Review: Weekend naar de Champagnestreek met de Renault Megane E-Tech

Review: Weekend naar de Champagnestreek met de Renault Megane E-Tech

De Champagnestreek is een geweldige regio op slechts enkele uren rijden vanuit Nederland en daardoor ideaal als weekendbestemming. Ieder jaar trekken vele vakantiegangers naar het gebied van de Champagne om daar deze unieke bubbeltjes te proeven en te genieten van het goede leven in Frankrijk. De benedictijner monnik Dom Pérignon had het misschien zelfs wel zo kunnen bedenken toen hij de bereidingswijze voor het maken van champagne ontdekte. Naar wat het verhaal vertelt zou Dom Pérignon hebben geroepen dat hij sterren proefde toen hij de eerste sprankelende champagne proefde.

Om te ontdekken of een weekend naar de Champagnestreek met een elektrische auto ook zo sprankelend is, gaan we met de gloednieuwe Renault Megane E-Tech naar Reims en omgeving. We gaan precies in een van de weekenden waarin het plukken van de druiven is voorzien, zodat we zoveel mogelijk van het proces en het champagneleven in de omgeving meekrijgen. Het is wel lastig om in te schatten wanneer het plukken van de druiven in de champagnestreek precies is doordat dit moment afhankelijk is van de hoeveelheid zon gedurende het seizoen en de ontwikkeling van de druiven.

Onze Renault Megane E-Tech lijkt haast gemaakt voor de Champagnestreek als je kijkt naar de goudkleurige accenten bij de voorbumper. Niet alleen zijn we erg benieuwd naar de laadmogelijkheden in de omgeving van Reims en Épernay, uiteraard zijn we ook erg benieuwd naar het comfort van de auto die al bijna de winnaar van de auto van het jaar verkiezing was nog voordat hij op de markt was. Lees in dit artikel de ervaringen, bekijk de kosten voor het laden onderaan en laat je op weg helpen dankzij onze tips voor de Champagnestreek.

Heb je geen tijd om alles van deze vakantie review te lezen? Bekijk dan hier de top-tips:
 • Wil je tijdens een pluk- of oogstweekend naar de Champagnestreek? Lees dan de diverse Franse websites en blogs en besluit erg last-minute wanneer je gaat. Hou wel rekening met hogere kosten als je rondom het oogstweekend wil gaan, wij zijn net erna en zelfs dan liggen de prijzen van hotels al veel hoger.
 • De Google integratie in de Renault Megane E-Tech zorgt ervoor dat je erg handig je route plant. We hebben de route daardoor niet met een routeplanner app gepland van tevoren. Onderweg kunnen we het niet laten om te kijken of A Better Routeplanner een andere route voorstelt.
 • Onderweg naar de Champagnestreek ga je door de Belgische Ardennen en de Champagne Ardennen in Noord-Frankrijk, het aantal snelladers is hier nog beperkt. Hou hier rekening mee met je routeplanning. Het goede nieuws is dat bij Aire de Woinic in Noord-Frankrijk gloednieuwe Total Energies snelladers zijn geplaatst.
 • Zoek een accommodatie of hotel met een laadpaal in de omgeving. Het aantal publieke laadpalen in de Champagnestreek is nog beperkt en op die manier weet je tijdens je weekend in ieder geval zekerder dat je lekker door de omgeving kunt cruisen met een opgeladen auto.

 • Neem voor de zekerheid en je eigen gemoedsrust minimaal twee laadpassen mee naar de Champagnestreek. Wij hadden de Shell Recharge en de EVbox laadpas bij ons en konden overal laden.
 • Op zondag zijn de meeste kleine (onbekendere) champagnehuizen in de regio dicht. Het is handig om hier rekening mee te houden in je planning. Om die reden kun je op zondag de grote en bekende champagnehuizen als Pommery, Taittinger, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, etc beter bezoeken.
 • Bij sommige champagnehuizen (zoals Taittinger) is het mogelijk om je elektrische auto op te laden tijdens de rondleiding of tijdens het champagneproeven. Check dit vooraf met bijvoorbeeld de Chargemap app zodat je volledig opgeladen door kunt naar de volgende stop.

