Wat is het nut van de blauwe e-sticker in Duitsland?

Wat is het nut van de blauwe e-sticker in Duitsland?

Duitsland is een van de vele Europese landen waar je met je elektrische auto kunt rekenen op voordelen. Zo is de milieusticker in Duitsland al voordeliger voor elektrische autorijders, maar veel gemeenten en steden hebben extra voordelen voor wie met de elektrische auto naar Duitsland komt. Voor Duitse auto’s zijn deze voordelen eenvoudig toe te passen omdat de kentekenplaten van elektrische auto’s  in Duitsland eindigen op een E. Ga jij met je elektrische auto naar Duitsland, dan kies je voor de blauwe e-sticker om ook gebruik te kunnen maken van de voordelen.

Bekijk ook: Alle snelladers langs de Duitse Autobahn A3 getest, bekijk welke prettig zijn voor een laadstop.

Wat is het verschil tussen een blauwe e-sticker de Duitse milieusticker?

De blauwe e-sticker is geen vervanging van het groene milieuvignet. Het groene vignet moet nog altijd op de voorruit geplakt worden in bepaalde gebieden in Duitsland. De blauwe e-sticker komt op de achterkant van de auto. De sticker is alleen voor hybrides en volledig elektrische auto’s die maximaal 50 gram koolstofdioxide per kilometer uitstoten en een elektrische actieradius hebben van meer dan 40 kilometer.

De groene milieusticker is dus verplicht in veel Duitse steden (meer informatie lees je in het blogartikel over de groene milieusticker in Duitsland voor elektrische auto’s) en het ontbreken kan je een boete opleveren van € 80,-. Waar de blauwe e-sticker mensen met een elektrische auto juist een aantal voordelen biedt. Heb je deze sticker niet én maak je geen gebruik van de voordelen, dan krijg je dus nooit een boete. De Duitse e-sticker is alleen bedoeld voor elektrische auto’s die niet in Duitsland geregistreerd zijn. Duitse auto’s krijgen de voordelen namelijk via het kenteken zelf en hebben daarom geen e-sticker nodig.

Tip: Lees het interview met TÜV over de Duitse milieusticker voor elektrische auto’s.

Blauwe e-sticker voor elektrische auto's Duitsland

EmoG in Duitsland en de e-sticker voor elektrische auto’s

Duitsland heeft al sinds 2015 de Elektromobilitätsgesetz (EmoG), oftewel een wet die elektromobiliteit regelt. Binnen deze wet is het voor gemeenten en steden mogelijk om bepaalde voordelen mogelijk te maken voor mensen die elektrisch rijden. Op die manier wil de Duitse overheid de mensen met een elektrische auto belonen en het elektrisch rijden stimuleren. Je kunt hierbij denken aan lagere wegenbelasting, gratis parkeren, afgesloten wegen mogen gebruiken en busbanen gebruiken, al is hier aardig wat kritiek op geweest.

Blauwe e-plakette voor Duitsland

Lokale voordelen met de blauwe e-sticker

De voordelen van blauwe e-sticker zijn niet op nationaal niveau vastgelegd en verschillen zelfs binnen de verschillende Bundesländer. Dat betekent dat je niet zomaar je elektrische auto ergens kunt parkeren in de aanname dat de blauwe e-sticker je gaat behoeden voor een parkeerboete.

Onder de voordelen vallen bijvoorbeeld gratis kunnen parkeren, maar ook het gebruik van de busbaan. Aangezien dit per stad en regio verschillend is, is het goed om van tevoren op te zoeken welke regels gelden voordat je gebruik wilt maken van de voordelen. Een goed overzicht is er op dit moment helaas nog niet, wat het optimaal gebruiken van alle voordelen enigszins lastig maakt.

Waar kan ik mijn e-sticker Duitsland bestellen?

Je kunt de blauwe e-sticker eenvoudig op de website van Milieusticker.nl bestellen. Binnen enkele dagen heb je vervolgens je blauwe E-Plakette in huis en kun jij genieten van de voordelen voor elektrische autorijders in Duitsland. De kosten voor de sticker zijn dankzij milieusticker.nl duidelijk en zo weet je waar je aan toe bent als EV-rijder. De voordelen per stad in Duitsland zijn in kaart gebracht op verschillende andere websites zoals hier de voordelen van een e-sticker te zien zijn. Mocht je een blauwe e-sticker willen hebben, dan raden wij je aan om deze ruim via milieusticker.nl te bestellen, zodat je snel binnen hebt en daadwerkelijk op de auto kunt plakken wanneer je met de elektrische auto naar Duitsland gaat.