Review: Weekend Kamperen met de Mazda MX-30 op Camping Maka in de Ardennen

Review: Weekend Kamperen met de Mazda MX-30 op Camping Maka in de Ardennen

De Ardennen, met de dichte bebossing, schilderachtige valleien en kabbelende rivieren, vormen een perfecte bestemming voor een weekendje weg. Op slechts zo’n 350 kilometer vanaf Utrecht en daardoor maar op 4 uurtjes rijden liggen de Ardennen. Omdat er veel vraag is naar kamperen met de elektrische auto hebben we voor deze weekendtrip gekozen voor de stijlvolle elektrische auto: de Mazda MX-30. Deze EV heeft een actieradius van 200 km (WLTP) en juist doordat het niet de grootste actieradius is, is het een hele interessante auto voor dagelijkse ritten en vakanties tot zo’n 600 km van huis. Zeker nu de MX-30 een upgrade heeft gekregen en je gemakkelijk je fiets mee kan nemen door een fietsendrager te monteren. Op die manier wordt de reis zelf een integraal onderdeel van het avontuur.

Heb je geen tijd om alles van deze review te lezen? Bekijk dan hier de top-tips:
  • Plan je route vooraf met een routeplanner zoals de GRID routeplanner kies je precies de juiste laadstops en reis je relaxt naar de Ardennen met je elektrische auto. Wij kozen voor een extra ontspannen reis met een overnachting halverwege bij een hotel met laadpaal in Aken.
  • Hou er rekening mee dat je door de fietsendrager achterop je auto niets meer hebt aan je achteruitrijcamera en vooral bij laadstops is het handig als iemand even met je meekijkt omdat de laadkabels soms vrij kort zijn.
  • Zorg dat je een witte kentekenplaat hebt voor je fietsendrager én dat je, wanneer nodig, een adapter / verloopstekker hebt om je fietsendrager aan te sluiten op je elektrische auto. Deze verloopstekker van 7 polig naar 13 polig koop je gemakkelijk online.
  • Met de tent, de bagage en de fietsspullen achterin de auto is het fijn dat de achterbank volledig plat kan plus hierbij merk je het nut van de handige freestyle deuren van de Mazda MX-30
  • Om je fiets goed vast te zetten zonder beschadiging te veroorzaken is het handig om een doekje om het frame te doen waar je de fiets vastzet op de fietsendrager.
  • Boek je camping in de Ardennen vroeg, het is een populaire bestemming voor weekendtrips en als je een leuke plek wil vastleggen is het aan te raden om op tijd de camping vast te leggen.
  • Plan je fiets- en of wandelroutes met een app Komoot. Op Camping Maka kun je ook diverse routes krijgen voor een mooie wandeling of fietstocht in de omgeving.
  • Er zijn tegenwoordig steeds meer campings waar je geen gebruik mag maken van de elektra om je elektrische auto op te laden. Gelukkig zijn er wel steeds meer campings met een laadpaal. Zo heeft Camping Maka bijvoorbeeld ook twee oplaadpunten voor elektrische auto’s op de camping.
Opladen op je campingplek is vaak niet (meer) toegestaan

Donderdag na werk naar Aken

Een kleinere actieradius is in tegenstelling tot wat veel mensen ons willen doen geloven geen enkel probleem. Tuurlijk is het niet realistisch om in een ruk naar de Zuid-Franse kust te rijden met een EV met 200 km actieradius, tegelijkertijd is dat eigenlijk überhaupt niet aan te raden om in één dag te willen doen. Het helpt je wel als je slim met de actieradius omgaat en je route zo leuk mogelijk maakt. Om die reden begon ons kampeerweekend dan ook op donderdagavond met een rit vanuit Utrecht naar Aken.

Dat is net geen 200 kilometer rijden en onderweg hoeven we dan alleen maar even 5 tot 10 minuten op te laden bij een Fastned snellader.  In Aken hebben we een hotel met laadpaal geboekt waardoor je de overnachting combineert met het opladen van je auto en zo plan je slimmer je route. We slapen in Aken in het Hampton by Hilton Aachen Tivoli waar we voor een paar tientjes een fijne kamer boeken inclusief ontbijt en tegelijkertijd laden we ’s nachts gratis de Mazda MX-30 op bij de laadpaal in de parkeergarage van het hotel.

