Bij welke snellaadstations kun je terecht met een caravan of vouwwagen achter je EV?

Bij welke snellaadstations kun je terecht met een caravan of vouwwagen achter je EV?

Een vakantie met de elektrische auto is een goede manier om te genieten van je vrijheid en vrije tijd. Zeker wanneer je met een vouwwagen of caravan achter je elektrische auto op vakantie gaat, aangezien je dan eindeloze mogelijkheden hebt met betrekking tot het kiezen van je vakantiebestemming of een reis op de bonnefooi. Wil je het jezelf nog makkelijker maken tijdens de vakantie, kies dan snellaadstations die geschikt zijn voor elektrische auto’s met een caravan of vouwwagen aan de trekhaak. Op deze pagina vind je een complete kaart met snelladers waar je terecht kunt met een EV en caravan plus handige tips voor onderweg.

Leestip: Wat hebben we geleerd van op vakantie gaan met de caravan achter de elektrische auto tijdens Zwarte Zaterdag?

Steeds meer mensen op vakantie met de elektrische auto en caravan of vouwwagen

Er worden steeds meer caravans gemaakt die zeer geschikt zijn voor de elektrische auto, bijvoorbeeld dankzij het lagere gewicht en betere aerodynamica. Tegelijkertijd neemt het aantal vouwwagens en tenttrailers onder EV-rijders ook flink toe, zeker omdat deze steeds vaker met het oog op de elektrische auto ontwikkeld worden. Heel opvallend zijn deze ontwikkelingen niet, want veel vakantiegangers met een elektrische auto willen optimaal profiteren van de gemakken en een ‘mobiele vakantiewoning’ achter de EV past daar perfect bij.

Tegelijkertijd zijn er steeds meer elektrische auto’s die in staat zijn om een caravan of vouwwagen te trekken. De lijst uit 2023 met elektrische auto’s die een caravan kunnen trekken, is al lang, maar er komen veel modellen bij de komende tijd die een stevige actieradius hebben en eenvoudig een caravan kunnen trekken. Geen verrassing overigens, want de sterke elektromotoren in de gemiddelde elektrische auto’s hebben geen enkele moeite met het extra trekgewicht achter de EV.

Tip: Bekijk alle elektrische auto’s die een caravan van 1.200 kg kunnen trekken.

Bij steeds meer snelladers kun je terecht met een caravan of vouwwagen

Niet alle snellaadstations geschikt

Helaas is het zo dat veel snellaadstations helemaal niet geschikt zijn voor een elektrische auto én iets aan de trekhaak. Deze locaties hebben enkele parkeerplaatsen, wat betekent dat je bij elke snellaadsessie je caravan of vouwwagen af moet koppelen, weg moet zetten en vervolgens na het laden weer aan moet koppelen. Dat is niet ideaal aangezien dit tijd en moeite kost en niet alle modellen voorzien zijn van handige steunwielen om het proces te vergemakkelijken. Gelukkig zijn er steeds meer aanbieders van snelladers die rekening houden met de nieuwe eisen aan snellaadlocaties. Een van de bekendste namen op dit gebied is Fastned, dat al vroeg besloot dat het mogelijk moet zijn om te snelladen mét een caravan of vouwwagen achter de elektrische auto.

Overzicht van snellaadstations voor een EV en caravan of vouwwagen

Hoor jij bij de 7% van de elektrische autorijders die met de caravan of vouwwagen op vakantie gaat? Dan is het handig om je reis goed te plannen, zodat je zeker weet dat je terecht kunt bij snellaadstations waar je niet hoeft af en weer aan te koppelen om te snelladen? Bekijk op de kaart bij welke snellaadstations je terecht kunt met je elektrische auto én je caravan of vouwwagen om aangekoppeld te snelladen. Op die manier kun jij gemakkelijker je reis naar de camping met laadpaal voor de vakantie plannen.

Routeplanning voor de EV met caravan met A Better Routeplanner

Tips voor het plannen van je route met een caravan of vouwwagen

Ben je bezig met het plannen van je vakantie en wil je nog andere opties hebben om te kijken of een snellaadstation geschikt is voor je caravan of vouwwagen? Wat handig is om te doen voor het plannen van je route is om een van de volgende opties te gebruiken:

  1. Bekijk de snellaadlocatie met Google Maps
    Dan kun je vaak eenvoudig zien of er voldoende ruimte is om de vouwwagen of caravan achter je elektrische auto te laten zitten tijdens het laden. Dit kan door de foto’s te bekijken van het snellaadstation. Nog handiger is om gebruik te maken van Google Streetview, als dat beschikbaar is, dan kun je alvast een kijkje nemen bij het snellaadstation.
  2. Gebruik A Better Routeplanner (ABRP)
    De andere tip is om de app van A Better Routeplanner (vaak afgekort tot ABRP) te gebruiken. In de app of op de website kun je tijdens het plannen van je route zien of een locatie geschikt is om te laden met een aanhanger, caravan of vouwwagen achter je EV.