Waar moet je op letten bij het huren van een elektrische auto?

Waar moet je op letten bij het huren van een elektrische auto?

Niet alleen op de vakantiebestemming huren steeds meer mensen een elektrische auto, ook hier zien verhuurbedrijven zoals Sixt en Hertz een toename in de vraag naar elektrische huurauto’s. Er is natuurlijk niet alleen een toename in de vraag want ook het aanbod van elektrische auto’s bij autoverhuurbedrijven is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Oftewel het is logisch dat er ook meer vraag naar elektrische auto’s is want bijvoorbeeld Sixt stunt in Duitsland regelmatig met zeer lage prijzen voor de verhuur van een elektrische auto (zie prijzen in afbeelding hieronder) zoals bijvoorbeeld Electric Felix vaak laat zien.

Goedkoop elektrische auto's huren in Duitsland

Let niet alleen op de huurprijs van de elektrische auto

Wanneer je een elektrische auto gaat huren, dan is het verleidelijk en logisch om te kijken naar de huurprijs voor het huren van de EV. Het is echter belangrijk om op meer zaken te letten dan alleen op de totale huurprijs. Autoverhuurders zijn vaak creatief in zaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw huurperiode een stuk duurder uitvalt. Zo bieden sommige je aan om een laadpas van hen te gebruiken zodat je zelf geen laadpas nodig hebt. Alleen hiervoor rekenen ze je een bedrag van € 1,- per kWh als je gaat laden met je huurauto. Dat is heel erg duur weet eenieder die weleens elektrische rijdt.

5 x belangrijke zaken om op te letten als je een EV huurt

Om huurders van een elektrische auto te helpen hebben we vijf zaken op een rij gezet waarop je moet letten bij het huren van een elektrische auto op vakantie. Zo kun jij met een gerust hart genieten van je vakantie en weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je elektrische huurauto.

1. Het type elektrische auto, de actieradius en de laadsnelheid

Voor een elektrische auto gaat het er niet alleen om hoe de auto eruit ziet, het zijn vooral andere zaken die belangrijk zijn om op te letten. Natuurlijk wil je ook een leuke en knappe elektrische auto huren voor je vakantie, maar let vooral ook op de actieradius. De actieradius is de maximale afstand die je af kunt leggen met de EV. De gemiddelde actieradius van elektrische vakantieauto’s in 2023 lag tussen de 351 en 450 km. Naast de actieradius is het ook belangrijk om te kijken wat de laadsnelheid of laadcurve van je elektrische huurauto is. De laadsnelheid geeft je een indicatie hoe lang je moet (snel)laden voordat je weer verder kunt. En dit is belangrijk om naar te kijken wanneer je besluit om een EV te huren op vakantie. Want als je een elektrische huurauto zoals de Kia Niro EV huurt en die kan maximaal met 77 kW snelladen om een vergelijkbare actieradius te realiseren dan ben je langer aan het laden dan wanneer je kiest voor een Kia EV6 die maximaal met 250 kW kan snelladen.

De laadsnelheid en de actieradius van een elektrische auto zijn belangrijk

2. Het batterijpercentage bij vertrek en bij inname

Nadat je jouw elektrische auto online gehuurd hebt en op gaat halen is het belangrijk om op te letten met welk batterijpercentage je de elektrische auto meekrijgt, want helaas is dat niet altijd 100%. Als je een langere reis op de planning hebt staan dan is het goed om rekening te houden met het feit dat je de elektrische auto wellicht niet helemaal vol opgeladen mee krijgt. Verder is het goed om op te letten dat verhuurmaatschappijen je vaak voor een lastige opgave stellen voor het terugbrengen van je elektrische huurauto na je vakantie. Want vaak moet je de elektrische auto met minimaal 80% actieradius inleveren. Dat is een uitdaging als je een lange rit maakt alvorens je de EV in kunt leveren. Tenslotte mag je bij sommige autoverhuurders je elektrische huurauto terugbrengen tot 15% minder dan het batterijpercentage dat je EV had toen je deze mee hebt gekregen. Krijg je jouw elektrische huurauto mee met 73% bij het begin van de huur, dan mag je deze inleveren met 58% actieradius.

3. Gebruik je eigen laadpas voor de beste prijs

In veel gevallen krijg je een laadpas bij de autohuur en dat is erg vriendelijk. Alleen de tarieven die ze jou doorbelasten voor het laden zijn inclusief een marge voor de verhuurmaatschappij. Zo geeft Hertz je bijvoorbeeld een laaddruppel van Shell Recharge mee en vragen ze € 1,- per kWh geladen. Dat zijn hoge tarieven want zelfs bij een snellader van Fastned betaal je vaak zo’n € 0,21 per kWh minder. Het loont daarom om een eigen laadpas aan te vragen, zoals de Shell Recharge laadpas en deze te gebruiken tijdens je huurperiode. Tip: vraag een laadpas aan met een ruime dekking en zonder maandelijkse kosten, zo druk je de kosten voor je laadpas.

4. Overweeg een aanvullende verzekering af te sluiten

Het is een standaardvraag bij een verhuurmaatschappij, zelfs als je online al aangegeven hebt dat je geen extra verzekeringen wil afsluiten, maar de vraag of je nog een aanvullende verzekering wil afnemen krijg je altijd. Iedereen moet zelf beslissen of een aanvullende verzekering noodzakelijk en gewenst is. Alleen wanneer je een elektrische auto huurt kan het toch een overweging zijn om een aanvullende verzekering voor pechhulp onderweg af te nemen. Dat helpt je sneller op weg als je in Zuid-Italië staat met je bij Sixt Duitsland gehuurde BYD Atto 3.

Lees ook: Elektrische autorijders nemen vaak geen aanvullende pechhulp voor tijdens de vakantie.

Neem je eigen laadpas mee als je een elektrische auto huurt - dat scheelt behoorlijk in de kosten

5. Kies een goede routeplanner en bespaar

Wanneer je een elektrische auto huurt tijdens de vakantie bestaat de kans dat je relatief nieuw bent met elektrisch rijden. Het is belangrijk om een goede routeplanner te gebruiken voor je elektrische huurauto. Natuurlijk er zit vaak een navigatie in de elektrische auto en steeds vaker kan deze navigatie ook je route langs de laadpalen plannen. Alleen het loont vaak toch om een routeplanner zoals A Better Routeplanner te downloaden op je telefoon en te gebruiken. In je routeplanner krijg je ook de prijzen van het laden te zien en vaak helpen apps zoals eerder genoemde ook om de optimale laadcurve te realiseren waardoor je sneller op je vakantiebestemming bent.