Renault Megane E-Tech als auto van het jaar

Het is alweer even geleden dat de verkiezing van de auto van het jaar 2022 heeft plaats gevonden; eind februari om precies te zijn. Tijdens deze Europese verkiezing van de auto van het jaar 2022 werd direct duidelijk dat de Megane E-Tech een geweldige elektrische auto is. Tijdens deze weekendtrip naar de Champagnestreek merken we dat direct; de looks van de Megane E-Tech zijn strak, speels en stijlvol terwijl het interieur overzichtelijk is en bijna volledig aan te passen naar je eigen wensen. Een groot scherm is zeker niet uniek meer tegenwoordig, wat wel direct opvalt is dat je dankzij het infotainment systeem dat samen met Google is gemaakt gemakkelijk je route plant en het overzicht hebt tijdens de rit.

Renault Megane E-Tech auto van het jaar

De auto weet het beter dan A Better Routeplanner

Bij het vertrek op vrijdagochtend valt het direct op hoe eenvoudig en intuïtief het infotainment systeem werkt. Bij elektrische auto’s is de navigatie vaak nog iets dat voor verbetering vatbaar is, vandaar dat we altijd aanraden om een routeplanner app te gebruiken. Bij de Renault Megane E-Tech stap je in en gebruik je Google Maps, dat in de auto is geïntegreerd, om je route te plannen. Vervolgens verschijnt de route zowel op het grote infotainment scherm als recht voor je op je dashboard. Extra voordeel is dat de auto dankzij de integratie met Google precies aan kan geven wat de geschatte actieradius is bij aankomst op de bestemming.

Wij voeren het hotel met laadpaal in dat we geboekt hebben voor dit weekend naar de Champagne; Golden Tulip Reims. Google Maps geeft direct bij ons vertrek vanuit Amsterdam aan dat we onderweg moeten laden om de eindbestemming te halen en stelt enkele laadpalen voor. Omdat A Better Routeplanner ons zelden teleurstelt, gebruiken we dit ook op onze telefoon voor de route richting Reims als back-up. Tijdens de rit richting het zuiden gaat de tijd snel voorbij dankzij de koppeling met Spotify speel je zo je favoriete nummers af tijdens het rijden en nog beter…speelt de bijrijder voor dj. Bij Hazeldonk hebben we zin in koffie dus maken we een tussenstop en aangezien het basisprincipe parking=charging is, leggen we de Megane E-Tech even aan de snellader van Shell Recharge.

Elektrische Autovakanties

Het snelladen van de Renault Megane E-Tech gaat snel, want tijdens de koffiepauze bij de Starbucks is de auto alweer bijgeladen van 66% naar 94% als we de koffie op hebben en weer vertrekken. Dat zijn goed bestede minuten op deze manier waarmee we weer door kunnen richting de Belgische Ardennen om vanuit daar de doorsteek naar Reims te maken. Google Maps in de Megane E-Tech geeft aan dat we nog een keer moeten laden onderweg en stelt Total Aire de Woinic voor. Dit is een plek waar 1 ‘snellader’ staat op een heel grote parkeerplaats langs de snelweg in Noord-Frankrijk. Deze snellader kan maximaal 50 kW laden en dat is al niet echt snel meer doordat de nieuwe elektrische auto’s die op de markt komen alweer veel sneller kunnen snelladen. Zo ook de nummer twee van de Europese auto van het jaar verkiezing; de Renault Megane E-Tech kan namelijk met 129 kW snelladen.

Om het maximale snellaadvermogen te benutten volgen we de voorgestelde route van A Better Routeplanner in plaats van richting de Total bij Aire de Woinic te rijden. We rijden een stuk van de kortste route af richting de bekende snelladers van IONITY bij Le Roeulx langs de E19 in België. Op de terugweg na dit weekend ontdekken we echter dat de auto gelijk heeft gehad tijdens deze heenreis en we beter Google Maps hadden kunnen volgen, want er zijn bij Aire de Woinic net 8 nieuwe TotalEnergies snelladers geplaatst.

