Wat is AFIR en waarom je hierdoor extra moet opletten tijdens je volgende vakantie?

Wat is AFIR en waarom je hierdoor extra moet opletten tijdens je volgende vakantie?

De opkomst van EV’s zorgt ervoor dat we anders op vakantie gaan en dat locaties langs de snelweg moeten veranderen om elektrische autorijders goed te ondersteunen en faciliteren tijdens het afleggen van langere afstanden in Europa. Om de transitie naar minder uitstoot en elektrisch rijden te versnellen, heeft de Europese Unie de AFIR-wetgeving (Alternative Fuels Infrastructure Regulation) geïntroduceerd. Deze wetgeving is niet alleen een stap vooruit voor het milieu, maar gaat ook extra voordelen bieden aan vakantiegangers die met een elektrische auto reizen. Tegelijkertijd is het belangrijk om komende zomer op te letten bij het opladen van je EV waar je met een QR-code kunt betalen. Lees wat de voordelen van AFIR zijn voor EV-rijders en waarom jij extra op moet letten tijdens je volgende vakantie?

Wat is de AFIR-wetgeving?

De Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) zijn diverse richtlijnen die zijn ontworpen om de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, waaronder elektrische laadstations en laadpalen, in de hele Europese Unie uit te breiden en te verbeteren. Deze AFIR-wetgeving, die in 2021 is geïntroduceerd, is een onderdeel van de bredere Green Deal van de EU, waarbij het streven is om klimaatneutraal te zijn in 2050. De AFIR-wetgeving legt de nadruk op de ontwikkeling van een robuust netwerk van laadpalen, waterstof-tankstations en andere alternatieve brandstofinfrastructuren.

Leestip: Op vakantie met een waterstofauto, wat is het verschil met een vakantie met een elektrische auto?

De voordelen van de AFIR-wetgeving

De voordelen van de AFIR-wetgeving voor EV-rijders

Vooral voor vakantiegangers met de elektrische auto is deze nieuwe wetgeving erg prettig omdat jij hier tijdens je volgende vakanties wel meer van gaat merken. Want het mag misschien zo zijn dat je de laatste tijd veel over AFIR leest, de voordelen van deze nieuwe wetgeving gaan jou daadwerkelijk verder op weg helpen.

  1. Verbeterde beschikbaarheid van het aantal laadpalen
  2. Betrouwbare laadinfrastructuur in Europa
  3. Snellere laadpalen 
  4. Gemakkelijkere betalingsmogelijkheden

Lees hieronder per voordeel wat de voordelen voor jou precies zijn.

1. Verbeterde beschikbaarheid van het aantal laadpalen

Een van de grootste veranderingen die je gaat merken is dat er meer beschikbare laadpalen en -stations komen in Europa. Vooral in afgelegen gebieden of gebieden waar nog weinig elektrische auto’s zijn gaan meer laadpalen komen. De AFIR-wetgeving verplicht lidstaten om een minimumaantal oplaadpunten te installeren op belangrijke locaties zoals langs snelwegen, in steden en in dorpen. Dit betekent dat jij als vakantieganger gemakkelijker een laadpaal kunt vinden in bijvoorbeeld Zuid-Italië waardoor je meer tijd kunt besteden aan het verkennen van hun vakantiebestemming.

Leestip: Review: op vakantie met de EV6 naar Zuid-Italië.

Betrouwbare laadinfrastructuur in Europa

2. Betrouwbare laadinfrastructuur in Europa

De AFIR-wetgeving zorgt er ook voor dat laadpalen bij laadstations voortaan voldoen aan bepaalde kwaliteits- en betrouwbaarheidsnormen op Europees niveau. Dit betekent dat de kans dat je een laadpaal tegen komt die het niet doet steeds minder groot gaat worden en dat je als vakantieganger kunt rekenen op goed werkende en betrouwbare laadpalen. Dit neemt hopelijk zo snel mogelijk de grootste irritatie van elektrische autorijders op vakantie weg, want uit onderzoek blijkt dat niet-werkende laadpalen de grootste ergernis zijn van EV-rijders tijdens de vakantie.

