Review: Een epische roadtrip over IJsland met de Mazda MX-30

Review: Een epische roadtrip over IJsland met de Mazda MX-30

Soms zijn er momenten die je nooit vergeet. Zo weten veel mensen nog precies waar ze waren tijdens een belangrijk sportmoment zoals de finale van het WK 2010 of wat je gegeten hebt op je geluksdag, anderen weten precies welke muziek ze luisterden tijdens een roadtrip en als die muziek weer op komt voel je jezelf direct weer even op die mooie plek met dat uitzicht over de vallei tijdens je roadtrip. Over dat gevoel gaat deze review. Het epische gevoel van een roadtrip. Het gevoel van even weer terug zijn op de plek waar je dat mooie moment beleefde tijdens een trip.

We maken veel trips en testen veel verschillende elektrische auto’s tijdens de reizen door heel Europa. En door die verschillende roadtrips kunnen we wel stellen dat er vaak aan iedere reis wel een bijzonder moment is dat blijft hangen. Precies dat, dat er een bijzonder moment blijft hangen, is nou juist het magische van roadtrips. Er is ook geen enkel ander type vakantie dat dit gevoel geeft want dankzij een roadtrip heb je altijd een gevoel van avontuur, uitdaging en vooral vrijheid want jij en je auto kunnen gaan waar je maar wilt.

Leestip: Review van de wintersport met de Mazda MX-30 in Winterberg

Tijdens de Epic drive roadtrip met de Mazda MX-30 R-EV hebben we IJsland ontdekt, het Noorderlicht bewonderd, de stad Reykjavik geproefd en meer dan 550 kilometer in de Mazda gereden. In deze review lees je wat IJsland de moeite waard maakt voor een roadtrip en waar je aan moet denken als je met een elektrische auto dit uitgestrekte vulkaaneiland wil gaan ervaren. Wist je trouwens dat je in Reykjavik verwarmde trottoirs hebt? Wel zo handig als je in de winter nog even een avondwandeling door de stad maakt.

Navigatie met de routekaart en het navigatiesysteem

Elektrisch rijden in IJsland

Natuurlijk je vraagt je nu af hoe het zit met met elektrisch rijden in IJsland? Terechte vraag en laten we direct met de deur in huis vallen, elektrisch rijden neemt een enorme vlucht onder de IJslanders. De bewoners van IJsland zijn van nature erg gericht op het klimaat en het behoud van natuur en in IJsland zie je dus ook super veel elektrische auto’s en verbazingwekkend veel snelladers en laadpalen. Tijdens deze roadtrip op IJsland rijden wij in de Mazda MX-30 R-EV. Dat is de nieuwste elektrisch aangedreven Mazda met de beroemde rotatiemotor. Een ideale reisgenoot om het eiland te ontdekken als je zelf nog een ‘newbie’ bent.

Mazda zet de komende jaren flink in op elektrificatie en dat laten ze ook zien met deze mooie nieuwe auto. De MX-30 kennen we al zeer goed van verschillende roadtrips zoals bijvoorbeeld het rijden van de Elfstedentocht met de Mazda MX-30. Het uiterlijk van de auto is gelijk en de magie zit vooral aan de binnenkant plus in de techniek van de auto. Naast alle techniek, het gemak en comfort die de Mazda zo fijn maken, krijg je ook in dit geval weer de eigenzinnige Freestyle deuren wat de auto anders dan anderen maakt en echt een eigen karakter geven.

Lees ook: Review: met de Nissan ARIYA naar Düsseldorf

De zonsopkomst tijdens de start van de Mazda Epic Drive

De start: Reykjavik

Reykjavik is meer dan de hoofdstad van IJsland, deze stad is onmisbaar. Al is het maar omdat dit toch wel de plek is die het uitgestrekte eiland verbonden houdt met de rest van de wereld. In Reykjavik woont een derde van de gehele populatie van het eiland en dat zijn zo’n 360 duizend inwoners. De stad is daardoor een perfect beginpunt van een roadtrip doordat je hier als eerste kennis kunt maken met IJsland. Bijzonder weetje: Wist je dat IJslanders een app (genaamd: Íslendinga-App) hebben om te achterhalen of degene die je date geen familie is? De app checkt de “Íslendingabók database” en geeft aan of je familie bent. (Íslendingabók = boek van de IJslanders).