Hotel met laadpaal in Aken - Hampton by Hilton Aachen Tivoli

Vrijdagochtend: Op naar Camping Maka in de Ardennen

Het weekend is nu echt begonnen en zeker nadat we genoten hebben van het ontbijt bij het Hampton by Hilton Hotel. We pakken vervolgens de spullen uit de hotelkamer en met de zon die door de wolken schijnt lijkt dat een voorbode van het prachtige weer dat ons te wachten staat in de Ardennen. De Mazda MX-30, met zijn strakke lijnen en opvallende design, staat volledig gratis opgeladen klaar vertrek richting de Ardennen. Een van de belangrijkste voordelen van elektrisch rijden is het stille starten van de motor, ideaal om vroeg te vertrekken zonder anderen te wekken.

Doordat we niet alleen met de racefiets op de fietsendrager rijden maar ook met alle kampeerspullen en onze De Waard tent zit de auto goed vol. De ruime kofferbak van de MX-30 met de platte achterbank zorgt ervoor dat we alle kampeerspullen, waaronder onze tent, slaapzakken en kookgerei mee kunnen nemen voor dit kampeerweekend. Voor het vertrek doen we nog dubbelcheck of de fietsendrager goed vastzit en of de lichten werken zodat we zeker weten dat we klaar zijn voor de heuvels en valleien van de Ardennen.

Tip: Denk hieraan als je met je elektrische auto door heuvelachtig gebied gaat rijden

Een snellaadstop met Mazda MX-30 met fietsendrager bij Fastned baraque de fraiture

Vanuit Aken doorkruisen we een stukje Duitsland om vervolgens door België richting Camping Maka in de Ardennen te rijden. Doordat de wegen in België al behoorlijk glooien en we flink bepakt zijn met alle kampeerspullen, loopt de actieradius iets sneller terug dan normaal. Doordat we de route al gepland hebben en we stiekem ook wel benieuwd zijn naar het nieuwe snellaadstation van Fastned in Wallonië bij Baraque de Fraiture. Een stop van zo’n 15 minuten zorgt ervoor dat we weer comfortabel verder kunnen naar de kampeerbestemming van dit weekend.

Tent opzetten en genieten

Rond het middaguur bereiken we Camping Maka, een verborgen parel aan de oevers van de Semois-rivier. De camping is bekend om zijn relaxte sfeer en adembenemende uitzichten. Doordat ze op de camping een middagpauze hebben, kun je bij de receptie je plaats opzoeken en al wel je tent opzetten. We hebben een leuke plek toebedeeld gekregen vlakbij een zijtak van de Semois en beginnen aan het opzetten van onze oude maar o-zo-fijne De Waard tent op de kampeerplek dichtbij de rivier.

Het opzetten van de tent is eigenlijk een fluitje van een cent, want dankzij de ruime kofferbak van de Mazda zijn al onze kampeerspullen gemakkelijk toegankelijk. Terwijl we de tent opzetten, nemen we af en toe pauze want het is behoorlijk warm weer. Het voordeel van deze korte pauzes is dat we goed rond kunnen kijken in de mooie omgeving. Camping Maka ligt in een vallei, waardoor er een prachtig uitzicht is op de omliggende heuvels en bossen.

Bekijk ook: Met de Mazda MX-30 en de gravelfiets naar Drenthe voor een weekendtrip.

Camping Maka met prachtig uitzicht op de omliggende heuvels en bossen

Eenmaal geïnstalleerd, lopen we naar de receptie waar ze allerlei informatie hebben over routes om te wandelen en te fietsen in de omgeving. Vooral de wandelroutes maken indruk, want Maka heeft zelfs een eigen wandelroute website gemaakt: Walk Maka. Vanmiddag doen we een kleine wandeling van zo’ 4 kilometer op basis van de routes van Walk Maka, dan gaan we morgen wel voor de echte avonturen in de buitenlucht.

Het lekkere van zo’n weekend naar de Ardennen met je elektrische auto is dat je echt even weg bent. Je geniet van de buitenlucht en de natuur om je heen, je bent actief bezig en maakt ’s avonds een pan eten of je gaat op de camping of in een lokaal restaurantje iets eten en slaapt als een roos in je tent. Wij genieten deze vrijdagavond van de fijne picknicktafels die bij alle campingplaatsen zijn geplaatst, hierdoor heb je extra ruimte bij je plaats en kun je lekker en ontspannen eten aan een goede tafel.

De picknicktafels bij de campingplaatsen zijn superfijn bij Maka

Zaterdag: Avonturen in de Buitenlucht

Na een rustige nacht (iedereen moet om 22:00 ’s avonds stil zijn op de camping) en een vroeg ontbijt, is het heerlijk om een vroeg rondje op de fiets te doen door de heuvels van de Ardennen. Nog voordat veel mensen op de camping wakker zijn, sluipen we de camping af om een rondje te fietsen met als bestemming het nabijgelegen plaatsje Bouillon. Fietsen is in deze omgeving uitdagender dan thuis, wat dat betreft kun je het haast vergelijken met het elektrisch rijden….dat is hier ook anders dan thuis. Het plaatsje Bouillon is trouwens erg verrassend. Heel erg mooi en eenmaal in het stadje blijkt dat deze middeleeuwse vesting een zeer rijke geschiedenis heeft.

