De vijf geboden voor elektrische autorijders op vakantie

De vijf geboden voor elektrische autorijders op vakantie

De schoolvakanties en de vakantieperiodes staan alweer bijna voor de deur en vaak is het op de grote wegen dan drukker richting de populaire vakantiebestemmingen. Deze drukte merk je ook bij de snellaadstations en laadpalen voor elektrische auto’s. De vraag die we vaak krijgen is of het mogelijk is om in het drukke vakantieperiodes met een elektrische auto op vakantie te gaan? Het antwoord is: absoluut! Wel is het goed om netjes en sociaal te zijn naar andere elektrische autorijders, daarom delen we graag de vijf geboden voor elektrische autorijders op vakantie. Laten we eens kijken naar de vijf geboden voor een zorgeloze vakantie met je elektrische auto.

Stop met opladen bij 80 procent bij een snellader

Stop met opladen bij 80 procent bij een snellader

Om de oplaadtijd te optimaliseren, raden we je aan om je batterij niet verder dan 80 procent op te laden bij een snellader onderweg. Tenzij het echt nodig is om een bepaalde bestemming te halen. In feite duurt het opladen van je elektrische auto aan een snellaadpaal van 80 tot 100 procent net zo lang als van 20 tot 80 procent. Het maakt daarbij niet uit of je in een personenauto of bestelbus op pad bent. Dus stel je gaat een elektrische bestelbus leasen voor je roadtrip deze zomer? Houd ook dan deze tip in gedachten.

Tip: Bekijk alle IONITY snelladers in Europa op een kaart.

Behoud altijd zo’n 20 procent actieradius

Behoud altijd zo’n 20 procent actieradius

Om onnodig gedoe tijdens de vakantie met je elektrische auto te voorkomen, kun je het beste een oplaadstop plannen wanneer je batterijniveau de 20 procent bereikt. Zo blijf je flexibel en heb je nog uitwijkmogelijkheden. Als je vervolgens bij een snellader langs de snelweg aankomt en merkt dat de laadpalen buiten gebruik zijn of de wachttijd te lang is, heb je voldoende actieradius om plan B uit te voeren. Je komt dan dus niet in te problemen en beperkt eventuele laadstress.

Leestip: Wat gebeurt er als je elektrische auto leeg is?

Wees sociaal en geef eens voorrang

Nog niet overal in Europa is de laadpaaldichtheid zo dekkend als in Nederland. Het kan in drukke vakantieperiodes voorkomen dat je even moet wachten om te laden. Wees schappelijk en laat een EV-rijder die dringend moet opladen eventueel voorgaan. Het blijft ten slotte vakantie. We weten zeker dat het zeer op prijs wordt gesteld als je iemand eerder laat laden. Wederzijdse hulp tussen EV-rijders is een sleutelbegrip vandaag de dag en we geloven dat we met het sociale aspect onderling meer elektrische autorijders enthousiasmeren om op vakantie te gaan en Europa te ontdekken.

Maak de laadpaal direct vrij

Maak de laadpaal direct vrij

We zijn het er allemaal over eens dat het vervelend is om auto’s aan te treffen bij een laadpaal die niet aan het laden zijn. Helaas kom je soms volledig opgeladen auto’s tegen bij een laadpaal of snellader die al lang de plek vrij hadden kunnen maken. In sommige landen passen ze daarom een idle fee of blockiergebühr toe. Het maakt niet uit of je jouw auto weghaalt om extra kosten te voorkomen of omdat je graag de ander de kans geeft om verder te komen op vakantie. Zorg dat je oplet wanneer je auto klaar is en haal deze dan weg zodat we allemaal op vakantie kunnen. Daarnaast kun je ook tijdens de laadstop met de app van je auto vaak gewoon in de gaten houden of deze al vol is of op 80% zit, dus gebruik deze mogelijkheden ook om jezelf en anderen te helpen.