Bekijk ook: Dit zijn de 10 meest voorkomende activiteiten tijdens een laadstop.

Een ontspannen reis naar de Champagnestreek snelladen bij IONITY Le Roeulx

Een ontspannen reis naar de Champagnestreek

Tijdens het snelladen bij de snelladers van IONITY Le Roeulx is het meteen een mooi moment om rustig aan wat te lunchen bij de Panos shop. Terwijl we in de najaarszon op het terras aan een picknicktafel zitten, concluderen we opnieuw dat elektrisch rijden niet zo heel veel anders is. Eigenlijk is het rijden en de rit naar je weekend- of vakantiebestemming zelfs relaxter en meer ontspannen. Na zo’n halfuurtje lunchen in de zon zien we in de My Renault  app dat de Megane E-Tech alweer meer dan 80% volgeladen is en dus is het de hoogste tijd om de rit richting Reims voort te zetten.

Onderweg richting Reims met de Renault Megane E-Tech

Het laatste deel van de route door de Ardennen verloopt erg soepel en halverwege de middag komen we aan bij het Golden Tulip Reims. Dit hotel hebben we speciaal geboekt voor dit weekend omdat het meerdere laadpalen voor elektrische auto’s heeft. Dit hebben we al enkele weken geleden gecheckt en nadat we zeker wisten dat er meerdere laadpalen waren, hebben we geboekt. We willen namelijk voorkomen dat we tijdens deze trip door de Champagnestreek niet kunnen laden bij het hotel omdat er slechts 1 of twee oplaadpunten zijn. Het Golden Tulip Reims heeft 10 (!) laadplekken beschikbaar voor elektrische auto’s. En naast deze laadpalen is het een hotel met een zeer goede reviewscore en mooie kamers. Plus er is een zwembad aanwezig waar we nadat we ingecheckt zijn even induiken.

Opladen bij Golden Tulip Reims met 10 laadpalen

Overal waar je kijkt zie je iets van Champagne terugkomen

Na de duik in het zwembad is het tijd om Reims te gaan ontdekken. We hebben een reservering gemaakt bij één van de beste restaurants van Reims voor vanavond; Restaurant Le Foch. Om te zorgen dat je een tafel hebt in een leuk restaurant in Frankrijk is het zeker voor je weekendtrips aan te raden om van tevoren een reservering te maken. Bij veel restaurants is de kans anders erg groot op het volgende antwoord: “Désolé, nous sommes complets ce soir” (Helaas, we zitten vol vanavond). Dat merkten we ook al tijdens eerdere trips naar bijvoorbeeld Lille en Straatsburg. Vanuit het hotel bestellen we een taxi richting het centrum van Reims en of het nou komt doordat we zelf met een elektrische auto zijn gekomen of dat het toeval is, we worden opgehaald door een elektrische taxi.

Voor de apéro voor het diner gaan we met de taxi naar Halles Boulingrin in het centrum van Reims. Hier zijn erg veel leuke restaurantjes en typisch Franse caféetjes te vinden waar je terecht kunt voor een gezellige borrel en een glas bubbels uit de regio. Een absolute aanrader is Le Clos, waar je vrijdagmiddagborrel al snel uitmondt in een sfeervolle drukte in de binnentuin. Naast Le Clos zijn er hier veel meer leuke plekken om te ontdekken. Alleen aangezien wij naar het restaurant moeten, gaan we die leuke plekken nu niet kunnen ontdekken.

