Review: Een weekend naar Düsseldorf met de Nissan ARIYA

Review: Een weekend naar Düsseldorf met de Nissan ARIYA

Düsseldorf, een stad die bekend staat om zijn moderne architectuur, goede eet- en drinkgelegenheden en uitstekende winkelmogelijkheden, is een perfecte bestemming voor een weekendje weg. Enige tijd geleden besloten we met de Nissan ARIYA een weekend naar Düsseldorf te gaan. De Nissan ARIYA is de nieuwste volledig elektrische SUV van Nissan en heeft een actieradius van 536 km (WLTP). Met deze ruime elektrische auto ga je dus gemakkelijk een weekend weg zonder na te denken over waar je op kunt laden. In dit artikel delen we onze ervaringen en tips voor een elektrisch weekendje weg naar deze leuke Duitse stad.

Leestip: Met de Nissan ARIYA een weekend naar Parijs? Mais bien sûr!

Wie wil er nou niet even een weekend weg? Zo begon het bij ons ook te kriebelen toen we besloten met de Nissan ARIYA naar Duitsland te gaan. De Nissan ARIYA is een elektrische auto die ervoor zorgt dat mensen hun hoofd draaien als je voorbij rijdt want het moderne design maakt indruk. Naast de uitstraling van deze nieuwe elektrische krachtpatser zorgen het comfortabele interieur, de ruimte en de technische snufjes ervoor dat de ARIYA een ideale ‘partner in crime’ is voor al je weekendtrips en vakanties. Als opvolger van het succesvolle Nissan Leaf, is de ARIYA dankzij de goede upgrade de perfecte metgezel voor al je roadtrips en dus ook deze roadtrip naar Düsseldorf.

Düsseldorf ligt op slechts twee uur rijden vanaf Utrecht en toch is deze stad vaak minder bekend voor een weekendtrip. De precieze reden daarvan hebben wij niet weten te achterhalen. Wel hebben we vooraf al veel voorpret bij het plannen van de trip naar Düsseldorf, want wist je dat in deze Duitse stad één van de grootste Japanse communities van Europa woont? Alleen al een goede bestemming om met de Japanse krachtpatser van Nissan een weekend naartoe te gaan. Ook ontdekken we tijdens de voorbereidingen van het weekend dat er zeer veel hippe winkels en boetiekjes in Düsseldorf te vinden zijn. Combineer dat met de vele restaurants die de moeite waard zijn om te bezoeken en je hebt haast geen reden meer om thuis te blijven. Toch nog op zoek naar een reden om een weekend naar Düsseldorf te gaan? Dan is leuke en hippe 25hours Hotel Das Tour in Düsseldorf alleen al een reden om naar deze Duitse stad te gaan, want hier is je hotelbeleving anders dan anders.

Het leuke 25hours Hotel Das Tour in Düsseldorf

Heb je geen tijd om alles van deze citytrip review te lezen? Bekijk dan hier de top-tips:

 • In Duitsland ben je op steeds meer plekken verplicht om een Duitse milieusticker voor je elektrische auto aan te schaffen en op je voorruit te plakken. In Düsseldorf is het noodzakelijk om een milieusticker te hebben, doe je dit niet dan loop je kans op een boete. De plek om de sticker te plakken is rechts onder op de voorruit (aan de passagierskant dus).
 • In Duitsland moet je bij sommige laadpalen aangeven hoe laat je begonnen bent met laden door je ‘blauwe schijf’ te gebruiken. Hiermee geef je aan op welk tijdstip je begonnen bent met laden. Zorg wel dat je op tijd je EV weer weghaalt om een boete te voorkomen.
 • Zelfs als je een hotel selecteert omdat het aangeeft dat het een laadpaal heeft, kan het voorkomen dat je voor teleurstellingen komt te staan bij het hotel. Het 25hours Hotel Das Tour gaf aan dat ze de laadpalen inmiddels weg hadden gehaald omdat er maar weinig gasten gebruik van maakten. Zeker weten dat jouw hotel een laadpaal heeft? Lees onze 7 tips voor het boeken van een hotel met laadpaal.
 • Veel laadpalen in Duitsland hanteren een zogenaamd blokkeertarief of ‘blockiergebühr’. Dit is een tarief dat je betaalt als je langer dan bijvoorbeeld 4 uur aan een laadpaal blijft staan. Let dus op voor extra kosten bij het laden van je auto.
 • Tesla stelt de Tesla Superchargers steeds vaker open voor elektrische autorijders die geen Tesla rijden. Dat is handig om te weten want hierdoor zijn er veel meer snelladers te vinden onderweg in Duitsland. Het enige dat je moet doen is de Tesla-app downloaden en een betaalmethode aan je account koppelen. Snelladen bij Tesla is soms nog goedkoper dan bij andere snelladers.
 • Het tijdstip van vertrek kan een groot verschil maken met hoe lang je over de reis naar Düsseldorf doet. Deze stad ligt in het Duitse Ruhrgebied en de weekendspits kan hier behoorlijk zijn. Wij zijn op vrijdag na zessen gaan rijden en reden daardoor na de avond- en weekendspits in een keer naar Düsseldorf.
25hours hotel Das Tour in Düsseldorf is echt eben aanrader voor een leuke weekendtrip

