Tesla Superchargers

Tesla Superchargers in Europa

Er zijn verschillende aanbieders van laadmogelijkheden langs de Europese snelwegen. Tesla is zonder enige twijfel een van de allergrootste snellaadnetwerken wereldwijd, waarbij het Amerikaanse bedrijf nog altijd bezig is met het plannen en bouwen van meer Supercharger stations. Daardoor kun je altijd makkelijk een locatie vinden waar je met een Tesla kunt snelladen. De stations zijn doorgaans geplaatst bij handige voorzieningen, zodat je tijdens het laden de tijd ook kunt gebruiken om iets leuks te doen.

Wat zijn Tesla Supercharger?

Tesla en Elon Musk zijn bekend over heel de wereld, net als het Supercharger netwerk van de Amerikanen. Het is een snellaadnetwerk waarmee een Tesla binnen minuten weer vele kilometers actieradius heeft. De Tesla snelladers zijn in sommige gevallen ook te gebruiken voor mensen die een elektrische auto hebben van een ander merk. Het openstellen van de laadstations voor mensen zonder Tesla wordt nog steeds uitgerold nadat er uitgebreid getest en gemeten is in Nederland, Frankrijk & Noorwegen.

Tesla wil een volledig dekkend snellaadnetwerk in Europa, Amerika en zelfs China aanbieden, waardoor mensen met een elektrische auto altijd optimaal gebruik kunnen maken van hun EV. Tesla wil hiermee ook de transitie naar het elektrisch rijden aanjagen, door de struikelblokken weg te halen voor de twijfelende consumenten. Wereldwijd wil Tesla het aantal superchargers in 2022 met maar liefst 31% uitbreiden. Om dit mogelijk te maken, gebruikt Tesla prefab-oplossingen waarmee het bouwen van een compleet laadstation ongeveer een week in beslag neemt. Bekijk in de video hoe Tesla een Supercharger station in 8 dagen bouwt.

Hoeveel Tesla Superchargers zijn er?

Er zijn meer dan 30.000 Tesla Superchargers wereldwijd en het aantal wordt constant uitgebreid, waar ook meer mogelijkheden ontwikkeld worden voor niet-Tesla’s. Op de kaart met Tesla Supercharger locaties is goed te zien hoe dekkend het netwerk inmiddels al is in Europa.

Zoom in op de kaart om de omgeving bij jou in de buurt te zien. Klik op een van de Tesla snelladers om alle informatie in beeld te krijgen over het aantal Superchargers, de laadaansluitingen en de laadsnelheid.

Hoe werkt Superchargen bij Tesla?

 • Gebruik je Trip Planner (Tesla), navigatiesysteem of Chargemap om een Supercharger laadstation te vinden
 • Pak de laadkabel, steek de stekker in je Tesla; de paal herkent de auto en start het laadproces, waar je verder geen omkijken naar hebt

Voor niet-Tesla’s is het laden bijna net zo eenvoudig alleen dan moet je de volgende stappen nemen:

 • Gebruik de Tesla app en geef aan waar je wilt laden
 • Bekijk of niet-Tesla’s op deze locatie mogen laden
 • Selecteer in de app de Supercharger (het nummer dat op de laadpaal zelf staat)
 • Hierna plug je de stekker in je auto en begint het laadproces

Hoe werkt Superchargen bij Tesla?

Hoe betaal je bij Tesla Supercharger?

Als eigenaar van een Tesla krijg je de rekening gewoon van Tesla en je hebt verder niets nodig om te betalen voor het Superchargen. In sommige gevallen mag je zelfs gratis Superchargen, dit is afhankelijk van welk type Tesla je hebt. Heb je geen Tesla en wil je de Superchargers gebruiken, dan download je de app waarin je je bankrekening of creditcard koppelt aan je account. Dit is wat gebruikt wordt om de betalingen te verrichten.

Wat kost Superchargen?