Restaurant Le Foch is een fantastisch restaurant waar je heerlijk kunt eten. Het restaurant is aan de bovenkant van de prijs, maar dan eet je wel verrassend lekker en kun je zeggen dat je in een sterrenrestaurant hebt gegeten. Je kunt uit verschillende a-la-carte gerechten kiezen of een verrassingsmenu. Onze aanrader is om voor het verrassingsmenu te kiezen en zo de smaken uit de regio te proeven. Om optimaal te genieten en als je nog een beetje ruimte over hebt in je buik na al het lekkers, is het de moeite waard om een bordje kaas te nemen. Alleen al de trolley waarmee ze langskomen is een feest om de verschillende Franse kazen te kiezen. Na het diner nemen we de taxi terug naar het hotel om te zorgen dat we de volgende dag op tijd op pad kunnen om de regio te ontdekken.

Doen: Maak zelf een proefrit in de Renault Megane E-Tech en ontdek hoe fijn deze auto rijdt.

Op zaterdagochtend staan we vroeg op om de omgeving te ontdekken met de Renault Mégane E-Tech en om bij de verschillende Champagnehuizen langs te gaan. Omdat op zondag veel van de kleinere Champagnehuizen dicht zijn, is het aan te raden om tijdens je weekend in de Champagne eerst de kleine huizen te bezoeken, dan kun je op zondag naar de grote champagnehuizen. Een route door de champagnestreek plannen is eenvoudig, want eigenlijk overal waar je rijdt zie je borden “Route touristique du Champagne”. Als je deze volgt kom je vanzelf door de leukste dorpjes en langs verschillende champagnehuizen.

Route touristique du Champagne

Vanuit het Golden Tulip Reims rijden we richting Épernay en vanaf het eerste bord dat we tegenkomen van de “Route touristique du Champagne”, volgen we deze route. Zo doorkruisen we de gehele zaterdag de omgeving met de Renault Mégane E-Tech en rijden we van het ene sfeervolle plekje naar het andere terwijl we onderweg stoppen om bij nieuwe champagnehuizen een proeverij te doen (wel uitspugen natuurlijk als je moet rijden!) en om champagne in te slaan. De leukste tips zie je hieronder en hebben we voor je in kaart gebracht zodat je er gemakkelijk naartoe kunt navigeren.

Tip: Lees onze 7 tips voor het boeken van een hotel met laadpaal.

Rijden door de Champagne in de omgeving van Hautvillers

Tips voor een tour door de Champagnestreek met de elektrische auto:

A. Hauvillers
B. Chez Poulain bakkerij
C. Champagne G. Tribaut
D. Au 36
E. Pattisserie Florence & Vincent Dallet in Épernay
F. Champagne J.M. Gobillard et Fils
G. Perching bar boomhut
H. La Braise Reims
I. Champagnetour & opladen bij Taitinger

Tips voor een tour door de Champagnestreek met de elektrische auto:

A. Hauvillers is een mooi pittoresk dorpje midden tussen de wijnvelden. Het is erg bekend onder toeristen dus het is een aanrader om er vroeg in de ochtend naartoe te gaan. Hautvillers is verder ook vooral beroemd vanwege de laatste rustplaats van Dom Pérignon, vergeet dus zeker niet even een selfie bij zijn beeld of bij een straatnaambordje te maken omdat men hem ziet als een van de ‘founding fathers’ van de Champagnewijn.
B. Chez Poulain bakkerij ligt midden in Hautvillers én zeker als je onze tip gevolgd hebt om vroeg naar Hautvillers te gaan om de toeristen enigszins te vermijden, dan is een bezoek aan deze pattissier een aanrader. Zo haal je hier een lekker croissant of een pain au chocolat om de dag als een ware Fransman te beginnen.
C. Champagne G. Tribaut de vraag is natuurlijk vanaf welk tijdstip je zin hebt om Champagne te proeven, alleen als je dan toch in deze mooie regio bent dan wil je ook wel lekker genieten van de beste bubbels. Bij champagnehuis G. Tribaut kijk je tijdens het proeven prachtig over de wijnvelden en de heuvels rondom Hautvillers. Koop je de Champagne na het proeven? Dan hoef je voor de proeverij niets af te rekenen. Tip: dit is bij de meeste champagnehuizen het geval.
D. Au 36 heb je trek gekregen na al het proeven en rondcruisen? Midden in Hautvillers ligt Au 36 Bistro. Hier kun je terecht voor een lekkere lunch, een gezellige borrel (bij mooi weer buiten op het terras onder de wijnranken) of voor een sfeervol diner. Au 36 is een absolute aanrader.