In Reykjavik verblijven we in het Reykjavik Edition hotel een hotel dat helaas geen laadpalen heeft maar wel vlakbij enkele laadpalen heeft staan om de EV’s op IJsland op te laden. Het hotel is typisch Scandinavisch; minimalistisch met veel houtmaterialen en stijlvol ingericht. Dat geeft de kamers wel direct een luxe uitstraling, zeker met het kraakwitte beddengoed en de warme sprei op de zachte bedden in de kamer.

Elektrische Autovakanties

Aangezien we deze roadtrip over IJsland niet alleen maken en het de eerste keer is dat we op IJsland gaan rijden, hebben we ’s avonds een uitleg over het eiland, de wegen en wat je allemaal tegen kunt komen als je over IJsland rijdt. De veiligheid is belangrijk en zeker omdat het eiland enorm uitgestrekte gebieden heeft en we tijdens de roadtrip over verschillende ondergronden (verharde wegen en verschillende onverharde stukken) gaan rijden is deze extra uitleg en context erg prettig.

Wist je bijvoorbeeld dat de natuur zo’n belangrijke rol in het leven van de IJslanders speelt dat ze geloven dat er trollen en geesten wonen? Doordat een groot deel van de ondergrond van IJsland is gevormd door vulkanische activiteit zie je bijzondere gesteente over het hele eiland en ook hebben sommige rotsen en stenen bijzondere vormen. Van dergelijke stenen geloven sommige IJslanders dat het trollen zijn die versteend zijn. Uiteraard willen wij die te vriend houden en zeker niet overstuur helpen tijdens deze roadtrip met Mazda.

Ready to go voor de roadtrip

In de periode dat wij in IJsland zijn komt de zon ’s ochtends rond half 10 op, dat verschil is extra groot doordat de tijdszone op IJsland +1 uur is. We vertrekken best vroeg voor de roadtrip, namelijk om 8 uur vanuit het Reykjavik Edition hotel, zodat we Reykjavik al uit zijn en de prachtige wegen en omgeving kunnen ontdekken als de zon opkomt. Tijdens je verblijf val je sowieso van de ene verbazing in de andere want tijdens de roadtrip willen we de zon zien opkomen en gister zagen we ’s avonds voor het hotel juist weer het Noorderlicht alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Tip: Met deze 7 tips weet je zeker(der) dat jouw hotel een laadpaal heeft

Het noorderlicht voor het hotel

Wanneer je auto’s in IJsland voorbij hoort rijden over de weg dan heeft dat een apart geluid. Het best is het te omschrijven alsof de banden enigszins vastgeplakt zitten aan het wegdek. Zo klinkt de Mazda MX-30 waar wij mee op pad gaan ook van buitenaf. De reden van dat aparte geluid, dat je overigens van binnen niet hoort, is dat de auto’s met spikes rijden oftewel met spijkerbanden. Op die manier heb je meer grip als het weer ineens extra winters is en ben je minder snel verrast door winters weer.

De spijkerbanden zijn op IJsland geen overbodige luxe

De eerste kilometers rijden we in de ochtendspits van Reykjavik om de stad uit te komen, deze kilometers rijden we terwijl het echt nog hartstikke donker is. Terwijl we verder de stad uitrijden zien we langzaam maar zeker dat het licht aan het worden is. En terwijl we dit zien, realiseren we direct dat deze roadtrip te gek gaat worden. Want IJsland is anders dan alle andere plekken waar je ooit met je elektrische auto hebt gereden. De natuur, de prachtige vergezichten, de fotogenieke kerkjes en uitgestrekte landschappen laten je hart een klein sprongetje van blijdschap maken.

Het prachtige landschap waar we tijdens de rondtrip doorheen reden

De route die we rijden is zo’n 550km en dat is nog maar een beperkt stuk van IJsland. Doordat de roadtrip ook over onverharde stukken weg gaat en we niet zeker weten of de navigatie al deze kleinere wegen kent, gebruiken we voor de route zowel een ouderwetse kaart als de navigatie van de Mazda. De route brengt ons van stop naar stop en al tijdens het geluksmoment bij de zonsopgang realiseren we ons dat het lastig is om niet overal te stoppen om te genieten van de overweldigende natuur. Toch is het onmogelijk om niet steeds met te kijken of je een foto kunt nemen van alle mooie plekken die we zien.

