Hoe weet je of je kunt opladen met je bankpas in het buitenland?

Hoe weet je of je kunt opladen met je bankpas in het buitenland?

Wanneer je met je elektrische auto tijdens de vakantie de grens overgaat, is het altijd even zoeken om de juiste snellader te vinden langs de route en welke laadpas je kunt gebruiken bij de laadpaal. Het zou veel makkelijker zijn wanneer je standaard overal terecht zou kunnen met je pinpas, maar dat is (nog) niet het geval. Gelukkig komt hier verandering in, mede door inspanningen van de grotere exploitanten én door nieuwe richtlijnen die opgezet zijn door de Europese Commissie. Maar hoe aantrekkelijk is dat laden met je bankpas of creditcard nou eigenlijk op dit moment?

Laden met je bankpas vaak niet het goedkoopst

Het zou bijzonder makkelijk zijn wanneer je overal kunt laden met je pinpas of een creditcard, maar helaas is dat niet geval. Waar het in sommige gevallen nog lastig is om een laadpaal te vinden waar je met je betaalkaart kunt betalen, is dat wel steeds makkelijker. Zeker bij grotere snellaadstations vind je steeds vaker een betaalterminal waar de pinpas geaccepteerd wordt en waar je de laadsessie direct kunt starten. Het is echter nog niet de standaard en goedkoop is het helaas ook niet.

Laadpasaanbieders hebben contracten met exploitanten van laadpalen en snelladers, waarmee zij de stroom tegen een lager tarief aan kunnen bieden aan hun klanten. Wanneer je laadt met een bankpas of creditcard, krijg je die korting nooit. Daarom is het goed om van tevoren te kijken naar de prijs per kWh voor de laadpassen en je bankpas. Zo kun je eenvoudig meerdere euro’s (tot wel tientjes!) besparen per laadsessie. Het grote voordeel van kunnen laden met je pinpas is daarentegen wel dat je (straks) in ieder geval overal kunt laden met je bankpasje.

Betalen bij IONITY met je creditcard kan vaak al gewoon

Steeds meer grote aanbieders bieden het al aan

Veel grote aanbieders zoals Fastned, IONITY en Allego zijn al geruime tijd bezig om de betaalmogelijkheden uit te breiden bij de snelladers in Europa. Hier is het niet noodzakelijk om met tal van laadpassen en apps aan te komen om te laden, want je kunt ook gewoon je bankpas of creditcard gebruiken. Ook bleek al eerder dat Tesla met de nieuwe V4 Superchargers ruimte in de snelladers gelaten heeft en die ruimte is perfect voor het plaatsen van een betaalterminal. Goed nieuws voor de vakantieganger met elektrische auto die makkelijker door heel Europa wil kunnen reizen dus. Al is dat niet het enige goede nieuws, want de EU verplicht de aanwezigheid van betaalterminals bij alle laadpunten over een aantal jaar.

Tip: Gaat Tesla betalen met je bankpas beschikbaar maken op de nieuwe V4 Superchargers?

Vanaf 2027 bevatten alle laadpalen een betaalterminal

In 2027 moeten alle laadpalen voorzien zijn van een betaalterminal, zodat je overal kunt betalen met een betaalpas. Dat is de nieuwe richtlijn waarmee de Europese Commissie het makkelijker wil maken om overal in de EU de elektrische auto te kunnen laden. Dat betekent dat steeds meer laadpalen en snelladers voorzien zullen worden van een betaalterminal, maar het betekent tegelijkertijd ook dat het nog een paar jaar goed opletten is bij het plannen van je reis met de betaalpassen en laadpassen in je portemonnee.

Betalen met je bankpas voor het laden: let hierop

Wil je liever niet te veel laadpassen meenemen op vakantie en betalen met je bankpas, houd dan in ieder geval de volgende punten in de gaten:

  • Maestro betaalkaarten worden niet overal in het buitenland geaccepteerd, maar met een creditcard kun je bijna elke betaalterminal gebruiken.
  • Betalen met je bankpas valt in de meeste gevallen duurder uit dan het gebruik van een laadpas.
  • Gebruik de apps van je laadpassen of gebruik de Chargemap app om van tevoren te bekijken hoe én waar je het goedkoopste kunt laden tijdens je vakantie met een elektrische auto.