Weekend Texel met elektrische auto

Review: Weekend naar Texel

Op ongeveer 100 kilometer en twee uurtjes rijden van Amsterdam ligt een van onze mooie waddeneilanden Texel. Daar kun je in één ruk naar toe rijden, maar je vakantie begint echt al vanaf het moment dat je in je elektrische auto stapt. Wijk onderweg eens even van de route af om bijvoorbeeld kunstenaarsdorp Bergen aan te doen of maak een extra lus langs het fantastische Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Kleine parel op de route is Anna Paulowna. Met in het voorjaar schier eindeloos aaneengesloten bonte bloemenvelden en beroemd om de bloemendagen met zelfgemaakte mozaïeken van bloemen.

De weersvoorspelling voor het weekend was onstuimig, maar dat mocht de pret van een weekend naar Texel met de Peugeot e-208 GT niet drukken want een weekend Texel met je elektrische auto is een absolute aanrader.

Bekijk ook: Alle accommodaties met een laadpaal op Texel.

De navigatie plant de route

Het advies wanneer je met je elektrische auto op pad gaat, of je nou een roadtrip gaat maken of op vakantie gaat, blijft altijd om de route van tevoren te plannen. Dat is altijd onze tip voor de voorbereiding van je vakantie en trips. Door je route zelf te plannen heb je een back-up plan voor wanneer laadpalen het niet doen of vol zijn. Plus je leert je auto en de actieradius beter kennen en dat maakt het nog makkelijker om op vakantie te gaan met je elektrische auto. De navigatie en routeplanners worden wel steeds beter en slimmer.

Tip: Plan de route met je elektrische auto.

De navigatie van de Peugeot e-208 is gemakkelijk te koppelen via bluetooth met de MyPeugeot app. Een app die te koppelen is met je elektrische auto is altijd al fijn. Want uiteindelijk zijn veel elektrische autorijders ook fan van gadgets en nieuwe technologie. Het mooie aan de MyPeugeot App is dat de app automatisch je huidige locatie selecteert en wanneer je dan je bestemming ingeeft, deel je eenvoudig via bluetooth de route naar het scherm van de navigatie in de auto. Dat is snel, gebruiksvriendelijk en digitaal. De navigatie koos vervolgens zelf voor de route naar Texel en gaf aan waar de laadpalen onderweg zijn. Dit maakt je reis erg comfortabel en ontspannen.

De i-Cockpit van de Peugeot e-208

Lekker cruisen met de i-Cockpit

Dankzij de i-Cockpit van Peugeot, is het rijden lekker sportief en actief. Vooral op de kleinere wegen is het heerlijk cruisen en je voelt je dan in de Peugeot e-208 regelmatig een soort Colin McRae (bekend van de gelijknamige autorally game). De i-Cockpit 3D geeft je de mogelijkheid om alle tellers en je dashboard precies zo in te stellen als je wilt. Dankzij de 3D weergave van de i-Cockpit zie je recht voor je echt je auto op de gekozen route rijden en dit is een stuk duidelijker dan de normale 2D navigatie. Vooral bij afritten van de snelweg is dit erg duidelijk en prettig rijden.

Snelladen onderweg naar Texel

Onderweg naar Den Helder, vanaf waar je de boot naar Texel pakt, kom je verschillende snelladers tegen langs de snelweg. Vooral Fastned heeft langs de A7 best veel locaties om even bij te laden. Omdat we niet van tevoren uitgezocht hebben of er veel laadpalen op Texel zijn, kiezen we ervoor nog even bij tankstation Broerdijk langs de A7 een koffietje te halen met wat lekkers terwijl de Peugeot e-208 wat extra actieradius bijlaadt. Wanneer je op deze manier naar snelladen kijkt, dus even opladen langs de snelweg bij een snellader terwijl je in de shop een verse koffie haalt, dan verschilt het echt niet met een tankstop.