De roadtrip gaat langs een deel van de Westfjords van IJsland via de noordwest kant van het eiland. Op de kaart is duidelijk te zien hoe de uitgestippelde route loopt, tegelijkertijd zie je duidelijk hoe ongelofelijk uitgestrekt het gebied is. De auto laat ons geen moment in de steek en het is fijn om op wegen zonder vangrail langs de ruwe kust van IJsland te weten dat je een betrouwbare EV hebt. Zelfs wanneer we door afgelegen gebieden rijden waar er veel ijs op de weg ligt geeft de Mazda geen kick terwijl we wel duidelijk zien waarom dit land IJsland heet.

De route van de roadtrip met de MAzda MX-30

Een absolute tip is om zelf genoeg lekkere dingen mee te nemen voor onderweg tijdens je roadtrip. Dit advies hebben we voor vertrek gekregen in het hotel in Reykjavik en daardoor hebben we gelukkig genoeg snackjes en drankjes bij ons voor onderweg want als je eenmaal Reykjavik uit bent zie je niet veel winkels, dorpjes of zelfs maar shops langs de weg meer. Mocht je al een tankstation tegenkomen om een stop te maken dan zit er zelden een winkeltje bij. Hierdoor kopen wij tijdens de tussenstop zoveel nieuwe snackjes dat we in het kleine winkeltje haast een winkelwagentje nodig hebben. Extra reden om hier goed over na te denken is om te zorgen dat als je pech hebt op IJsland, je nog voldoende eten en drinken hebt.

Het voordeel van een lange rit is dat je ook gewoon even tijd hebt voor jezelf, even een tijdje naar buiten staren, even aan helemaal niets denken of juist even wegdromen bij een leuk nummer op de radio. Het gaat tijdens je roadtrip niet alleen om wat je allemaal ziet, het gaat ook om ontspanning en tijd voor jezelf. En als bijrijder kan het ook altijd heerlijk zijn om een dutje te doen, wat de ultieme blijk van ontspanning is. Enige nadeel is dat je dan een behoorlijk deel van de route gemist kunt hebben en tijdens de kortere dagen in de winter ineens weer wakker wordt in het donker terwijl je Reykjavik weer in komt rijden.

De Mazda's MX-30 bij terugkomst van de rondtrip bij het Edition hotel Reykjavik

Ontdek Reykjavik ook zeker te voet

Na de roadtrip voelt Reykjavik ondanks de kleine afmetingen als een soort wereldstad. Het is natuurlijk ook een heel leuke stad, maar zeker nadat je tijdens je ontdekkingstocht over het eiland vooral natuur hebt gezien lijkt het hier te bruisen van de energie. We slapen in Reykjavik nog steeds in het Reykjavik Edition hotel. Vanuit hier duiken we de stad in om gezellig en lekker te eten. We zijn er nog niet precies achter wat typische IJslandse keuken is, alleen we kunnen wel zeggen dat IJslanders weten wat lekker is.

De leuke en kleurrijke stad Reykjavik bij zonsopkomst

Wil je Reykjavik in rust zien? Maak dan ’s ochtends rond zonsopgang een standswandeling. Naast dat je dit zelf kunt doen is het ook leuk om aan te sluiten bij een citywalk Reykjavik tour op die manier leer je meer van de stad en van de historie van IJsland terwijl je langs leuke plekken wandelt. Mocht je nou vroeg in de ochtend op pad gaan in Reykjavik, zorg dan dat je even langs Brauð & Co loopt. Hier haal je de lekkerste kaneelbroodjes die vers uit de oven komen. Staat er geen rij buiten? Dan heb je geluk en moet je de kans helemaal niet laten lopen om een lekkernij te scoren.

Haal een lekker kaneelbroodje bij Brauð & Co

De conclusie

IJsland stond al lang, we durven zelfs te zeggen erg lang op de travel wishlist en het heeft ons niet teleurgesteld. Wat is het prachtig om hier rond te rijden terwijl de landschappen voor je ogen veranderen als een film. De Mazda MX-30 R-EV stelt ook zeker niet teleur en is de ideale metgezel voor een roadtrip over IJsland. Wanneer je naar IJsland gaat dan is het aan te raden om je route goed te plannen en na te denken welke delen je graag wil zien en ontdekken. Je vergist je vrij gemakkelijk in de afstanden en dus ook in hoe lang je erover doet om stukken af te leggen. Het is niet voor iedereen weggelegd om naar IJsland op vakantie te gaan en dat heeft naar alle waarschijnlijkheid ook te maken met de kosten want een roadtrip maken hier is niet goedkoop. Mocht je echter in de gelegenheid zijn of IJsland al lang op je wishlist hebben staan dan is de enige juiste tip: Doe het en ga naar IJsland voor je vakantie. Het stelt je niet teleur!