Kun je een niet-Tesla bij een Tesla Destination Charger opladen?

Kun je een niet-Tesla bij een Tesla Destination Charger opladen?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto’s en dat betekent dat de vraag naar laadpunten ook toe blijft nemen. Publieke laadpalen, zakelijke laadpalen, snellaadstations en een wallbox bij je thuis; de mogelijkheden zijn inmiddels (zeker in Nederland) eindeloos. Een andere prominent aanwezige optie om te laden, zijn de Destination Chargers van Tesla. Maar hoe werken deze laders, waar vind je ze en kun je jouw ID.3, MG of Nissa Leaf ook aan deze Tesla Destination Chergers hangen?

Wat is een Tesla Destination Charger?

Laden onderweg langs de snelweg is praktisch. Thuis je elektrische auto laden ’s nachts is makkelijk. Maar hoe zit het met vakanties? Dan wil je ook graag kunnen laden op de plek van bestemming, aangezien je dan de volgende ochtend met een volle batterij de omgeving kunt verkennen of door kunt rijden naar de volgende bestemming. Dat is waarom de Tesla Destination Charger (letterlijk; lader op bestemming) door Tesla ontwikkeld is.

Tesla destination charger niet Tesla

De Tesla Destionation Chargers vind je vooral op populaire bestemmingen zoals vakantieparken en hotels. Voor de exploitanten is de lader gratis; mits zij er een goede plek voor kiezen schenkt Tesla de lader met een waarde van € 560,- om zo het laadnetwerk van en voor Tesla’s te verbeteren. De stroom moet wel door de eigenaar zelf betaald worden, maar aangezien de lader vaak meer klanten oplevert, betaalt dit zichzelf terug. Een hotel met laadpaal is tegenwoordig immers veel aantrekkelijker dan een hotel zonder een laadmogelijkheid.

Bekijk ook: 7 tips voor het boeken van een hotel met laadpaal.

Tesla laadpaal - Destination Charger

Destination Charger gebruiken als niet-Tesla, kan dat?

Het is geweldig dat Tesla het eigen laadnetwerk met Superchargers en Destination Chargers uitbreidt, maar kun jij met jouw niet-Tesla ook de Tesla Destination Charger bij een hotel gebruiken? Vaak kan dit inderdaad: wanneer je gaat opladen bij een Tesla Destination Charger bij een hotel zie je namelijk dat er twee aansluitingen zijn. Een van de aansluitingen is voor modellen van Tesla; de andere aansluiting kan gebruikt worden voor auto’s van andere merken. De tweede aansluiting is in de meeste gevallen voorzien van een type 2 (Mennekes) aansluiting, wat de Europese standaardaansluiting is.

Lees ook: Tesla Superchargers in Frankrijk en Noorwegen ook voor niet-Tesla’s te gebruiken.

In de meeste gevallen wordt er bij de Tesla Destination Charger bij een hotel met witte bordjes aangegeven dat een aansluiting bij Tesla Destination Charging gebruikt kan worden voor andere elektrische auto’s. Is dit bordje er niet of is er onduidelijkheid? Neem dan contact op met de eigenaar om het even na te vragen. Wel zo netjes.

Hoe gebruik je een Tesla Destination Charger?

Opladen bij een Tesla Destination Charger bij een hotel, restaurant, vakantiepark of andere locatie is ongelooflijk eenvoudig, omdat er in de meeste gevallen geen autorisatie nodig is omdat de laders gratis gebruikt kunnen worden:

  • Plaats je auto bij de laadpaal
  • Kies de juiste stekker (Tesla of niet-Tesla)
  • Sluit de stekker aan op de auto
  • Haal de stekker er weer uit wanneer het laden klaar is
  • Zorg dat je jouw elektrische auto weg haalt wanneer je klaar bent dan kunnen anderen ook opladen

Is er geen wit bordje voor modellen die niet van Tesla zijn? Vraag dan even na of je jouw auto mag laden bij de laadpaal om vervelende situaties te voorkomen.

tesla destination charger

Voorkom teleurstellingen

Met de gratis Tesla Destination Chargers vind je bij veel hotels en vakantieparken laadpalen waarmee je direct je Tesla kunt laden. Heb je echter géén Tesla, dan kan dit frustrerende situaties opleveren omdat niet elke locatie geschikte laadpunten heeft voor mensen die geen Tesla hebben. Daarom is het verstandig om van tevoren alvast te plannen en voor te bereiden. Dingen waar je aan kunt denken zijn;

  • Neem een 230V-laadkabel (ook wel Granny Charger genoemd) mee
  • Informeer naar de beschikbaarheid van laadpalen bij het hotel of park waar je boekt
  • Vraag ook van tevoren wat de laadtarieven zijn; sommige uitbaters verdienen hun geld op bijzonder onvriendelijke manieren
  • Controleer of het hotel écht een laadpaal heeft. Doe dit vooral niet op de website van het hotel, maar kijk op Chargemap zodat je direct kunt zien hoe het laadpunt eruitziet