Hoe weet je wat je bij een laadpaal moet betalen?
Een laadpunt vinden voor je elektrische auto is steeds gemakkelijker dankzij de betere navigatie software en de routeplanner apps. Zowel in Nederland als in andere Europese landen vind je tegenwoordig tal van laadpalen en snelladers waar je gemakkelijk je elektrische auto op kunt laden. Wat echter veel moeilijker is, is de prijs van het laden achterhalen voordat je de laadsessie begint. Terwijl juist dat vervelende verrassingen op kan leveren. Zo weet je dus vaak niet wat je moet betalen bij een laadpaal, maar gelukkig is daar nu een oplossing voor in de vorm van de app Go-charge.
Tarieven vergelijken is vaak zo goed als onmogelijk
Bij een tankstation kun je van veraf al de prijzen zien staan voor diesel of benzine. Bij laadpalen en snelladers is dat vaak niet het geval. Er is in veel gevallen geen bord met de kosten per kWh en ook op het display van de laadpaal zie je in de meeste gevallen geen enkele prijsindicatie staan. Dat kan ook niet, want de prijzen zijn bijzonder uiteenlopend, zelfs bij één en dezelfde laadpaal. Dat heeft niet alleen te maken met variabele stroomtarieven, maar ook met de aanbieders van laadpassen die contracten afgesloten hebben met de laadpaalaanbieders. Heeft de laadpasaanbieder geen afspraken met de aanbieder van de laadpaal gemaakt, dan betaal je de hoogste prijs of kun je de laadpaal niet eens gebruiken.
De prijs bij de laadpaal is grofweg opgebouwd uit drie verschillende onderdelen, namelijk:
- Afspraken tussen laadpasaanbieders en laadpaalaanbieders.
- De (variabele of vaste) prijs per kWh van de stroom zelf.
- Kosten voor de installatie van de laadpaal en het onderhoud eraan.
Een overzicht met de prijs per kWh op een bord of display wordt dus lastig, omdat de laadpaalaanbieder pas weet wat jij betaalt op het moment dat de laadsessie start.
Tip: Voeg vanaf nu je laadpas toe aan de Tesla-app en gebruik voortaan de Tesla superchargers.
Inzicht in de kosten is essentieel
Dat is bijzonder vervelend, want je wilt natuurlijk wel graag weten wat je betaalt én hoe je het laden van je elektrische auto zo goedkoop mogelijk kunt maken. Zeker wanneer je achteraf ziet dat die andere laadpas je € 0,20 of wel € 0,30 per kWh bespaard zou hebben. Wanneer je van tevoren weet wat de prijzen zijn bij de laadpaal, dan kun je kiezen voor de juiste laadpas en daardoor kun je veel goedkoper op je vakantiebestemming komen. Scheelt je ook nog eens factuurstress tijdens of na je vakantie.
Go-charge maakt de verschillen inzichtelijk
Om de verschillende prijs bij de laadpaal inzichtelijker te maken, is de app Go-charge ontwikkeld. In de app kun je gemakkelijk de kosten voor het laden vergelijken per laadpaal en laadpasaanbieder. Het grote voordeel is dat je ál je laadpassen in kunt voeren in de app, zodat Go-charge direct de tarieven per kWh voor je in beeld kan brengen. Zo weet je niet alleen zeker dat je altijd de laadpas met de laagste prijs kunt kiezen voor het laden, maar je ziet ook wanneer er laadpassen zijn die je nog niet hebt en die je de volgende keer flink wat geld kunnen besparen.
Tip: Hoe kun je toch een Maingau laadpas bestellen buiten Duitsland?
Hoe gebruik je de Go-charge app tijdens je vakantie?
Om de app te gebruiken tijdens je vakantie (in Nederland of juist daarbuiten), doe je het volgende:
- Download de app en maak een account aan.
- Voer alle laadpassen in die je hebt.
- Zoek een laadpaal en de app laat je direct zien welke laadpas je het goedkoopste tarief biedt.
Houd er wel rekening mee dat dit een relatief nieuwe app is waar nog hard aan gewerkt wordt. Zo zijn nog lang niet alle laadpalen in Europa in de app te vinden en kun je af en toe (kleinere) problemen tegenkomen tijdens het gebruik van de app. Maar het lijkt er op dat deze app jouw vakantie nu al aanzienlijk goedkoper maakt en hopelijk zal dat in de toekomst alleen maar beter worden.
Lees ook
- Met de NIO EL7 en caravan op vakantie naar Oostenrijk tijdens Zwarte Zaterdag
- Colruyt gaat zorgen voor meer laadpalen in België
- Review: met de Nissan ARIYA een weekend naar Düsseldorf
- Vakantieganger met een EV vertrouwt op dealer support of de leasemaatschappij bij pech
- Fastned gaat ook snellaadstations in Italië openen