Wat is de Tesla kampeermodus?

Wat is de Tesla kampeermodus?

Ga je op vakantie met een Tesla Model 3 Long Range AWD en heb je een trekhaak? Dan kun je met je Tesla een caravan meenemen met een totaalgewicht van maximaal 910 kilogram. Maar waarom zou je eigenlijk? Tesla heeft een speciale modus in de auto ingebouwd waarmee je jouw Tesla om kunt toveren tot een reizende camper. Helaas worden de modellen niet langer van de Camp Mode, maar je kunt er wel prima een nacht in doorbrengen.

Hoewel de Camp Mode functie al sinds de (december 2019) OTA-update beschikbaar is, zijn er nog altijd veel mensen die niet weten wat zij er precies mee kunnen, wat de voordelen van de Tesla kampeermodus zijn en hoe je de modus in kunt schakelen.

Hoe werkt de Tesla Camp Mode

Wat houdt de Tesla Camp Mode in?

Wanneer je de Tesla kampeermodus inschakelt, blijven de meeste elektrische features gewoon actief. De binnenverlichting blijft bijvoorbeeld werken, net als de muziek en toevoer van frisse lucht inclusief verwarming. In feite wordt jouw elektrische auto met de Tesla Camp Mode gewoon een aangename cabine waarin je prima een nacht door kunt brengen. Of, wanneer je een goed matras kiest, alle nachten van je vakantie.

Let erop dat je de kampeermodus van Tesla niet in kunt schakelen wanneer de auto geladen wordt. Dit heeft te maken met de veiligheidsrichtlijnen. Om de Tesla kampeermodus in te schakelen ga je naar het touchscreen, klik je op het ventilatorsymbool en klik vervolgens op ‘Camp’. Da’s alles!

Wat houdt de Tesla Camp Mode in?

Wanneer gebruik je de Tesla kampeermodus?

Er zijn tal van situaties waarin je de kampeermodus van Tesla kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een hete zomernacht. Heb je geen airco op je slaapkamer en is het een sauna geworden op je hotelkamer waar geen ventilator tegenop kan, dan is een Tesla in kampeermodus een ideale optie om gewoon koel te kunnen slapen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de kampeermodus uiteraard ook bijzonder geschikt wanneer je op vakantie gaat. Je kunt jouw Tesla met een aantal drukken op de knop ombouwen tot een camper waarin je heerlijk kunt slapen naast een Zweeds meer, aan de voet van de Franse Alpen of halverwege de lange route naar je vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk.

Lees ook: Met de Hyundai IONIQ 5 kun je dankzij V2L een Scandinavische hut voorzien van stroom.

De Camp Mode van Tesla kan ook gebruikt worden bij het filerijden met de elektrische auto. Let er wel op dat de auto in parkeerstand moet staan om de modus in te kunnen schakelen.

Waar moet je op letten bij de kampeermodus van Tesla?

Het is handig dat je wel goed nadenkt wanneer en waar je de kampeermodus van Tesla gebruikt. Het is niet overal in Europa toegestaan om wild te kamperen en denk ook vooral na over waar je naar de wc kunt als je ’s nachts zou moeten. Andere zaken om op te letten zijn:

  • Zet je Tesla in parkeerstand om de modus te kunnen activeren
  • Camp Mode kan niet ingeschakeld worden wanneer de auto geladen wordt
  • Een matras of luchtbed maakt het slapen in een Tesla aanzienlijk prettiger
  • Extra comfort? Kies het blauwe symbool (met kinderstoel) op de AC/verwarming; de frisse lucht wordt dan ook naar de achterbank geblazen
  • Camp Mode kan niet gebruikt worden wanneer de acculading onder de 15% is
  • Het verbruik is afhankelijk van de situatie; in gemiddelde omstandigheden kost een nacht je ongeveer 3% actieradius
Wanneer gebruik je de Tesla kampeermodus?

Tesla’s goede laadnetwerk in Europa

Een van de grootste voordelen van de Tesla kampeermodus is dat er nauwelijks stroom verbruikt wordt. Een van de grootste nadelen is echter dat je de auto niet kunt laden wanneer deze in de Tesla Camp Mode staat. Gelukkig hoef je je daar met een Tesla eigenlijk geen zorgen om te maken. Het Tesla Supercharger netwerk biedt immers bijzonder goede dekking met meer dan 30.000 snelladers wereldwijd. Hierdoor kun je dus gerust even uitslapen voordat je naar een Supercharger gaat om de boodschappen voor de dag in te slaan, zodat je de volgende avond jouw Tesla weer kunt gebruiken als je gratis hotelkamer.