Nu ook in Frankrijk als niet-Tesla snelladen bij Tesla Superchargers

Nu ook in Frankrijk als niet-Tesla snelladen bij Tesla Superchargers

Het Supercharger netwerk van Tesla bestaat uit meer dan 30.000 laadpalen wereldwijd. En dat Tesla zo’n enorm netwerk op heeft weten te bouwen is niet alleen knap, het werkt inspirerend. Het netwerk van Superchargers in Europa is erg goed dekkend en helpt Tesla rijders om zorgeloos op vakantie te gaan in verschillende Europese landen. Het Supercharger netwerk is alleen toegankelijk voor Tesla rijders en jarenlang hebben andere elektrische autorijders met lichte jaloezie hiernaar gekeken, maar er is goed nieuws: Tesla stelt steeds meer van de Superchargers ook beschikbaar voor andere automerken.

Tip: Fastned gaat ook snelladers openen in Frankrijk langs de autoroutes.

In 2021 werd al een pilot gedaan door Tesla nadat Elon Musk zelf in een tweet aankondigde dat Tesla het netwerk open zou stellen voor andere merken. De pilot werd nota bene in Nederland gedaan en begin November was het ineens mogelijk voor andere elektrische auto’s om op  te laden bij een van de tien opengestelde Tesla Supercharger locaties in Nederland. Tijdens de pilot waren deze tien Supercharger-locaties in Nederland opengesteld voor het laden van andere elektrische auto’s: Sassenheim, Apeldoorn Oost, Meerkerk, Hengelo, Tilburg, Duiven, Breukelen, Naarden, Eemnes en Zwolle

Tesla Supercharger station bij Van der Valk Breukelen open voor niet-Tesla's

Goed nieuws: Tesla stelt ook Franse Superchargers open

Na de pilot in Nederland is onlangs het nieuws uitgebracht door Tesla dat ze nog eens 31 Supercharger locaties beschikbaar stellen voor andere elektrische auto’s. Het goede nieuws voor elektrische autorijders in Nederland en België is dat Tesla dit keer Superchargers vrij toegankelijk maakt in Noorwegen en Frankrijk. Dankzij dit nieuws gaat het nog gemakkelijker worden om met je elektrische auto op vakantie te gaan naar Frankrijk en Zuid-Europa. In totaal zijn hierdoor meer dan 41 Tesla Supercharger-locaties te gebruiken door elektrische auto’s van andere merken.

De Tesla Supercharger snelladers bieden de standaard Europese CCS-laders voor snelladen. De CCS-stekker van de Tesla Superchargers ondersteunt DC-laden met een maximaal vermogen van 350kW. Tesla geeft aan dit te doen “ter ondersteuning van onze missie om de wereldwijde transitie naar duurzame energie te versnellen”. Wel waarschuwt Tesla dat niet iedere elektrische auto geschikt is om te laden bij een Supercharger. De laadkabel van de Superchargers is niet altijd lang genoeg om bij de laadpoort van sommige elektrische auto’s te komen.

Tesla Suercharger station Frankrijk bij Novotel

Niet voor iedereen beschikbaar

In totaal bieden vanaf nu 16 Franse en 15 Noorse Supercharger-stations de mogelijkheid om je elektrische auto op te laden nadat je de Tesla app hebt geïnstalleerd. De Superchargers zijn niet voor iedereen beschikbaar want Tesla stelt twee voorwaarden: ten eerste moet je de Tesla app downloaden, een account aanmaken en de app gebruiken en ten tweede kunnen alleen elektrische autorijders die in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk of Noorwegen wonen én daar een auto ingeschreven hebben de Superchargers gebruiken.

Tesla app downloaden en snelladen

Om de Tesla Superchargers te kunnen gebruiken, moeten niet-Tesla-eigenaren eerst de Tesla app downloaden. Vervolgens moet je via de app de optie ‘Uw niet-Tesla opladen’ kiezen. Uit het overzicht van laadpunten dat geschikt is voor niet-Tesla’s kies je de locatie en vervolgens op die locatie selecteer je een van de beschikbare Superchargers. Het laden van een andere elektrische auto bij een Supercharger is duurder dan een Tesla. De reden hiervoor is dat de diversiteit aan andere auto’s het complexer maakt om ‘het opladen van een groot aantal verschillende auto’s’ goed te faciliteren. De kosten voor het opladen bij een Supercharger kunnen verschillen per locatie en de exacte oplaadkosten zijn te bekijken in de Tesla app.

Tesla Supercharger aansluiting laadkabel

Welke Franse Supercharger snellaadstations zijn te gebruiken?

Doordat Tesla de 16 snellaadstations in Frankrijk open stelt, gaat op vakantie gaan naar Frankrijk een stuk gemakkelijker worden. Vooral het Supercharger station in Laxou bij Nancy gaat veel vakantiegangers op weg helpen. Rondom Metz en Nancy is het aantal snelladers nog beperkt. Zo zijn de snelladers van IONITY Hauconcourt (Metz) nog regelmatig erg druk waardoor er wachtrijen ontstaan. Dankzij het openstellen van de Tesla Supercharger locatie bij Nancy kunnen vakantiegangers op meer plaatsen terecht om te snelladen in Frankrijk.

Bekijk ook: Drukte bij IONITY laadpalen in Frankrijk onderweg naar de wintersportvakantie.

De locaties waar je vanaf nu terecht kunt in Frankrijk zijn de Supercharger stations in:
Angoulême, Blois, Buchelay, Labouheyre, Laxou, Le Mans (Saint Saturnin), Les Herbiers, Lorient, Montélimar, Montluçon, Périgueux, Rivesaltes, Salaise-sur-Sanne, Valenciennes, Vélizy en Vierzon. Bekijk de kaart voor de locatie.

Niet-Tesla's Supercharger pilot bij 16 Franse snellaadstations

De mogelijkheid om als Nederlandse of Belgische bezitter van een elektrische auto op te kunnen laden bij de Franse Supercharger locaties is erg goed nieuws. Het opladen bij Tesla gaat goed en werkt eenvoudig. Let wel op dat Tesla idle-fees berekent wanneer je te lang aan een snellader blijft staan. Dit kan ervoor zorgen dat je snellaadsessie duurder uitpakt dan je gewend bent. Er zijn nog niet veel laadpaalaanbieders die idle fees berekenen voor het onnodig bezet houden van een laadpaal. Goed om je hiervan bewust te zijn en te voorkomen dat je een dure eerste kennismaking hebt met de Tesla Superchargers.