Op vakantie met een caravan

De beste elektrische auto voor een caravan

Nederlanders houden van kamperen, dat is nou eenmaal zo. Onze buurlanden in Europa kennen ons haast niet anders dan dat we door België, Duitsland of Frankrijk crossen met onze ‘sleurhut’. Nu elektrisch rijden in de afgelopen jaren steeds meer toeneemt, komt ook de vraag steeds vaker op of je met een elektrische auto met een caravan op vakantie kunt. Op vakantie gaan met de caravan is nog altijd een populaire bezigheid onder Nederlanders en het is natuurlijk een ding om je brandstofauto in te wisselen voor een elektrische, maar om nou meteen je geliefde caravan weg te doen… De hoogste tijd dus om eens wat vragen onder de loep te nemen. Want hoe zit het dan als je een elektrische auto hebt? Kun je met je caravan op vakantie met een elektrische auto, en zo ja welke elektrische modellen zijn hier dan het meest geschikt voor. Daar gaan we in dit artikel naar kijken.

Voordelen vakantie met caravan

We beginnen even met het reizen met een caravan in het algemeen. Uit onderzoeken blijkt dat Nederland een echt kampeerland is, elk jaar gaan miljoenen mensen op pad met de caravan of een vouwwagen. Maar waarom is dat nou zo populair? We hebben een aantal veel voorkomende redenen op een rijtje gezet:

 • Je bent ondanks dat je ver van huis bent toch in een vertrouwde omgeving
 • Je kunt weggaan wanneer je maar wil
 • Je staat midden in de natuur en een groene omgeving
 • Je kunt je eigen spullen meenemen
 • Je hebt, in tegenstelling tot bij een vliegvakantie, je eigen auto tot je beschikking
 • Je hebt een eigen toilet en misschien wel een eigen douche

Bekijk ook: Uit onderzoek blijkt dat de camping met 27% het populairst is onder elektrische autorijders als vakantie accommodatie.

Elektrische auto met caravan bij Fastned opladen

Uitdagingen van vakantie met caravan en elektrische auto

Uiteraard zitten er ook nadelen aan op vakantie gaan met een caravan, maar daar gaan we hier even niet op in. Het is sowieso vooral een kwestie van wat je zelf fijn vindt. Met je elektrische auto met caravan op vakantie gaan zorgt echter vaak nog wel voor wat extra uitdagingen. Allereerst mogen niet alle elektrische auto’s een caravan trekken of hebben ze überhaupt geen trekhaak. Wanneer dit het geval is voor jouw elektrische auto, dan is het dus al niet mogelijk om ermee op vakantie te gaan. Een andere uitdaging is het gewicht dat je elektrische auto mag trekken soms beperkt is waardoor je niet met een zware caravan op vakantie kunt. Het resultaat is dan wellicht dat jouw caravan sowieso al niet getrokken kan worden door je elektrische auto. Of dat je de caravan zo licht moet bepakken dat je niet alles mee kunt nemen wat je zou willen. Tot slot is het belangrijk te weten dat de actieradius van elektrische auto’s sterk afneemt wanneer ze een caravan moeten trekken. Hierdoor zul je vaker moeten stoppen om je auto op te laden.

Tip: Bekijk de top 10 activiteiten tijdens het opladen onderweg naar vakantie.

85% van de elektrische autobezitters gaat in 2020 met de auto op vakantie

Meest geschikte elektrische auto’s voor een vakantie met caravan

Niet alle elektrische auto’s hebben een trekhaak en ook niet alle elektrische auto’s mogen een caravan trekken. En dat is voor een vakantie met caravan wel een minimale vereiste uiteraard. Een overzicht van een aantal modellen met een trekhaak:

 • Tesla Model X, Tesla Model Y & Tesla Model 3
 • Volkswagen ID.3 & Volkswagen ID.4
 • Polestar 2
 • Jaguar I Pace
 • Audi e-tron 50, Audi 55 Quattro & Audi e-tron Sportback
 • Mercedes-Benz EQC
 • Volvo XC40
 • Kia e-Niro & Kia e-Soul

Let op: deze modellen hebben een trekhaak, echter daardoor zijn ze nog niet per se geschikt om een caravan te trekken. Uiteraard is het advies om van tevoren de website Caravantrekker.nl te bekijken om het trekvermogen te checken van ieder type elektrische auto. Bespreek ook altijd met de dealer dat je met je caravan op vakantie wil gaan en ga samen na of het model elektrische auto geschikt is voor het trekken van een caravan.

Met elektrische auto en caravan naar de camping

Tips voor een vakantie met elektrische auto met caravan

Wanneer je besluit om met je elektrische auto en caravan op vakantie te gaan, raden we je aan om met een aantal zaken rekening te houden. Het is met sommige modellen mogelijk om met een elektrische auto een caravan of vouwwagen op vakantie te gaan. Het effect is dat je vaker moet stoppen en aan de laadpaal moet koppelen om op te laden. Wanneer je niet te ver op vakantie gaat met je caravan, zoals Nederland of België, is het zeker te doen. Lange afstanden zijn ook mogelijk, alleen dan zul je meer laadstops nodig hebben.

Steeds meer campings met laadpaal

Aangezien de camping nog steeds het meest populair is onder Nederlanders op vakantie, is het goed nieuws voor elektrische autorijders dat er steeds meer campings met een oplaadpunt zijn. Wanneer je met je elektrische auto op vakantie gaat en deze geen caravan kan trekken, dan zijn er nog diverse mogelijkheden om een caravan of tent te huren op een camping. Het voordeel is dat je dan alles op locatie hebt en niet je ‘sleurhut’ mee hoeft te nemen door Europa. Dat stemt de bewoners in onze buurlanden vast ook blij…

Campings met laadpaal