Wat is de invloed van filerijden op je actieradius?

Wat is de invloed van filerijden op je actieradius?

Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen neemt nog altijd in rap tempo toe. Nieuwe, goedkopere modellen en het toenemende aantal laadmogelijkheden maakt de drempel steeds lager. Toch zijn er nog veel vragen waar elektrische autorijders mee zitten of vragen over hebben. Bijvoorbeeld wat de actieradius in de file is, wanneer je constant op moet trekken en stil komt te staan, terwijl de verwarming en radio gewoon stroom blijven trekken. Is rijden in een file met een elektrische auto funest voor je actieradius of valt dat eigenlijk allemaal heel erg mee?

Tip: Lees hoe je gratis op kunt laden onderweg naar je vakantiebestemming.

Stilstaan in de file met je elektrische auto

Je gaat met je elektrische auto op zomervakantie en hoewel je op tijd vertrokken bent, kom je binnen korte tijd al in de file te staan. Kennelijk hadden meer mensen het idee om vroeg te vertrekken. Is er reden voor paniek wanneer je met een elektrische auto in de file komt te staan? Niet echt; je elektrische auto heeft een grotere actieradius bij lagere snelheden en wanneer regenereren aanstaat, levert elke keer dat je remt weer wat extra actieradius op omdat de accu bijgeladen wordt.

Nu is het wel zo dat een airco die volop aan het blazen is, plus het streamen van je favoriete muziek via Apple CarPlay of Android Auto en Netflix op de achterbank, stroom blijven trekken. Het verbruik van de auto is tijdens het rijden in een file met een elektrische auto hoger per minuut, wat betekent dat het goed is om anticiperend te rijden en wellicht toch een raam open te zetten in plaats van de airco op standje maximaal. En mocht je auto stoelkoeling hebben? Dan is het beter om dit in te schakelen in plaats van het koelen van de gehele auto via de airco.

Gebruik de stoelkoeling van je elektrische auto om zuinig om te gaan met je actieradius

Hoeveel actieradius verlies je in een uur in de file?

Hoeveel actieradius je per uur verliest met filerijden is afhankelijk van een aantal factoren. Sta je bijvoorbeeld helemaal stil en blijf je alle functionaliteiten van je elektrische auto volop gebruiken, dan gaat de actieradius harder omlaag dan wanneer je op een lage snelheid kunt blijven rijden. Ook kunnen nieuwere elektrische auto’s beter tegen filerijden, zeker wanneer je regenereren aan kunt zetten of kunt kiezen voor de kampeermodus in een Tesla.

Lees ook: Wat gebeurt er als je elektrische auto leeg is?

In de zomermaanden (optimale omstandigheden) kun je erop rekenen dat de actieradius gemiddeld met zo’n 2% per uur afneemt wanneer je met je elektrische auto in de file komt. Absoluut geen reden om de autoradio of Netflix op de achterbank uit te zetten dus.

De voordelen van filerijden met een elektrische auto

Hoewel we je op geen enkele manier een file toewensen met je EV tijdens je zomervakantie, zijn er verschillende voordelen aan filerijden met een elektrische auto;

  • Filerijden met een elektrische auto veroorzaakt geen schadelijke uitstoot
  • Een elektrische auto in de file regenereert en laadt daarmee de accu op
  • Het verbruik van een EV in de file is veel lager dan een auto met een verbrandingsmotor
  • Modellen zoals de Tesla hebben een speciale modus voor filerijden, waarmee het verbruik nog lager uitvalt
Gebruik in de file de camp mode van je Tesla

Tips voor het rijden in een file met een EV

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de actieradius bij filerijden te verhogen wanneer je met de elektrische auto op vakantie gaat. Hierbij kun je onder andere denken aan;

  • Een raam openen en de airco uitzetten
  • Beheerst rijden (niet constant heftig optrekken en remmen). Indien aanwezig kun je hiervoor de adaptieve cruise control gebruiken
  • Zet regenereren aan zodat de accu bijgeladen wordt door de remenergie
  • Zet de kampeermodus aan (beschikbaar in Tesla-modellen)
  • Zorg voor de juiste bandenspanning en neem geen overbodig gewicht mee op vakantie

Bekijk ook: Wat is de invloed van je bandenspanning op de actieradius?

Snelladen bij EnBW Seligweiler Ulm

Een andere optie is ervoor te kiezen om de file te verlaten en de tijd te gebruiken om de accu te laden bij een van de laadpunten langs de grotere wegen. Op de navigatie van je EV kun je vaak het laadpunt vinden dat het dichtst bij je huidige locatie is. Kijk wel van tevoren of er genoeg vrije plekken zijn; er zijn vaak meer mensen die ervoor kiezen de auto op te laden totdat de file (deels) opgelost is.

Invloed file op je actieradius valt heel erg mee

Er zijn veel feiten en fabels over de actieradius van de elektrische auto. De invloed van filerijden op de actieradius van een elektrische auto is in ieder geval gering. Zeker wanneer je onze tips opvolgt en vooral beheerst blijft rijden, zal de afgenomen actieradius in de file er niet voor zorgen dat je de vakantiebestemming niet kunt bereiken.