Na een lekkere lunch op de camping is het tijd voor de tweede activiteit van de dag en dat is een wandeling die we hebben gevonden op wandel-website van Camping Maka. Tijdens de lunch filteren we op een wandeling van iets meer dan 10 km en zo vinden we een op het oog mooie route van zo’n 11 km die langs Les Hayons en Dohan voert. (Bekijk de wandeling op de Camping Maka wandel-website). De wandeling gaat op en neer en brengt je naar mooie landschappen en bijzondere vergezichten op de valleien. In totaal zijn we wel zo’n 4,5 uur onderweg, wat wel wat meer is dan de route aangaf.

Het laatste stuk krijgen we dan ook trek en als je dan eenmaal gaat nadenken over wat je allemaal graag wilt eten, dan neemt de trek alleen maar meer toe. We besluiten dat we op de camping vragen of we in het restaurant kunnen eten vanavond. Eenmaal terug op de camping lopen we naar de receptie en helaas is het aantal beschikbare plaatsen voor het restaurant voor vanavond al volgeboekt. Tsja dan zit er niets anders op dan onder de douche te springen en met de Mazda MX-30 naar Bouillon te rijden om daar een hapje te gaan eten. Het voordeel van de laadpalen op Camping Maka is dat we voordat we aan de wandeling begonnen de auto aan een van de twee oplaadpunten hebben gezet, waardoor we bij terugkomst 100% opgeladen zijn en gemakkelijk en milieuvriendelijk door de omgeving kunnen rijden.

Camping Make voelt direct bijzonder als je het bruggetje oversteekt en aankomt

Zondag: Nog 1 x inspanning en dan de terugreis

Door zo lekker actief bezig te zijn in de buitenlucht en door het geluid van de rivier slaap je heerlijk op deze camping. En ’s ochtends als je dan wakker bent dan wandel je naar de receptie om je brood te halen om voor je tent te ontbijten. Je ziet wel dat Camping Maka erg populair is als weekendbestemming want einde van de dag op vrijdag komen er heel veel Nederlanders aan en vanaf zondagochtend begint iedereen weer in te pakken. Na het ontbijt en voor het inpakken is het nog een keer tijd voor inspanning door een kleine ronde te rennen door de prachtige natuur. Om vervolgens te beginnen aan de afbouw van de tent.

Het afbouwen van de tent gaat goed en is eenvoudig te doen. Je hebt de ruimte en doordat het lekker weer is kan alles nog even drogen en dan in de juiste zakken om ingepakt te worden in de auto. De MX-30 heeft voldoende ruimte en ook voor de terugweg past alles makkelijk in de auto. Dan komt het moment toch eraan dat we met tegenzin Camping Maka gaan verlaten, waarbij we beloven om snel nog eens terug te komen.

Onderweg terug rijden we binnen 4,5 uur terug vanuit Maka naar Utrecht met twee laadstops bij Fastned Peutie en bij Fastned Kalix Berna. Er zijn mensen die vanwege de kleinere actieradius niet zullen kiezen voor de Mazda MX-30, echter in de praktijk is het een heerlijke EV auto en kun je gemakkelijk een weekend naar de Ardennen om te kamperen, te fietsen en te wandelen in de natuur.

Even snelladen met de Mazda MX-30 bij Fastned Kalix Berna
De conclusie

Een weekend kamperen in de Ardennen met je Mazda MX-30 is absoluut een aanrader. Natuurlijk, je kan met de trekhaak van de MX-30 geen kampeermiddel trekken, maar met de fietsendrager achterop en je de Waard tent in de auto heb je voldoende ruimte om al je spullen mee te nemen voor een geweldig kampeerweekend. Scheelt natuurlijk wel dat wij met z’n tweeën waren, dat dan weer wel. Wanneer je met een stijlvolle, efficiënte elektrische auto de natuurlijke schoonheid van de Ardennen en de gastvrijheid van Camping Maka wil ontdekken dan is de MX-30 zeker een aanrader. Overigens is Camping Maka met iedere elektrische auto een aanrader met de twee oplaadpunten en de geweldige ligging. Reserveer wel op tijd zodat je een fijne plek kunt vastleggen. Geen tent of wil je nog lichter reizen? Boek dan op Camping Maka de daktent-experience en dan slaap je gewoon in een daktent die daar voor je opgezet is op het frame van een houten auto. De trip naar de Ardennen is een reis die we graag snel weer willen maken.