Goedkoper op vakantie met een elektrische auto? Zoek in Duitsland!

Goedkoper op vakantie met een elektrische auto? Zoek in Duitsland!

Wil je goedkoper elektrisch rijden tijdens je vakantie? Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op de kosten tijdens je vakantie. Maar wist je dat je ook voordat je op vakantie gaat al kunt kijken hoe je kunt besparen. In Duitsland kun je vaak goedkoper een elektrische auto huren en als je overweegt een elektrische auto te kopen dan kan het ook zeker lonen om te kijken wat het aanbod in Duitsland is. Elektrische auto’s zijn in Duitsland namelijk vaak goedkoper, waarbij vooral in het premiumsegment grote prijsverschillen zijn tussen de Nederlandse en Duitse markt. Door iets beter te zoeken kun je hiervan profiteren, want een elektrische auto importeren uit Duitsland kan je honderden tot duizenden euro’s besparen en is veel makkelijker dan je denkt.

Tip: Waar moet je op letten bij het huren van een elektrische auto?

Elektrische auto’s vaak goedkoper in Duitsland

Duitsland heeft een gigantische automarkt, wat logisch is aangezien het bijzonder veel inwoners heeft. Dit zorgt ervoor dat er een levendige occasionmarkt is voor elektrische auto’s, waarbij de gemiddelde prijzen van EV’s vaak lager uitvallen dan in Nederland. Daar komt nog eens bij dat de meeste modellen dealer-onderhouden zijn, omdat Duitsers doorgaans goed opletten op de onderhoudsintervallen, waardoor deze modellen nog interessanter worden voor mensen die een gebruikte elektrische auto zoeken en tegelijkertijd de beste kwaliteit willen.

Koop of huur goedkoper een elektrische auto in Duitsland

Denk hieraan bij het importeren van een elektrische auto uit Duitsland

Uiteraard zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het importeren van elektrische auto’s uit Duitsland. Een aantal van de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje:

  • Het prijsverschil is groter bij de duurdere modellen. Het loont om die reden vooral om exclusievere elektrische auto’s te importeren vanuit Duitsland (al kan het verschil bij goedkopere modellen ook zeker de moeite waard zijn). Een van de belangrijkste aspecten van het importeren van een elektrische auto is het regelen van autotransport Duitsland naar Nederland.
  • De standaarduitrusting van Duitse elektrische auto’s is vaak niet gelijk aan de Nederlandse standaard. Zo mist vaak de type 2-laadkabel, wat betekent dat je deze zelf moet bestellen als je auto eenmaal in Nederland aangekomen is.
  • Het is verstandig om samen te werken met een Nederlands bedrijf (autogarage zoals bijvoorbeeld Jur Autotransport). Op die manier weet je zeker dat de papieren (onder andere voor de import van de auto) in orde zijn, net als de BTW. Ook weet je op deze manier van tevoren wat de (extra) kosten zijn en kun je hier duidelijke afspraken over maken.
  • Let er verder op dat de elektrische auto minstens 6.000 kilometer gereden moet hebben en minstens een half jaar oud moet zijn. Is dat niet het geval, dan wordt het model aangemerkt als een nieuwe elektrische auto en betaal je tweemaal BTW (in Duitsland en Nederland).

Liever eerst een elektrische auto in Duitsland huren?

Weet je nog niet zeker of je een elektrische auto aan wil schaffen? Dan is er een goede mogelijkheid om goedkoop te ervaren wat de voordelen van een elektrische auto zijn: Huur een elektrische auto in Duitsland. Grotere autoverhuurbedrijven hebben in Duitsland namelijk een groter aanbod aan elektrische auto’s die je kunt huren voor je vakantie. Zo kun je gemakkelijk terecht bij Hertz en Sixt, waar je gemakkelijk de huurauto kunt ophalen net over de Duitse grens zoals bijvoorbeeld in Düsseldorf. Extra besparen op je vakantie met de elektrische auto is vaak mogelijk door verder vooraf online reserveren. Je haalt vervolgens eenvoudig de goedkope elektrische huurauto op bij een van de vele luchthavens of in de stadscentra in Duitsland. Let wel op dat je in Duitsland ook op een elektrische auto een Duitse milieusticker nodig hebt, zo voorkom je en boete tijdens je vakantie.