Champagne proeven bij Champagnehuis G. Tribaut in Hautvillers

E. Pattisserie Florence & Vincent Dallet in Épernay in Frankrijk beheersen ze de kunst van het bakken tot in de puntjes. Het is zonde om je eetlust af te remmen met kant en klare croissants of zoetigheden. Er zijn tenslotte steeds meer copy-cats die niet zelf de gebakjes en croissants maken. Wil je als zoetekauw echt iets lekkers? Bezoek dan een artisan boulanger of pattissier…onze tip voor Épernay: Pattisserie Florence & Vincent Dallet in Épernay.
F. Champagne J.M. Gobillard et Fils dit champagnehuis heeft goede Blanc de Blancs voor een zeer schappelijke prijs. Mocht je de kans hebben, maak dan zeker even een stop om wat flessen mee te nemen voor thuis.
G. Perching bar boomhut hier kijk je tussen de boomtoppen door weg terwijl je aan je glaasje Champagne nipt. De Perching bar ligt goed verscholen tussen de bomen. Je boekt hier vooraf en dan heb je een tijdstip dat je langs mag komen. Bij aankomst in de boomhut krijg je een glaasje Champagne en kun je jezelf verbazen over hoe leuk boomhutten zijn.
H. La Braise Reims zorg dat je vooraf reserveert want last-minute is het haast onmogelijk om hier een tafeltje te krijgen. Hier eet je sfeervol en vooral smaakvol terwijl je geniet van leuke en originele gerechten.
I. Champagnetour & opladen bij Taitinger er zijn natuurlijk enorm veel champagnehuizen. Zoals al eerder getipt zijn alleen de grote champagnehuizen geopend op zondag. Het is dan wel druk overigens want iedereen in de regio gaat naar de grote champagnehuizen. Als elektrische autorijder blijft het leuk om juist bij een van die grote champagnehuizen je elektrische auto op te laden tijdens de rondleiding.

Champagne drinken in de boomhut van de Perching bar

De grote champagnehuizen en de terugreis

Na een geweldig weekend in de champagne met de elektrische auto hebben we de zondag nog. Op zondag zijn de kleinere champagnehuizen gesloten en daarom gaan we langs bij Pommery en Taitinger. Beide huizen liggen in Reims en zijn goed bereikbaar. Op zondag is het bij de grote champagnehuizen wel erg druk omdat alle toeristen op zoek zijn naar entertainment en uitkomen bij de bekende merken.

Nadat we in de ochtend bij de champagnehuizen zijn geweest en de achterbak echt helemaal vol zit met flessen en dozen voor thuis, gaan we nog langs patisserie Le Trio. Hier halen we nog wat lekkers voor onderweg en rond de klok van 14 uur rijden we vanuit Reims terug richting Amsterdam. De eerste laadstop maken we bij Aire de Woinic in de Champagne-Ardenne, waar zoals eerder aangegeven inmiddels 8 TotalEnergies snelladers geplaatst zijn. Dit is een welkome toevoeging van snelladers in Noord-Frankrijk. Tijdens het laden kunnen we genieten van de gebakjes die we meegenomen hebben van de pattissier aan de rand van Reims.

Dankzij de ruime range van de Renault Mégane E-Tech rijden we comfortabel terug richting huis. Met de routeplanning dankzij Google Maps die op het infotainmentscherm zit kun je gemakkelijk zien hoeveel je actieradius is bij aankomst en plant de auto dankzij Google integratie de route langs snelladers. Vanuit Aire de Woinic worden we via Fastned Peutie Oost in zo’n vijfeneenhalf uur naar huis genavigeerd met een zwaardere bepakking dan de heenweg omdat we voor bijna alle vrienden en bekenden een kofferbak aan Champagneflessen mee hebben genomen.