3. Snellere laadpalen

Een ander voordeel van de AFIR-wetgeving is de nadruk op snellaadstations en de eis om voldoende snelladers te hebben per land en regio. Voor vakantiegangers betekent dit dat er steeds meer keuzemogelijkheden gaan zijn om te snelladen onderweg en dat jij sneller kunt opladen, waardoor je de reis weer vlot kunt hervatten. Vooral tijdens lange reizen of roadtrips is het hebben van toegang tot voldoende snelladers een groot pluspunt.

Snellere laadpalen in Europa dankzij de AFIR-wetgeving

4. Gemakkelijkere betalingsmogelijkheden

Misschien wel het belangrijkste voordeel is dat de AFIR-wetgeving gaat zorgen voor meer standaardisatie van betalingssystemen. Dit betekent dat vakantiegangers niet langer verplicht zijn om met verschillende apps of laadpassen op pad te gaan om te kunnen laden bij verschillende laadstations in Europa, maar dat je voortaan kunt betalen en opladen met je bankpas in het buitenland. Een gestandaardiseerd betalingssysteem maakt het opladen eenvoudiger en efficiënter, wat bijdraagt aan een meer ontspannen reiservaring terwijl het verrassingen van hoge facturen na de vakantie tot de verleden tijd moet brengen.

Let de komende tijd op bij QR-codes op laadpalen

Wanneer er veranderingen komen, dan proberen sommigen misbruik te maken van de onwetendheid van de gebruiker. Doordat aanbieders van laadpalen verplicht zijn met de AFIR-wetgeving om te zorgen dat iedereen kan betalen met een geldige bankpas, hebben diverse aanbieders een oplossing bedacht in de vorm van een QR-code op de laadpaal. Het inbouwen van een betaalmodule in iedere bestaande laadpaal is namelijk complex, duur en tijdrovend waardoor de sector akkoord heeft gekregen om gebruikers te laten betalen door middel van het scannen van een QR-code op de laadpaal. Let alleen op de komende tijd, want er zijn al diverse QR-codes op laadpalen gevonden van fraudeurs. Zij hopen dat jij bij een laadpaal in het buitenland ‘range anxiety’ hebt en naarstig op zoek bent naar een laadpaal. Doordat je echt móet laden als je bijna leeg bent, let je minder goed op en ben je bereid om bij de gevonden laadpaal de QR-code te scannen om je auto op te laden. De website waarop je terecht komt, ziet er okay uit en vraagt je om je bankgegevens of om in te loggen en vervolgens plunderen fraudeurs je bankrekening. Wees voorzichtig met QR-codes op laadpalen om te betalen voor je laadsessie de komende tijd.

Bekijk hier de video van de overplakte QR-codes: Video Energyvisionbe op Instagram

Fraude met QR-codes op laadpalen in het buitenland

Conclusie en blijf oplettend

De AFIR-wetgeving is een belangrijke stap richting een groener en toegankelijker Europa met de elektrische auto. Voor vakantiegangers met een elektrische auto biedt deze wetgeving tal van voordelen, van verbeterde beschikbaarheid en betrouwbaarheid van laadstations tot snellere laadtijden en eenvoudiger betalingssystemen. Deze maatregelen maken het reizen met een elektrische auto niet alleen praktischer, maar ook nog aantrekkelijker, waardoor meer mensen worden aangemoedigd om de overstap naar elektrisch rijden te maken.

In de nabije toekomst zal de infrastructuur voor elektrische voertuigen dankzij de AFIR-wetgeving blijven groeien en verbeteren, wat resulteert in een nog betere reiservaring voor EV-bestuurders. Of je nu een korte vakantie plant of een uitgebreide roadtrip door Europa, de AFIR-wetgeving zorgt ervoor dat je elektrische auto altijd opgeladen en klaar voor gebruik is, waardoor je zonder zorgen kunt genieten van je avontuur.