Peugeot e-208 snelladen bij Fastned onderweg naar Texel

Boot gemist: snelladen bij de McDonalds

Eenmaal aangekomen in het noordelijkste puntje van de kop van Noord-Holland, Den Helder, volg je de borden naar de veerboot voor de oversteek naar Texel. Je vaart met de TESO. De oversteek duurt ongeveer 20 minuten. Er is normaal gesproken elk uur een afvaart in beide richtingen. Vanuit Den Helder elk half uur, vanuit Texel elk heel uur. Omdat we niet exact gepland hadden, misten we de boot van 12 uur. Omdat het lunchtijd was en we iets voor Den Helder een McDonalds hadden gezien besloten we even terug te rijden en lekker door de McDrive te gaan. Bij steeds meer McDonalds in Nederland en ook bij McDonalds restaurants in het buitenland kun je de elektrische auto opladen. Een goede ontwikkeling voor tijdens je vakanties en weekendtrips.

Bekijk ook: 5 x gratis je elektrische auto opladen onderweg naar je vakantiebestemming.

Op de website van TESO kun je de actuele dienstregeling, prijzen, kaartverkoop en eventuele wachttijden bekijken. Wanneer het druk is, wordt er om het half uur gevaren door een tweede schip in te zetten. Reserveren is niet nodig. Wel is het handig om vooraf online een kaartje te kopen. Een retourtje met een elektrische auto kost tussen de € 25,- en de € 37,- afhankelijk van de dag van de heenreis. Weekenddagen zijn duurder dan weekdagen.

Tip: Tijdelijk € 4.000 subsidie bij aanschaf van je elektrische auto

Texel ontdekken…de Slufter

Als je je afvraagt wat te doen op Texel, dan is een weekend Texel veel te kort! We raden je aan om tijdens je bezoek aan Texel naar het unieke natuurgebied de Slufter te gaan, de enige plek in Nederland die in open verbinding met de zee staat en waar het zeewater het land binnenstroomt. Wandel tot aan de kustlijn en geniet van de mooie natuur. De Slufter kent een afwisselende begroeiing en is ook een vogelreservaat. Neem een verrekijker mee om echt goed vogels te kunnen spotten en wie weet zie je een lepelaar!
Je elektrische auto kun je parkeren bij Café-Restaurant de Slufter, waar je ook laadpalen hebt. Als ze vrij zijn dan is het altijd handig om even aan te koppelen en te zorgen dat je na je wandeling een volle batterij hebt. Bij terugkomst kun je genieten van een drankje bij Café-Restaurant de Slufter.

Elektrische auto opladen bij de Slufter op Texel

Vuurtoren Texel

Texel bezit als enige in Nederland een vuurtoren waar je aan drie kanten over de zee uit kunt kijken. De vuurtoren bij de Cocksdorp ligt in het noorden van Texel en ziet eruit zoals je een vuurtoren zou tekenen of zoals je hem ziet op schilderijen. In de zee rondom dit punt vergingen vele schepen voor de kust van Texel. De toren ligt aan een mooi wit, breed zandstrand. Beklim de 118 treden van de vuurtoren en geniet van het unieke uitzicht.

Naast dat je Texel perfect kunt ontdekken met je elektrische auto, kun je het eiland nog beter ervaren als je het met de fiets gaat ontdekken. Je kunt op veel plaatsen fietsen en zelfs tandems huren voor een dag of een weekend. Er zijn een paar hele leuke pittoreske dorpjes op Texel zoals Oudeschild en Oosterend, waar je je even in de middeleeuwen waant.

