Gratis je elektrische auto parkeren in Parijs

Gratis je elektrische auto parkeren in Parijs

Bij de voordelen van elektrisch rijden wordt vaak gedacht aan belastingvoordeel en lagere kosten per gereden kilometer. En uiteraard het groene karakter van de elektrische auto, waarmee je minder of geen (afhankelijk van de stroom waarmee geladen wordt) CO2 uitstoot. Wist je dat dit nog meer voordelen heeft? Parijs heeft namelijk gratis parkeren mogelijk gemaakt voor auto’s met zeer lage of geen CO2-uitstoot. Inderdaad: dat betekent dat jij jouw elektrische auto gewoon gratis kunt parkeren in de hoofdstad van Frankrijk en daarmee heb je nóg een extra reden om Parijs te bezoeken.

Tip: Lees de review van de weekendtrip naar Parijs met de elektrische auto.

Met de elektrische auto naar Parijs

Parijs is een van de meest populaire bestemmingen voor een weekend weg en ook elektrische autorijders gaan graag naar Parijs voor een weekendtrip. Vanaf Utrecht is het zo’n 500 kilometer (afhankelijk van de gekozen route uiteraard) en binnen 6,5 uur (inclusief pauzes en laden) sta je in de Franse hoofdstad de Eiffeltoren te bewonderen of ben je de culinaire hoogstandjes van de stad aan het proeven. Parijs is niet alleen de ‘stad van de liefde’, maar ook een smeltkroes van veel culturen, invloeden vanuit de hele wereld en uiteraard tal van toeristen die met plezier een weekendtrip naar Parijs boeken om zo nog meer te kunnen zien van de omgeving.

Let op: In Parijs heb je een milieusticker nodig voor je elektrische auto

Niet werkende laadpaal in Parijs

Elektrische auto gratis parkeren in Parijs

Parijs wil het rijden met milieuvriendelijke auto’s graag aanmoedigen en daarom heeft het besloten dat bepaalde auto’s volledig gratis mogen parkeren. Dat is bijzonder interessant omdat parkeren in Parijs juist erg duur is wanneer je het volle pond moet betalen. Let wel op; je moet de ontheffing wel aanvragen. Doe je dit niet, dan krijg je alsnog een ansichtkaart van de Franse politie met een te betalen bedrag als aandenken aan je bezoek aan Parijs. Onder de auto’s die gratis mogen parkeren vallen niet alleen de volledig elektrische auto’s, maar ook de waterstofauto’s, auto’s op lpg met een uitstoot lager dan 120 gram per kilometer en auto’s op aardgas met een uitstoot lager dan 60 gram per kilometer.

Hoe werkt het gratis parkeren in Parijs?

Hoe werkt het gratis parkeren in Parijs?

Om met je elektrische auto gebruik te kunnen maken van het gratis parkeren in Parijs, heb je een blauwe parkeerschijf nodig. Die kun je ook als buitenlander krijgen. Je kunt hiervoor naar de publieke parkeerdienst (22 Rue du Château des Rentiers in Parijs) of een aanvraag insturen per post. Het volledige adres voor de aanvraag per post is:

 • Section du Stationnement sur Voie Publique (SSVP)
  22 Rue du Château des Rentiers
  75013 Paris
  France

Wat je op moet sturen is een kopie van het kentekenbewijs waarbij het vooral gaat om de categorie van je voertuig en de CO2-uitstoot. Valt dit binnen de toegestane grenzen, dan krijg je een blauwe parkeerkaart en kun je gewoon gratis parkeren met je elektrische auto in Parijs. Très bien!

Tips voor een trip met de elektrische auto naar Parijs

Gratis parkeren met de elektrische auto in Parijs is dus prima mogelijk en dat maakt de stedentrip nog een stuk interessanter. Ben je van plan om binnenkort de elektrische auto te pakken voor een bezoek aan Parijs, dan hebben wij nog een aantal tips voor je om het je nóg makkelijker te maken.

 1. Plan je route van tevoren; kijk vooral naar stations met snelladers en kijk in de app of er vrije laders zijn zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan
 2. Bekijk van tevoren welke laadpas(sen) voor het buitenland je nodig hebt om te kunnen laden of zoek laadpaalaanbieders die je betaalkaart accepteren
 3. Kies een hotel met laadpaal zodat je de auto makkelijk ’s nachts kunt laden
 4. Overweeg een tolbadge om sneller langs de Péage te passeren, zeker handig als je vaker naar Frankrijk gaat
 5. Vraag de parkeerkaart voor gratis parkeren in Parijs ruim van tevoren aan om stress te voorkomen
 6. Regel alvast een Franse milieusticker; deze zijn in de milieuzones ook voor elektrische auto’s verplicht