Vertrek op vrijdag na de spits

Iedereen kent dat gevoel natuurlijk, het is vrijdagmiddag en je weet dat je iets leuks gaat doen dit weekend. En dus wil je zo snel mogelijk beginnen aan je roadtrip. Alleen dit keer doen we het anders. We wachten tot na zessen voordat we vertrekken met de volledig opgeladen Nissan ARIYA. De rit naar Düsseldorf is vanaf Utrecht slechts zo’n twee uur, alleen als je via Google Maps zoekt en bekijkt hoe lang je er in de weekendspits over doet op een gemiddelde vrijdag, constateer je waarschijnlijk net als wij dat na de spits vertrekken helemaal prima is. In dat geval rijdt je achter de files aan en dat bespaart je eigenlijk alleen maar tijd.

Als we dan eenmaal op weg zijn merken we dat we weer supersnel gewend zijn aan de fijne rijhulpsystemen van de ARIYA. Het geavanceerde rijhulpsysteem, de adaptieve cruisecontrol en automatische remfunctie zorgen voor een ontspannen rit. En ondanks dat we dan later vertrokken zijn, komen we precies op tijd aan bij het hotel om in te checken en naar het restaurant op de bovenste etage van het 25hours Hotel Das Tour te lopen. Op de bovenste etage zit een van de leukste restaurants van Düsseldorf; de Paris Club. En als je op tijd reserveert kun je hier eten en genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Laten wij nou net geluk hebben dat we een tafeltje hebben kunnen bemachtigen.

Leestip: Weekend met de Mazda MX-30 naar Düsseldorf

De lobby van het 25hours Hotel in Düsseldorf

Het voordeel van een leuk restaurant, zoals de Paris Club, in het hotel waar je slaapt is dat je lekker een drankje kunt doen en weet dat je niet al te ver meer hoeft af te leggen om lekker in je comfortabele bed te kruipen. Een ander voordeel van de Paris Club is het geweldige uitzicht over de stad Düsseldorf. De stad is minder bekend bij veel mensen omdat je hier geen uitgesproken beroemde bezienswaardigheden hebt zoals een Eiffeltoren of een Brandenburger Tor, maar het uitzicht over de stad is wel erg mooi. Zo geniet je naast het lekkere eten in restaurant de Paris Club ook van een geweldig uitzicht met in de verte de bekende Rheinturm  van Düsseldorf (toch nog een beetje een soort van iconisch bouwwerk in deze stad).

Heerlijk eten bij Restaurant de Paris Club in 25hours Hotel Das Tour in Düsseldorf

Een Japanse verrassing in Düsseldorf

Na een leuke avond vol lekker eten en drinken in het restaurant van het 25hours Hotel Das Tour is het op zaterdagochtend tijd voor het ontbijt. Het ontbijt serveren ze in het hotel ook op de bovenste etage in de Paris Club en dat is geen straf. Terwijl we genieten van het uitzicht en al het lekkers maken we het plan om deze eerste dag Düsseldorf te gaan ontdekken. Er woont hier een grote Japanse community en daardoor kun je in Düsseldorf kennelijk heel goed Japans eten. Dat willen we vandaag sowieso proberen. Verder gaan we vandaag de stad ontdekken en dus willen we Königsallee, of kortweg de “Kö,” bezoeken, dit is de beroemdste winkelstraat van de stad met veel designerwinkels.