Als eigenaar van een Tesla of abonnementhouder kun je snelladen tegen onderstaande tarieven bij een Supercharger van Tesla:

 • Nederland: € 0,34 tot € 0,38 per kWh
 • Duitsland en Frankrijk: € 0,36 per kWh
 • Overige landen: € 0,35 tot € 0,40 per kWh

Heb je géén Tesla en geen abonnement, dan betaal je aanzienlijk meer: de prijs ligt dan tussen de € 0,68 en de € 0,71. Een abonnement is overigens goedkoop geprijsd met € 13,- per maand én is daarnaast ook nog eens maandelijks opzegbaar.

Hoe werkt de Tesla app?

 • Download de applicatie van Tesla
 • Maak een account aan en koppel je bankrekening of creditcard
 • Geef aan dat je een niet-Tesla wilt laden (als Teslarijder heb je dit immers niet nodig)
 • Selecteer de locatie waar je wilt laden
 • Geef aan welke laadpaal je wilt gebruiken (het nummer op de paal zelf)
 • Dit is alles wat je moet doen om de Tesla app te gebruiken wanneer je geen Tesla hebt en wel gebruik wilt maken van het Tesla Supercharger netwerk

Wat voor laadkabels zijn er bij een Supercharger?

De Supercharger stations van Tesla zijn voorzien van CCS (Combo Charging System) stekkers, waarmee snelladen een fluitje van een cent wordt. Nou ja, wanneer je een Tesla hebt, want de aansluitingen zitten bij Tesla allemaal op dezelfde plek en daar zijn de korte, vaste laadkabels bij laadstations van Tesla voor gemaakt. Met auto’s van een ander merk kan dit problemen opleveren, omdat de kabel in sommige gevallen te kort is om binnen de parkeerlijnen te blijven staan.

Tesla is hier uniek mee. Andere laadstations (zoals Fastned en IONITY) zijn gemaakt voor allerlei elektrische auto’s en daardoor zijn de laadkabels langer en zijn de laadstations anders ingedeeld.

Wat is de Supercharger laadsnelheid?

De nieuwste V3 Supercharger heeft een laadsnelheid van 250 kW, waarbij beide kanten van de laadpaal deze laadcapaciteit kunnen gebruiken (het laadvermogen wordt dus niet meer opgedeeld). Sta je bij een oudere Supercharger, dan kun je beter een laadpaal kiezen die helemaal vrij is aangezien de laadsnelheid hier wél gedeeld wordt met de buurman. De ‘oudere’ V2 Supercharger had voorheen een laadsnelheid van 120 kW, maar is met de laatste update uitgebreid naar 145 kW.

Let op; het maximale laadvermogen van de laadpaal is nagenoeg nooit de bepalende factor voor de échte laadsnelheid. Kom je bijvoorbeeld met je Audi e-tron naar een Supercharger V3, dan laad je niet met 250 kW maar met 146 kW aangezien dit de maximale laadsnelheid van deze Audi is.

Tesla Supercharger laadkabel

De voordelen van een Tesla en Superchargen

Het doel van Tesla is dat jij zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van jouw elektrische auto. Wanneer je een bestemming invoert op de Trip Planner in je Tesla, berekent deze de ideale route en complete reistijd, waarbij rekening gehouden wordt met het laden bij een Tesla Supercharger onderweg. Aangezien de dekking van de laadstations bijzonder goed is én het laden bijzonder snel klaar is, zorgt dit ervoor dat je altijd op tijd op de plek van bestemming aankomt, ongeacht of het een zakelijke trip of je vakantiereis is!

Tips voor snelladen bij een Supercharger

Enkele tips om te laden bij een Tesla Supercharger:

 • Tesla’s verwarmen de batterij voor als je naar een Supercharger gaat, plan de route met de Trip Planner
 • De laadkabels zijn kort bij de Superchargers. Een aanhanger, vouwwagen of fietsenrek kan er al voor zorgen dat je lastig kunt laden. Hou hier rekening mee
 • Voorkom extra kosten en zorg dat je weet wanneer je laadsessie klaar is anders moet je een Idle fee betalen bij de Tesla Superchargers
 • Volg het laadproces in de app van je elektrische auto (als die er is) zo voorkom je dat het laden onverhoopt is gestopt
 • Kies bij oude Superchargers een andere laadpaal voor meer vermogen en sneller laden
Tesla Supercharger met fietsendrager