EnBW snellaadstation langs A8 in Duitsland

Steeds meer snellaadstations in Duitsland

Onlangs schreven we al over het laadstation Kreuz Hilden dat tussen Düsseldorf en Keulen in ligt en op dit moment meer dan 28 snelladers heeft. Dit soort snellaadstations zijn ideaal voor de elektrische autorijders en in Duitsland heeft men de smaak te pakken met het opzetten en openen van dergelijke ‘tankstations van de toekomst’. Want onlangs opende EnBW een speciaal snellaadstation langs de Autobahn 8 of A8 tussen Stuttgart en Karlsruhe. Ideaal voor de Nederlandse vakantiegangers die vanuit Zuid-Duitsland of Oostenrijk na de vakantie onderweg terug zijn met de elektrische auto. Lees in dit artikel wat EnBW is, wat het voordeel is van snelladen bij EnBW en waar je het nieuwe snellaadstation precies kunt vinden.

Leestip: Interview met Shell Recharge (NewMotion) over opladen onderweg naar de vakantie in Europa.

Wat is EnBW precies?

EnBW staat voor Energie Baden-Württemberg AG. Dit bedrijf is bij de meeste Nederlanders minder bekend, maar de bekendheid onder elektrische autorijders groeit snel want EnBW is een van de grootste energieleveranciers van Duitsland en ze werken hard aan het plaatsen van snelladers om elektrische auto’s op weg te helpen. Van origine komt EnBW uit de regio Baden-Württemberg, maar ze leveren energie in heel Duitsland en ook ver erbuiten. De snelladers van EnBW kom je tegen bij verschillende raststätten langs de Duitse Autobahn.

Bekijk ook: De voordelen van het gebruik van snelladers onderweg naar de vakantie.

Wat is het voordeel van snelladen bij EnBW?

EnBW snelladers zijn zoals gezegd op veel locaties langs de Duitse snelwegen te vinden en dat maakt ze ideaal. Vaak staan er bij een raststätte twee snelladers en ondanks dat dit beperkt is, is het als vakantieganger in Duitsland toch erg prettig om te weten dat je een laadstop kunt maken. Op dit moment staat er dan vaak een HPC-snellader van 150 of 300 kWh (High Power Charging) en een 50kWh snellader met meerdere aansluitingen dus een CHAdeMO aansluiting en CCS plus een type 2. Let op de Type 2 is dan 43 kWh.

Een ander voordeel van snelladen bij EnBW is dat de tarieven vriendelijker zijn dan bijvoorbeeld bij IONITY of bij Fastned. Uiteraard veranderen tarieven nog weleens plus het is afhankelijk van welke laadpas je in het buitenland gebruikt, maar wanneer je direct via EnBW gebruik maakt van de snelladers betaal je een vast tarief voor DC-laden van € 0,55 per kWh. Daarnaast is het mogelijk om via de app van EnBW een maandabonnement te activeren waardoor de tarieven nog verder dalen. Dit is zeker wanneer je een roadtrip of vakantie richting Duitsland aan het plannen bent de overweging waard. De EnBW laadpas werkt ook buiten Duitsland op steeds meer plaatsen, bekijk in de app waar je allemaal terecht kunt.

Tip: Bekijk de actuele tarieven, laadpalen & snelladers plus download de app van EnBW. (Website in Duits)

Steeds meer snelladers in Duitsland

Uit het onderzoek ‘Op vakantie met de elektrische auto’ blijkt dat onderweg naar de vakantiebestemming de meeste vakantiegangers met een elektrische auto het liefst een snellader gebruiken. Gelukkig neemt het aantal snelladers rap toe en dat helpt vakantiegangers over de ‘range-anxiety’ heen. Een goede zaak natuurlijk. De uitdaging is het aantal snelladers langs de snelwegen, of beter gezegd de locaties van snelladers. Het blijken toch vaak locaties die een beetje achteraf op een terrein zijn geplaatst bij een tankstation, raststätte of autohof. Wij juichen daarom speciale snellaadstations van harte toe. Zo opende EnBW onlangs een speciaal laadstation met 8 snelladers langs de A8 tussen Stuttgart en Karlsruhe.

Veel te weinig snelladers in Europa

Snellaadstation aan de snelweg: EnBW Rutesheim

Onlangs opende EnBW een snellaadstation in Zuid-Duitsland in Rutesheim tussen Stuttgart en Karlsruhe. Dit snellaadstation met 8 snelladers van 300 kWh per stuk ligt echt aan de snelweg en dat is ideaal voor de vakantiegangers die vanuit Zuid-Duitsland met de elektrische auto onderweg terug zijn richting Nederland. Het laadstation van EnBW staat nog niet echt aangegeven op de snelweg, dus je moet wel weten waar het ligt, maar dit zal de komende tijd vast verbeteren.

Net zoals bij het snellaadstation van Fastned Hilden is het niet alleen handig om bij EnBW Rutesheim een laadstop te maken en bij te laden, het is ook leuk omdat het laat zien hoe snellaadstations in de toekomst eruit kunnen gaan zien. Er zijn 8 snelladers van EnBW met allen 300 kWh laders en er is ook een CHAdeMO en een Type 2 aansluiting beschikbaar. Daarnaast is er gratis WiFi beschikbaar bij het snellaadstation plus het is mogelijk om je bandenspanning te checken. Handig want zoals bekend heeft de juiste bandenspanning een positief effect op je actieradius.

Porsche Taycan snelladen bij EnBW snellaadstation Rutesheim langs A8 Duitsland

Nu was het snellaadstation van EnBW bij Rutesheim net geopend, dus het zou kunnen dat men nog werkt aan extra faciliteiten, maar vooralsnog is het jammer dat er geen bankje(s) staan en dat je niet direct ergens wat te eten of te drinken kunt kopen tijdens je laadstop. Er zit wel een leuk restaurant om de hoek op 3 minuten lopen. Alleen wanneer je uitgebreid aan tafel gaat zitten tijdens je laadstop aan een 300 kWH snellader, dan doe je eigenlijk het effect van de snellader weer een beetje teniet.

EnBW snellaadstation Rutesheim langs de A8

Puur praktisch gezien ben je binnen no-time weer tot 80% opgeladen bij de snelladers van het EnBW laadstation in Rutesheim om vervolgens je reis richting Nederland weer voort te zetten. De locatie van dit snellaadstation is ook echt ideaal voor de vakantiegangers die op de terugweg zijn vanuit Oostenrijk, bijvoorbeeld na de wintersportvakantie met de elektrische auto.

EnBW laadstation Rutesheim met 8 snelladers van 300 kWh langs A8