Het ontbijt met prachtig uitzicht in Restaurant de Paris Club in 25hours Hotel Das Tour in Düsseldorf

Het plan is gemaakt en we gaan vanuit het hotel op pad met Google Maps geopend op de telefoon. Dankzij de ligging van het hotel wandelen we zo het centrum in van Düsseldorf. En eigenlijk vanaf het begin valt het op dat hier leuke winkels gecombineerd zijn met hippe koffietentjes terwijl gezellige pleintjes zorgen voor een bijzonder contrast met de bijna verstopte designerwinkels. Dankzij de route die we hebben uitgestippeld slalommen we langzaam maar zeker naar Kö. Van deze Königsallee mag met recht gezegd worden dat het een soort halsslagader van de stad is. Hier kun je alle grote merken vinden en menig shopaholic kan hier zijn hart ophalen.

Wat opvalt tijdens de stadswandeling is dat het erg druk is op straat en dat er veel mensen verkleed zijn op deze zaterdagochtend. Door in ons beste Duits wat navraag te doen, ontdekken we dat het vandaag Japandag is in Düsseldorf. Dit is totaal aan ons voorbijgegaan, maar het zorgt voor extra reuring in de stad. Wanneer we opzoeken wat het precies is blijkt dat er jaarlijks honderdduizenden bezoekers op Japandag afkomen. Dat mag je met recht een Japanse verrassing noemen op deze mooie, zonnige dag.

Lees ook: Interview met Nissan over de nieuwste Japanse ster aan de EV-hemel: de ARIYA

De Königsallee in Düsseldorf is een winkelparadijs

Shop till you drop en uitrusten op Carlsplatz

De winkelstraten zijn door Japandag erg druk, zeker ook omdat er vanuit de richting van het station van Düsseldorf een constante stroom aan Japan-liefhebbers de stad in komt wandelen. In de winkels en boetiekjes voelen we juist het tegenovergestelde van de drukte. Het lijkt alsof er een soort Japanse rust hangt en zeker in de originele winkels als Jimmy + Jo, Lieblings en het warenhuis Manufactum. Van winkel naar winkel is het leuk om te zien hoe de stad ons steeds weer weet te verrassen.

Doordat de bezoekers van Japandag vooral komen voor de podia aan de Rheinuferpromenade en de Altstadt vermijden we de extreme drukte. Vanuit onze ontdekkingstocht komen we uiteindelijk op het leuke en gezellige Carlsplatz en dat is de perfecte stop tijdens je shop till you drop weekend. Want op dit leuke plein staan veel eetkraampjes waar je wat kunt kopen voor de lunch dat je vervolgens aan de statafels kunt opeten. Heb je zin in een wijntje omdat het weekend is? Geen probleem, loop dan op Carlsplatz in Düsseldorf zeker even naar Concept Riesling om een flesje te kopen.

Leuke en verrassende cadeau's koop je bij Jimmy + Jo in Düsseldorf

Düsseldorf verrast je met de leuke eettentjes

Aangezien het in de bekendste straat voor Japans eten in Düsseldorf (de Immermannstraße) vandaag erg druk is, wijken we uit naar een restaurant dat iets buiten het centrum ligt; Restaurant Spoerl Fabrik. Ook hier worden we weer verrast als we naar het restaurant toe lopen. Ineens sta je voor een ingang naar een binnenplaats waar dit leuke restaurant verstopt zit. Door de drukte lukt het vanavond niet om Japans te eten, maar onder het genot van een cocktail bij de Spoerl Fabrik beloven we dat we snel terugkomen voor het lekkere Japanse eten in Düsseldorf.

Restaurant Spoerl Fabrik in Düsseldorf

Doordat alles goed bereikbaar is in Düsseldorf, kun je in een weekend een erg goed beeld krijgen van de stad. Wat wel een aanrader is om mee te nemen is een blauwe schijf. Dat is sowieso wel handig om mee te nemen als je met je elektrische auto naar Duitsland gaat want bij veel laadpalen in Duitsland mag je enkele uren staan, zolang je met de blauwe parkeerschijf maar aangeeft vanaf welk tijdstip je begonnen bent met laden.

