Welke laadpas moet je meenemen op vakantie?

Welke laadpas moet je meenemen op vakantie?

Tal van laadpaalexploitanten bouwen hard aan een verder groeiend netwerk van laadpalen en snelladers, waarmee de laadpaaldekking in Europa met de week toeneemt en dat is bijzonder handig wanneer je met je elektrische auto op vakantie gaat. Aangezien er vele aanbieders van laadpalen zijn en iedere laadpas andere tarieven en afspraken heeft gemaakt met de aanbieder van laadpalen, is het niet altijd duidelijk of jij tijdens je vakantie gebruik kunt maken van de laadpalen in een bepaald land. Omdat we vaak de vraag krijgen welke laadpas het beste is voor op vakantie, hebben we op basis van de onderzoeksresultaten van 2023 een overzicht gemaakt van de meest populaire laadpas voor vakanties.

De Shell Recharge laadpas veruit de populairste laadpas

Uit onderzoek blijkt dat de Shell Recharge laadpas de populairste laadpas is onder EV-rijders die op vakantie gaan. Maar liefst 1 op de 5 deelnemers aan het onderzoek neemt deze laadpas mee op vakantie. Het gat tussen de populairste vakantielaadpas en nummer twee is groot, want de ANWB-laadpas staat met 10% op de tweede plek en op de derde plek vinden we op gepaste afstand met 8% de digitale laadpas van Fastned via het Golmembership in de Fastned-account.

Dat er (te) veel laadpassen zijn, blijkt uit het feit dat er 14 verschillende aanbieders van laadpassen in de lijst staan, waarbij er ook nog een hele grote groep andere laadpassen worden gebruikt die samen zijn gevoegd in de groep ‘overige’ die ook nog eens een riante 18% scoort. Om te zorgen dat je niet met een portemonnee vol laadpassen op vakantie moet gaan, hebben we enkele tips voor laadpassen met een goede dekking in Europa. Een combinatie tussen de Shell Recharge laadpas, de Chargemap Pass laadpas, de Plugsurfing laadpas en een account bij Tesla om te kunnen Superchargen is een goede combinatie voor een uitgebreide dekking tijdens je vakantie. Helemaal omdat je op deze manier kunt kiezen bij welk netwerk je wil snelladen plus je kunt met apps zoals die van Chargemap zien wat je betaalt per kWh bij de laadpalen in de buurt. Shell Recharge biedt op zijn beurt een voortreffelijke dekking met bijna 300.000 laadpalen in meer dan 33 landen in Europa.

Tip: Bekijk alle Fastned snellaadstations op een kaart.

Op steeds meer plaatsen in Europa kun je bij Tesla snelladen

Je laadpas koppelen aan de Tesla-app

Nu steeds meer Tesla Superchargers beschikbaar zijn voor alle elektrische auto’s, biedt het Supercharger-netwerk extra mogelijkheden tijdens je vakantie. Uit onderzoek blijkt dat ruim 72% van de EV-rijders (nog) geen gebruik gemaakt heeft van de Superchargers, vooral omdat niet bekend is dat dit een mogelijkheid is (20%). Een andere reden waarom mensen nog niet kiezen voor Tesla Superchargers is omdat de laadpas geen dekking biedt (19%).

Dat laatste probleem is nu door Tesla tenietgedaan. Je kunt namelijk je laadpas koppelen aan de Tesla-app, wat betekent dat je met je normale laadpas nu ook de Supercharger van Tesla kunt gebruiken en de factuur via jouw laadpas-aanbieder ontvangt. De DKV-laadpas en Travelcard laadpas zijn als eerste toegevoegd, wat de laadpassen zijn die vaak vanuit de werkgever of leasemaatschappij verstrekt worden. Daar komt bij dat Tesla in de V4 Superchargers een betaalterminal wil plaatsen waardoor je met je bankpas of creditcard kunt betalen voor laadsessie.

Lees ook: Waarom een Electromaps laadpas onmisbaar is als je naar Spanje op vakantie gaat?

Veel elektrische autorijders weten niet dat je ook bij Tesla kunt snelladen

Is er een toekomst voor de laadpas?

Dat Tesla betaalterminals in de V4 Superchargers aan het plaatsen is, is geen unieke ontwikkeling want er zijn meer aanbieders die het opladen van je elektrische auto gemakkelijker willen maken en je minder afhankelijk willen maken van een laadpas. Sterker nog de Europese Unie heeft bepaald dat je binnenkort bij iedere laadpaal in Europa met je bankpas moet kunnen betalen. Daarnaast ontwikkelen steeds meer aanbieders van laadpassen een app (zoals het eerdergenoemde Chargemap) waar je jouw laadsessie mee kunt starten.

Daar komt bij dat Plug & Charge en Autocharge sterk in opkomst zijn Zo kun je als Tesla eigenaar al jaren direct opladen nadat je de laadkabel hebt ingeplugd en is het bijvoorbeeld bij Aral Pulse al mogelijk om in te stellen dat je direct wil laden als je de laadkabel aansluit op basis van Plug & Charge (het ISO15118-communicatieprotocol is hiervoor wel vereist). Dat betekent dat het aantal benodigde laadpassen voor je vakantie hopelijk de komende jaren lager zal worden en dat het straks nog makkelijker zal worden om een laadsessie te starten bij een laadpaal in het buitenland.