Wat doe jij tijdens een laadstop? Dit doen andere EV-rijders!

Wat doe jij tijdens een laadstop? Dit doen andere EV-rijders!

Tijdens de vakantieperiode kun je er niet onderuit natuurlijk; het maken van één of meerdere laadstops. Afhankelijk van de actieradius van jouw elektrische auto en je vakantiebestemming zul je af en toe moeten stoppen om op te laden. Nu heeft iedereen een andere manier om de tijd door te brengen tijdens het snelladen, maar als jij je ook weleens afgevraagd hebt wat andere vakantiegangers tijdens een laadstop doen dan krijg je in dit artikel daarop een antwoord plus je kunt direct inspiratie op doen voor jouw volgende laadstop.

De populairste activiteiten tijdens een laadstop

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de populairste activiteiten tijdens laadstops, wat ons direct interessante inzichten verschaft. Voorheen stonden vooral koffiedrinken, lunchen, een wandeling maken en ontbijten hoog in de favorietenlijst, samen met dineren dat de top 5 afsloot. Terwijl uit het onderzoek van 2023 blijkt dat de aandacht voor eten gezakt is. Zowel dineren als ontbijten staan niet langer in de top 5, waar we nu wel ‘internetten op de telefoon’ vinden, net als ‘iets te drinken halen’.

Dit kan uiteraard te maken hebben met de hogere snelheid van de nieuwste snelladers, waar je gemiddeld binnen een half uur tot 80% opgeladen bent en weer verder kan. Dat is in de afgelopen jaren zo snel ontwikkeld dat onze activiteiten tijdens een laadstop ook gewijzigd zijn. Dat betekent dat het een behoorlijke uitdaging is om een volledig diner te eten binnen een halfuur snelladen. Behalve als je kiest voor fastfood natuurlijk want dan lukt het eten van je maaltijd wel binnen de tijd dat je aan het snelladen bent.

De locatie van de laadstop is bepalend voor de activiteit

Een pauze nemen om je EV op te laden is voor nieuwe elektrische autorijders soms nog wel even wennen. Wanneer je het eenmaal een aantal keer hebt gedaan ben je niet anders meer gewend. Regelmatig een laadstop maken is ook belangrijk om geconcentreerd te blijven tijdens het rijden. Op den duur zie je de voordelen er zelfs meer en meer van in. Want een laadstop is een ideaal moment om even een vers kopje koffie te halen, een broodje te eten, een plaspauze te nemen of zelfs om boodschappen doen. Het is wel afhankelijk van de locatie waar je de laadstop maakt, want als er minder te doen is op de locatie dan is de kans groot dat je tijd door gaat brengen op je telefoon om even te internetten. Door je laadstops vooraf in te plannen kun je kiezen voor bepaalde locaties waar meer te doen is of juist dichter in de buurt van de natuur als je even een wandeling wil maken. Door goed te plannen, maak je de laadstops zelf nog leuker.

Locatie van de laadstop is vaak bepalend voor de activiteit

Slim je laadstops plannen

Het is verstandig om je laadstops voordat je vertrekt al te plannen en daarbij rekening te houden met je reisgezelschap. Reis je bijvoorbeeld met jonge(re) kinderen, dan is het prettig om eens per twee uur een laadstop te plannen in de buurt van een speeltuin of een grasveld waar de kinderen even uit kunnen razen. Hetzelfde geldt voor een vakantietrip met een hond in de auto. Ben je alleen met je partner op pad en ga je een weekendje weg met je elektrische auto, dan kun je kiezen voor een laadstop langs de snelweg waar je goede koffie en wat lekkers kunt kopen.

Wil je weten hoe je voor vertrek kunt zien wat er te doen is bij de locatie waar je gaat snelladen? Met een routeplanner app zoals A Better Routeplanner kun je filteren op kindvriendelijke locaties of in de buurt van een plek waar je koffie kunt kopen. Een andere manier is om de &Charge app te gebruiken, in deze app delen gebruikers ervaringen over de laadpalen en locaties. Ook met Chargemap kun je een goed beeld krijgen wat er op een bepaalde laadplek te doen is. Electromaps heeft ook een community die werkt aan het delen van informatie over de laadplekken, alleen deze app is meer gefocust op laadpalen in Spanje. Tenslotte is Google Maps altijd een goede raadgever, daarnaast kun je met Google Streetview vaak al een echt kijkje nemen op de locatie, zodat je alvast kunt zien wat je kunt doen tijdens een laadstop. Met deze tips kun je tijdens het plannen van je reis al een zo goed mogelijk beeld krijgen van wat er in de buurt van de snellader te doen is, zodat je altijd de juiste locatie kunt selecteren waar je ook daadwerkelijk tijdens het laden kunt doen wat je wilt.

Tip: Download gratis het volledige onderzoeksrapport "Op vakantie met de elektrische auto".

Plan je laadstops, anders sta je op droevige plekken waar weinig te doen is