Op zondagochtend besluiten we niet in het hotel te ontbijten, maar juist bij Lina’s Coffee. Hier kun je de lekkerste ontbijtgerechten eten, enige nadeel is dat je wel echt op tijd moet zijn anders is er geen plek meer voor je. Aan het plein waar Lina’s Coffee zit liggen ook enkele laadpalen waardoor we gemakkelijk de Nissan ARIYA kunnen opladen voordat we begin van de middag weer naar huis rijden.

Geniet van een heerlijk ontbijt bij Lina's Coffee in Düsseldorf

Binnen twee uurtjes weer thuis

Het grote voordeel van een citytrip is dat je nieuwe energie en ervaringen opdoet tijdens je weekend. Het nadeel kan soms zijn dat veel steden niet direct om de hoek liggen en je voor bijvoorbeeld Berlijn of Parijs best wel een afstand af moet leggen. Bij Düsseldorf is dat anders, want na een leuk weekend in deze stad pakken we onze spullen in om te gaan. Vanuit het 25hours Hotel Das Tour zijn we binnen twee uur weer thuis en onderweg hoeven we met de Nissan ARIYA niet op te laden doordat we ’s ochtends bij Lina’s Coffee al voldoende hebben kunnen laden.

Handig in Duitsland - neem een blauwe schijf mee in je elektrische auto voor tijdens het laden bij de laadpaal
De conclusie

Een weekendje weg naar Düsseldorf met de Nissan ARIYA was een plezierige ervaring. Deze opvallend goed gestylede elektrische SUV zorgt voor comfort, prestaties en veiligheid op de weg. Met de groeiende beschikbaarheid van laadpalen in Duitsland wordt het steeds gemakkelijker om met een elektrische auto op pad te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Ben je nog nooit in Düsseldorf geweest? Zet deze stad dan zeker op je lijstje voor een weekendje weg. Wil je graag Japandag beleven? Boek dan op tijd je hotel en Japanse restaurant en vergeet de vuurwerkshow niet.

Tips voor een weekend naar Düsseldorf met de elektrische auto:

 • Het plannen van je route naar Düsseldorf doe je gemakkelijk met de navigatie van je auto. Doordat het zo dichtbij is, is de kans groot dat je onderweg niet eens hoeft te snelladen.
 • Het loont met de huidige energieprijzen vooraf te kijken in de app van verschillende laadpas-aanbieders welke laadpaal het beste tarief heeft in Düsseldorf zo maak je jouw citytrip nog iets goedkoper.
 • Neem altijd minimaal 2 laadpassen mee en check voor vertrek of ze goede dekking hebben. Wij hebben de Plugsurfing laadpas en de Chargemap laadpas meegenomen naar Düsseldorf.
 • Vergeet niet dat je in Düsseldorf een Duitse milieusticker voor je elektrische auto nodig hebt. Bestel deze enkele dagen voor vertrek en je hebt hem wel op tijd binnen voor je weekendje weg.
 • Ga ’s avonds rijden richting Düsseldorf.  Je rijdt dan na de avondspits en hebt daardoor geen last van files. Doordat het slechts twee uur rijden van Utrecht is, kun je gemakkelijk na zessen gaan rijden en alsnog ’s avonds om half negen of negen uur aanschuiven in een leuk restaurant in Düsseldorf.
 • Let op bij laadpalen in Duitsland dat ze geen blokkeertarief rekenen (blockiergebühr in het Duits). Dit kan zorgen voor hoge laadkosten en het is onnodig als je de app van je laadpasaanbieder checkt voordat de laadpaal aansluit op je elektrische auto.
 • Kies voor een hotel met laadpaal in Düsseldorf en bel even na om te checken hoeveel laadpunten er zijn. In ons geval waren er twee laadpunten alleen helaas heeft het hotel besloten ze niet meer te gebruiken en de laadpaal weg te halen.
 • Neem een blauwe parkeerschijf mee als je naar Duitsland gaat, bij sommige laadpalen moet je namelijk laten zien wanneer je begonnen bent met je laadsessie en dat doe je middels de blauwe schijf.
 • Bekijk of een Duitse E-sticker interessant is voor je elektrische auto. Je krijgt daardoor voordelen met je elektrische auto in Duitsland.
De Nissan ARIYA klaar voor vertrek terug naar huis vanuit Düsseldorf