Dankzij de ruime kofferbak van de Renault Megane E-Tech neem je makkelijk veel Champagne mee
De conclusie

Wil je een leuk weekend weg met je elektrische auto? De champagnestreek mag niet op je lijstje ontbreken. Het is de perfecte afstand om in een weekend af te leggen. Het liefst ga je al op donderdag richting de champagnestreek zodat je optimaal kunt genieten. Of je nou naar Reims of Épernay gaat, er is voldoende te zien en te doen. Gebruik onze tips om je weekend mee te plannen en het maximale uit je trip te halen. Het is de moeite waard om een accommodatie of hotel met laadpaal te boeken in de Champagnestreek, zodat je zeker weet dat je ’s ochtends met een volle accu op ontdekkingstocht kunt gaan. Nu Fastned, IONITY, Allego & Total Energies hard werken aan meer snelladers in Wallonië en Noord-Frankrijk is de Champagnestreek goed te doen met je elektrische auto. De enige reden om deze bestemming niet te overwegen voor je weekendtrip is als je geen Champagne drinkt…

Gegevens van het opladen onderweg naar de Champagnestreek: Amsterdam > Reims

– Afstand: 442 km
– Actieradius vertrek: 299 km
– 2 stops bij:

– Fastned Hazeldonk West
– Bijgeladen: 17,084 kWh
– Prijs: € 11,79
– Laadpas gebruikt: EVbox laadpas

– IONITY Le Roeulx
– Bijgeladen: 29,683 kWh
– Prijs: € 23,45
– Laadpas gebruikt: EVbox laadpas

– Golden Tulip Reims dag van aankomst (Shell Recharge – NewMotion laadpaal)
– Bijgeladen: 30,18 kWh
– Prijs: € 6,04
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge laadpas

– Golden Tulip Reims na dag cruisen door omgeving
– Bijgeladen: 23,42 kWh
– Prijs: € 4,68
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge laadpas

Gegevens van het opladen onderweg terug vanuit de Champagnestreek: Reims > Amsterdam

– Afstand: 446 km
– Actieradius vertrek: 226 km (na bezoek aan Champagnehuizen)
– 2 stops bij:

– TotalEnergies Aire de Woinic
– Bijgeladen: 12,755 kWh
– Prijs: € 8,29
– Laadpas gebruikt: EVbox laadpas

– Fastned Peutie Oost
– Bijgeladen: 38,490 kWh
– Prijs: € 26,94
– Laadpas gebruikt: EVbox laadpas

Snelladen Aire de Woinic met iets lekkers van de Pattissier

Tips voor het rijden naar de Champagnestreek met je elektrische auto:

 • Aangezien er snel veel snelladers bij worden geplaatst in gebieden in Wallonië en Frankrijk, is het goed om van tevoren je route te plannen zo weet je dankzij een routeplanner of er nieuwe laadpalen beschikbaar zijn. Wij hebben Aire de Woinic op de heenweg om die reden ten onrechte overgeslagen omdat we dachten dat er op basis van ons vorige bezoek maar één CorriDoor snellader stond.
 • Het loont met de huidige energieprijzen om je route te plannen en specifiek laadpalen en snelladers te kiezen of juist te vermijden.
 • Neem minimaal 2 laadpassen mee en check voor vertrek of ze goede dekking hebben. Wij hebben de Shell Recharge & EVbox laadpas meegenomen.
 • Vergeet niet dat je ook in Frankrijk een milieusticker voor je elektrische auto nodig hebt. Zeker in steden zoals Reims.
 • Geniet van je adaptive cruise control en rij op een vaste snelheid naar je bestemming. Wij hebben ongeveer 100 km per uur aangehouden op de snelweg.
 • Kies voor een accommodatie of hotel met laadpaal, dat geeft je meer zekerheid op een 100% opgeladen auto ’s ochtends.
 • Bij sommige Champagnehuizen kun je de auto opladen, bekijk dit van tevoren in een app zoals Chargemap.
Snelladen bij Fastned Peutie Oost