Vakantieganger vertrouwt op de dealer support of leasemaatschappij bij pech

Vakantieganger vertrouwt op de dealer support of leasemaatschappij bij pech

Ruim 62,7% van de vakantiegangers met de elektrische auto neemt geen extra maatregelen voor de vakantie. Daar staat tegenover dat 37,3% kiest voor extra voorbereidingen voor het geval zij pech krijgen tijdens de vakantie. Steeds meer elektrische autorijders vertrouwen op de elektrische auto en sluiten geen extra wegenwachtservice, plaatselijke assistentie of pechverzekeringen af tijdens de vakantie. Hoog tijd om eens beter te kijken naar de cijfers en achtergronden.

De zomervakantie van 2022 bracht veel autopech

Het jaar 2022 was een recordjaar voor pechgevallen tijdens de zomervakantie. De ANWB kon het aantal telefoontjes niet aan, reparaties werden niet (tijdig) uitgevoerd en communicatie met de vakantiegangers die gestrand waren, liet te wensen over. Na de lange periode van coronaperikelen trok heel Nederland er massaal op uit, maar achterstallig onderhoud aan auto’s en gebrek aan onderdelen op voorraad zorgde voor panne langs de wegen. Met name in Frankrijk was dit schering en inslag, mede vanwege de hoge temperaturen in het zuiden van Frankrijk in de zomer van 2022 wat voor veel problemen zorgde. Ook in andere Europese landen bleven Nederlanders met de handen in het haar staan, omdat verzekeringsmaatschappijen niet (snel genoeg) konden schakelen om assistentie te bieden.

Tip: Bekijk de onderzoeksresultaten van het onderzoek: “Op vakantie met de elektrische auto in 2023”

Een veelgestelde vraag: Moet je bij een nieuwe EV extra pechservice afnemen?

Meeste elektrische auto’s zijn leaseauto’s

Voordat we kijken naar de voorbereidingen die getroffen worden voor pechgevallen, is het goed om eerst eens te kijken naar de elektrische auto en het eigenaarschap. Dit heeft immers gevolgen voor de voorbereidingen die gedaan moet worden. Uit het onderzoek: “Op vakantie met de elektrische auto in 2023” blijkt dat 35% van de ondervraagden de elektrische auto zelf privé gekocht heeft. 15% van de ondervraagden heeft de elektrische auto op naam van een (eigen) bedrijf. De overige 50% leaset de EV:

  1. Operational lease (28%)
  2. Private lease (10%)
  3. Financial lease (9%)
  4. Zakelijke lease (3%)

Welke voorbereidingen treffen vakantiegangers met een elektrische auto?

Hoewel ruim 50% van de vakantiegangers met EV aangeeft dat de voorbereiding van de vakantie vergelijkbaar is met de voorbereiding van een vakantie met auto met verbrandingsmotor, treft bijna een op de drie wel extra voorbereidingen. Hierbij is vooral gekeken naar de pechhulp, wat niet verrassend is na het hoge aantal pechgevallen in 2022 en de problemen die er waren bij reparaties.

Dit zijn de voorbereidingen die elektrische autorijders treffen voordat ze op vakantie gaan:

  1. 35% kiest voor dealersupport als back-up.
  2. 30% treft voorbereidingen via de leasemaatschappij (wat niet verrassend is aangezien de helft van de EV geleased wordt).
  3. 20% sluit ANWB-pechhulp af.
  4. 10% sluit een aanvullende verzekering af.

De andere ondervraagden in ons onderzoek treffen overige maatregelen of kiezen voor een VAB-lidmaatschap. Bovenstaande percentages tellen voor 37,3% van de respondenten, maar de kans bestaat dat de overige vakantiegangers al pechverzekeringen (zoals de ANWB Wegenwacht Europa of extra dealer support) hebben voordat zij op vakantie gaan. Ook is het mogelijk dat EV-rijders reeds toereikende dekking hebben in hun reisverzekering. Ga jij op vakantie met de elektrische auto en wil je onnodige kosten voorkomen? Leg dan eerst de verzekeringen van de leasemaatschappij (alleen voor mensen die de EV leasen) en de reisverzekering naast elkaar, om vervolgens te kijken of je echt pechhulp voor onderweg nodig hebt.