Wat is het voordeel van Fastned Gold Membership tijdens je vakantie?

Wat is het voordeel van Fastned Gold Membership tijdens je vakantie?

Fastned is zonder twijfel één van de grotere aanbieders van snelladers in Europa en breidt constant uit. De kans is groot dat jij tijdens je volgende vakantie bij één van de snellaadstations van Fastned gaat laden, zeker wanneer je jouw caravan of vouwwagen niet af wilt koppelen tijdens het opladen. Met het Fastned Gold Membership betaal je minder per kWh bij alle Fastned snelladers, maar daar staat wel een maandelijks bedrag voor het lidmaatschap tegenover.

Is het verstandig om het Gold Membership af te sluiten voordat je op vakantie gaat of levert dit te weinig op om de moeite waard te zijn?

Wat kost het Gold Membership van Fastned en hoeveel bespaar je?

Het Gold Membership kost € 11,99 per maand en moet voor minstens één maand afgesloten worden. De korting die je krijgt, is 30% op de standaardtarieven bij alle Fastned snelladers, op de snelladers in Frankrijk na. In Frankrijk krijg je bij alle Fastned locaties namelijk 25% korting op de standaardprijs per kWh. Belangrijk om te weten is wel dat de prijzen per kWh bij Fastned in Frankrijk de laagste zijn van alle landen waar Fastned op dit moment actief is.

Leestip: Wat is Fastned Autocharge en wat heb je eraan tijdens je vakantie?

Wat kost het Fastned Gold Membership per maand?

Vakantie met EV naar Zuid-Frankrijk: een rekenvoorbeeld

Waarschijnlijk voel je al aankomen dat het Gold Membership de prijs waard is tijdens je volgende vakantie vanwege de hoge korting versus de relatief lage maandprijs. Om te verduidelijken wat het voordeel tijdens je volgende vakantie exact is, vind je hieronder een rekensom voor een vakantie met een middelgrote elektrische auto van Amsterdam naar Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk.

Het verbruik van de elektrische auto in ons rekenvoorbeeld (Tesla Model S met veel bagage) is 25 kW per 100 kilometer. Aix-en-Provence ligt op zo’n 1.300 kilometer van Amsterdam, wat betekent dat we 325 kW voor een complete heenreis (enkeltje) nodig hebben. Tegen een gemiddeld tarief van € 0,69 per kW kost dit:

  • Zonder Fastned Gold Membership: € 224,25
  • Als Fastned Gold Membership: € 168,19

Hierbij is uitsluitend de 25% korting voor Franse snelladers meegenomen terwijl je wellicht tijdens de reis ook bij Fastned in Nederland of België gaat laden. In dat geval is je voordeel nóg groter. De korting valt uiteraard nog hoger uit wanneer je binnen dezelfde maand ook weer terugrijdt naar Nederland. In dit geval zou je minstens € 100 besparen door Gold Member van Fastned te worden.

Het kan echter nog spannender uitgedrukt worden door het break-even punt te berekenen van het Gold Membership. Hoeveel kilometer moet je nou tijdens die Fastned Gold Member-maand afleggen in je elektrische auto (én laden bij Fastned) om uit de kosten voor het abonnement te komen? Dat is slechts € 40 (want dan krijg je € 12 korting), wat neerkomt op zo’n 60 kW wat in veel gevallen net iets meer dan 200 kilometer is. Dat betekent dat het Fastned abonnement tijdens je vakantie in nagenoeg alle gevallen lonend is, tenzij je op vakantie gaat naar een camping in het buurdorp.

Lees ook: Review: met de elektrische auto naar Aix-en-Provence op vakantie

Iets om goed op te letten als Gold Member

Als Gold Member krijg je korting op snelladen bij Fastned, maar let wel op. Je krijgt namelijk korting wanneer je de laadsessie start via het scherm op de laadpaal of via de app van Fastned. Gebruik je een laadpas of een betaalkaart, dan kunnen er alsnog extra kosten in rekening gebracht worden, waarmee je voordeel kleiner wordt of vervalt. Gebruik dus géén laadpas wanneer je het maximale uit je Fastned Gold Membership wilt halen.

Tip: Is het voordeliger om een abonnement voor Tesla Supercharging te nemen tijdens je vakantie?

Gebruik de Fastned app voor je Fastned Gold Member voordelen

Wanneer kan ik het lidmaatschap opzeggen?

Het Gold Membership van Fastned is ideaal voor de vakantie met je elektrische auto en betaalt zich zeker terug wanneer je bijvoorbeeld naar het midden of zuiden van Frankrijk op vakantie gaat. Wil je het lidmaatschap alleen tijdens de vakantie gebruiken? Dat kan. De minimale abonnementsperiode is 1 maand, daarna kun je het Gold Membership elke dag opzeggen. Je betaalt dus altijd een volle maand, je kunt gelukkig wel het abonnement bij het activeren al opzeggen om extra kosten te vermijden.