Daktent op de elektrische auto erg populair dit jaar

Daktent op de elektrische auto erg populair dit jaar

Een mobiel vakantiehuis op het dak van je elektrische auto. Het klinkt wellicht wat futuristisch, maar het is exact wat een daktent voor je EV is. Met dit kampeermiddel heb je je eigen slaapplek altijd bij je en misschien is dit precies dé manier om je volgende vakantie nog een stuk leuker en vrijer te maken, want met een daktent kun je zelfs op vakantie op de bonnefooi, zonder voorboekingen of strakke plannen.

De voordelen van een daktent op je elektrische auto

Het grootste voordeel van een daktent op je elektrische auto is dat je een slaapplek bij je hebt zonder dat dit je veel actieradius kost. Hoewel caravans en vouwwagens voor de elektrische auto steeds beter worden, is de daktent nog altijd een van de beste opties wanneer je kijkt naar het verlies van actieradius én het comfort van het opzetten en afbreken van de daktent. Daarnaast is een daktent in de meeste gevallen de goedkoopste optie, wat betekent dat je geen grote investeringen nodig hebt om op vakantie te kunnen gaan.

Wat ook niet vergeten mag worden, is dat er tegenwoordig veel verschillende daktenten zijn. De populariteit van de daktent heeft gezorgd voor een flinke vraag naar deze producten, wat er op zijn beurt toe geleid heeft dat fabrikanten meer modellen zijn gaan maken. Zo is het niet lastig om een daktent met lage luchtweerstand (en dus een aerodynamisch ontwerp) te vinden, wat naadloos aansluit bij de wensen van de vakantieganger met een elektrische auto.

Leestip: Review: vakantie naar Frankrijk met de elektrische auto en vouwwagen

De binnenkant van je daktent op de EV

Een gemakkelijke kampeervakantie met de elektrische auto

Kamperen met een daktent op je e-auto kan uiteraard gewoon op een camping. Kies je een camping met laadpaal, dan weet je zeker dat je gemakkelijk kunt laden én met een volledig geladen elektrische auto de volgende dag kunt beginnen. Dat is praktisch wanneer je bijvoorbeeld een camping voor één nacht kiest en daarna doorrijdt, verder naar het zuiden of noorden van Europa.

Waar de daktent dit jaar écht een groot verschil gaat maken, is in Scandinavië. Dit is bij uitstek hét gebied voor wildkampeerders en mensen die een doorreis willen maken om zoveel mogelijk bijzondere gebieden te zien. Waar bij wildkamperen vaak gedacht wordt aan een tentje op de grond, weten de doorgewinterde vakantiegangers dat dit lang niet zo ideaal is als dat het klinkt. Een daktent op je elektrische auto lost tal van problemen op (zoals vocht vanaf de grond, ongedierte en doortrekkende kou). De verwachting is dan ook dat er dit jaar veel elektrische auto’s met daktenten te zien zullen zijn op de boten en bruggen vanaf Denemarken naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden.

Lees ook: Dankzij V2L een Scandinavische cabin voorzien van stroom

Kan een daktent op elke elektrische auto?

Daktenten kunnen op de meeste elektrische auto’s, al denken veel autobezitters dat het niet mogelijk is omdat de maximale dakbelasting vaak te laag is om een daktent met twee personen te kunnen dragen. Die maximale belasting van het dak is echter een getal dat betrekking heeft op de situatie waarin de auto rijdt. Zolang de daktent zelf lichter is dan de maximale dakbelasting van jouw auto (wat redelijk standaard is, want het gemiddelde gewicht van een daktent is opzettelijk zo laag mogelijk gehouden), is er niets aan de hand. Een stilstaande auto kan in nagenoeg alle gevallen gemakkelijk 300 kilo op het dak hebben (op voorwaarde dat je het gewicht op de juiste manier ‘verdeelt’ op de auto, wat altijd het geval is bij een daktent).

Met een daktent op je elektrische auto op vakantie is avontuurlijk en enorm populair

Kies jij óók voor een daktent?

Ben je enthousiast geworden, maar weet je nog niet zeker of dit een optie voor jou is? Weet dan dat je ook daktenten kunt huren bij verschillende aanbieders in Nederland. Op die manier kun je tegen een aantrekkelijke prijs zelf testen of dit hét vakantiemiddel is waar jij de komende jaren van gaat genieten.