Vijf vragen aan…: TÜV over de milieusticker in Duitsland

Vijf vragen aan…:
TÜV, over de milieusticker in Duitsland

Jaarlijks gaan vele Nederlanders op vakantie naar Duitsland of ze rijden onderweg naar de vakantiebestemming door Duitsland. Nederlanders zijn hierdoor trouwe gebruikers van de Duitse snelwegen ook wel bekend als de Autobahn. Wat niet iedere vakantieganger weet is dat je in grote delen van Duitsland een milieusticker nodig hebt, ook wanneer je een elektrische auto rijdt. Om meer te weten te komen over de milieusticker voor de elektrische auto in Duitsland spreken we in deze ‘Vijf vragen aan…:’ met Job van der Zwart, Manager Automotive Services bij TÜV Nederland.

TÜV Nederland

TÜV Nederland over Duitse milieustickers

1. Wat doet TÜV Nederland allemaal en meer specifiek: waarmee ben jij bezig als Manager Automotive Service Nederland?

“De meeste mensen kennen TÜV als onafhankelijke keurings- of certificatie instelling. Wij beoordelen processen, producten en personen aan de hand van geldende wet- en regelgeving en normen. Door onze onafhankelijke beoordelingen borgen wij een zo optimaal mogelijke blik op het voldoen aan regelgeving. Als TÜV Nederland zijn we dochterorganisatie van TÜV Nord; op het gebied van Automotive is TÜV één van de grotere keuringsinstanties. Wij keuren o.a. auto’s in alle levensfasen van het product: vanuit ontwerp (zogenoemde homologatie) tot gebruik (aankoopkeuringen, taxaties, schadebepalingen, APK) als diensten op het gebied van im- en export van voertuigen. In Duitsland zijn we ook actief in het afnemen van examens voor rijbewijzen (zoals het CBR dat in Nederland doet).”

Bekijk ook: De review van de vakantie naar Zuid-Duitsland.

2. In Duitsland is het verplicht een milieusticker voor je elektrische auto te hebben, maar het is soms wat verwarrend wanneer deze wel en niet nodig is. Kun je ons eenvoudig uitleggen wat de regels zijn?     

“Voor ieder voertuig moet een van toepassing zijnde milieusticker op de voorruit worden aangebracht als je een milieuzone in Duitsland inrijdt. Ook voor voertuigen die geen uitstoot kennen, zoals elektrische voertuigen. Er gelden een paar uitzonderingen, zoals voor motoren, maar die informatie kun je het beste terugvinden op onze website www.milieusticker.nl.”

Umweltzone Duitsland - Ook voor elektrische auto's

3. Welke milieusticker moet een elektrische autorijder kopen wanneer hij naar Duitsland gaat en een Umweltzone in wil rijden?

“Een volledig elektrisch voertuig krijgt een zogenoemde groene 4-sticker. Met deze sticker kun je elke milieuzone in Duitsland inrijden zonder het risico op een boete.”

Koop direct je milieusticker online: Nu € 15,95 ipv € 18,15.

4. Welke mogelijkheden zijn er wanneer je een milieusticker voor je elektrische auto wilt kopen? 

“Je kunt de sticker 24/7 online aanschaffen via onze site. Als je klikt op het product, wordt je doorverwezen naar onze site www.milieusticker.nl. Hou je kenteken en meldcode bij de hand en zorg dat je met iDEAL kunt betalen. Dan is de sticker binnen enkele minuten besteld!”

5. Kun je nog enkele tips delen met de bezoekers van Elektrische Autovakanties over het aanschaffen van een milieusticker voor Duitsland? 

“Jazeker! Bereid je goed voor op je reis en schaf tijdig de Duitse milieusticker aan als je denkt die nodig te hebben. Ga er vanuit dat je altijd een milieusticker nodig hebt in Duitsland, ook als je niet zeker weet of je een milieuzone in gaat rijden. Onze webshop is 24/7 bereikbaar, maar wij verwerken de bestelling maandag t/m vrijdag. Doorgaans wordt een bestelling die je vandaag plaatst de eerstvolgende werkdag verwerkt én verstuurd per PostNL. Hou rekening met 1-3 werkdagen levertijd ná het plaatsen van de bestelling. Bestel dus tijdig, dan heb je de sticker vóór aanvang van je reis in huis en kun je zorgeloos op vakantie.”