Weekend Texel met elektrische auto

Wanneer je in het voorjaar op Texel verblijft, is het onmogelijk de bijna 25.000 lammetjes die worden geboren te missen. Je kunt er zelfs mee knuffelen.
De naam van dit landgoed vlakbij Den Hoorn zegt het al, een Bonte Belevenis. Ervaar hier de vrolijke mix van ambachten en activiteiten. Er is een kaarsenmakerij, whisky-stokerij, bierbrouwerij, er wordt zeep gemaakt en je kunt er handgeschept papier kopen. In de bonte tuin lopen koeien, geiten, kippen en schapen rond.
Geen zin om met lammetjes te knuffelen, maar wel zin om iets anders dan anders te doen? Boek een behandeling in de “Woolness” en geniet van een wolbad. Dompel jezelf onder in de zachte, warme en rustgevende werking van wol. Boek je wolbad in de “Woolness” online en we weten zeker dat je met een lach op je gezicht terugdenkt aan je weekend Texel. Het wolbad is ook voor duo’s te boeken waardoor je deze bijzondere ervaring kunt delen.

Lammetjes knuffelen op Texel in het voorjaar

Overnachten op Texel

Het eiland Texel is natuurlijk al een beleving op zich, maar je kunt je weekend naar Texel nog leuker maken door een bijzondere overnachting te boeken. Wat denk je van een overnachting met een heerlijk bad in je slaapkamer zoals bij Hotel de Lindeboom, waar je ook direct je elektrische auto kunt opladen. Of kies voor een andere unieke ervaring en slaap in de Mongoolse yurt in Den Hoorn, zuidelijk op Texel gelegen. In Den Hoorn kan je ook in een kleurrijke Pipowagen overnachten. Wil je graag uitzicht op de enige wijngaard van het Waddeneiland? Boek dan een overnachting in B&B Wijngaard de Kroon in Den Burg. Is een safaritent midden in de duinen meer jouw ding? Dan kun je in De Cocksdorp bij Sluftervallei terecht.

Strandplevier Suites met laadpaal in de Koog

Wakker op een besneeuwd Texel

Op zondag werden we wakker op een wit besneeuwd Texel. Er stond op Texel weinig meer op de planning voor de zondag. Het was daardoor echt een leuk en vooral heel mooi gezicht met de sneeuw in Den Burg. Zo kon de Peugeot ook wennen aan de sneeuw en aan de kou natuurlijk. Na een wandeling door het mooie winterse Den Burg besloten we de terugreis naar Amsterdam te gaan maken. Dankzij de overnachting bij Hotel de Lindeboom was de auto volledig opgeladen aan de laadpaal. Met de volledige 300 kilometer actieradius van de Peugeot e-208 en een volle batterij gingen we op weg naar Amsterdam.

Onderzoek: Wil je weten wat de top 10 activiteiten zijn tijdens het opladen? Bekijk de top 10 hier.

De i-Cockpit was in deze besneeuwde wereld wel echt een aangename ondersteuning, want hierdoor kan je alle belangrijke informatie in je zicht instellen. Zo zie je je snelheid, route, actieradius en of adaptieve cruise control aan staat in een oogopslag voor je. De actieradius bleef vrij goed met de extreme kou goed. De laadstop bij Fastned op de weg terug was daarom ook alleen om even een kop koffie te halen, een toiletbezoek en om foto’s te maken bij de besneeuwde snellader. Alles bij elkaar was de rit door de besneeuwde wereld van Noord-Holland avontuurlijk, maar dankzij de goede wegligging van de Peugeot e-208 en de diverse veiligheidssystemen verliep de reis terug goed.

Weekend Texel met de elektrische auto

Texel is geweldig voor een weekend weg met je elektrische auto. Er zijn meer dan 40 publieke laadpalen beschikbaar op Texel waar je kunt opladen en daarnaast zijn er ook steeds meer accommodaties met een laadpaal zoals campings, vakantieparken, hotels en vakantiehuizen. Op Texel lopen ongeveer evenveel schapen als bewoners rond. Die schapen leveren natuurlijk de wol voor Texelwool, waar de heerlijke dekbedden en kussens van worden gemaakt. Neem op je terugweg een lekker stukje schapenkaas en een paar Texels Skuumkoppe mee terug voor bij de borrel wanneer je weer thuis bent en je geniet extra lang van je weekend met de elektrische auto naar Texel.

Tip: Bekijk de leukste bestemmingen voor een weekend weg met je elektrische auto.