankomsttijd op het navigatiesysteem wordt alsmaar later, tot ongenoegen van alle inzittenden. Wanneer vallen de zwarte zaterdagen in 2022 in Italië, Frankrijk en Duitsland, en wat kun je zelf doen om het allemaal net wat makkelijker te maken wanneer je met je elektrische auto op vakantie gaat?

Leestip: Wat is de invloed van filerijden op je actieradius?

Wanneer en wat is zwarte zaterdag in 2022?

Misschien heb je (net als velen) het idee dat ‘zwarte zaterdag’ de naam gekregen heeft omdat het zwart ziet van de auto’s op de belangrijkste verkeersaders. Dat is niet hoe de naam ontstaan is. Zwart is de kleurcode die de Franse verkeersinformatiedienst (Bison Futé) gebruikt om de drukste situatie op de wegen aan te geven. Ook bij code rood is het behoorlijk druk; kun je die dagen vermijden, dan is dat zeker een aanrader. Hoewel zaterdag in de naam zit, vallen zwarte dagen lang niet altijd meer uitsluitend op zaterdag. Dit heeft onder andere te maken met mensen die de zwarte zaterdag vermijden en daarmee in feite een zwarte vrijdag en zwarte zondag ontwikkeld hebben.

Waarom wil je tijdens een zwarte zaterdag écht niet op de weg staan? Eigenlijk is het simpel; wanneer iedereen tegelijkertijd op vakantie gaat, de auto instapt en de Route du Soleil opzoekt, zorgt dit voor verkeersverstoppingen van honderden kilometers. Elk knooppunt, elk ongeluk en elke plek waar gewerkt wordt aan de weg, zorgt ervoor dat de files nog langer worden. Dit kan ervoor zorgen dat je écht niet binnen een dag rijden op je vakantiebestemming komt. Daarom hebben we hieronder de drukste dagen op een rijtje gezet voor Frankrijk, Duitsland en Italië, gevolgd door een aantal tips voor mensen die met een elektrische auto de zwarte zaterdag door willen komen.

Zwarte zaterdag 2022 drukte bij laadpalen

Zwarte zaterdag 2022 in Frankrijk

Zwarte zaterdag Frankrijk; hierbij draait het vooral om de ringweg rond Parijs, de A10 tussen Parijs en Bordeaux en uiteraard de Route du Soleil naar Zuid-Frankrijk. Veel Fransen gebruiken deze wegen op weg naar hun vakantiebestemming, net als mensen uit het buitenland. Het zuiden van Frankrijk is immers bijzonder in trek bij Belgen, Nederlanders en Duitsers.

Zwarte zaterdag Frankrijk; de belangrijkste data

 • 30 juli 2022 wordt waarschijnlijk de zwartste dag op de Franse wegen
 • 6 augustus wordt behoorlijk druk in zuidelijke richting
 • 16 en 23 juli in zuidelijke richting
 • 13 en 20 augustus in noordelijke richting

Bekijk ook: Hotels en B&B’s met een laadpaal langs de route in Frankrijk.

Zwarte zaterdag 2022 Frankrijk

Zwarte zaterdag 2022 in Duitsland

Zwarte zaterdag Duitsland; hierbij gaat het vooral om de grotere snelwegen in de richting van Scandinavië en de grotere wegen richting het zuiden (met name naar Italië). Het drukste moment op de Duitse wegen is op vrijdag en zaterdag. Doorgaans wordt aangeraden om te rijden op zondag omdat er dan geen vrachtwagens mogen rijden op de Duitse snelwegen. Het nadeel: als iedereen dit doet, sta je alsnog urenlang in de file, alleen dan zonder vrachtwagens.

Zwarte zaterdag Duitsland; de belangrijkste data

 • Half juli tot half augustus; alle weekenden zeer druk
 • Half juli tot begin augustus; vooral in zuidelijke richting
 • Eind juli tot begin september; vooral in noordelijke richtingen op zaterdag
Zwarte zaterdag 2022 Duitsland

Zwarte zaterdag 2022 in Italië

Zwarte zaterdag Italië; hierbij gaat het vooral om de wegen van noord naar zuid én de grotere wegen van en naar de meren in het noorden van Italië. Ook zijn er vaak flinke opstoppingen rond de grensovergang, waardoor de wachttijden hier hard op kunnen lopen. Dit is voornamelijk overdag op de vrijdag, zaterdag en zondag waarop de Italianen zelf ook vakantie krijgen.

Zwarte zaterdag Italië; de belangrijkste data

 • 30 juli, 6 augustus en 13 augustus; drukste zaterdagen op de Italiaanse wegen
 • De vrijdagen ervoor én de zondagen erna zijn ook behoorlijk druk
Drukte bij snellaadstations tijdens zwarte zaterdag

Tips voor zwarte zaterdag wanneer je elektrisch rijdt

Zwarte zaterdagen zijn bijzonder vervelend, al is filerijden helemaal geen drama voor je actieradius. Daarnaast zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de vakantierit makkelijker, voorspoediger en aangenamer te laten verlopen:

 • Deel je reis op in etappes en boek een hotel of appartement met een laadpaal
 • Gebruik een routeplanner om van tevoren beschikbare laadpalen te vinden
 • Neem een 220V-lader (granny charger) mee zodat je overal kunt laden
 • Wees netjes en gebruik snelladers uitsluitend om tot 80% op te laden; zo kunnen andere mensen ook laden
 • Zorg ervoor dat je verschillende laadpassen bij je hebt, zodat je zoveel mogelijk laadstations kunt gebruiken om je elektrische auto te laden