Milieusticker en milieuzones in Spanje

Milieusticker en milieuzones in Spanje

Sinds het begin van 2023 is ook in Spanje de milieusticker verplicht. Dat betekent dat alle auto’s voorzien moeten zijn van een milieuvignet om in de milieuzones te mogen rijden. Heb je dit niet, dan riskeer je als bestuurder een fikse boete. Wat moet je als eigenaar van een elektrische auto weten over de milieustickers en hoe kom je zelf aan een goed milieuvignet om door de Spaanse milieuzones te mogen rijden?

Milieustickers Spanje verplicht vanaf 2023

Milieusticker Spanje

Al in 2022 begonnen een aantal Spaanse steden met de milieuzones, maar sinds 1 januari 2023 is er ook daadwerkelijk controle en worden er boetes uitgedeeld. De milieusticker in Spanje moet op de voorruit geplaatst worden, maar is alleen beschikbaar voor Spaans-geregistreerde voertuigen. De sticker kost € 5 en kan bij elk postkantoor gekocht worden. De Spaanse milieustickers zijn niet beschikbaar voor voertuigen die in het buitenland geregistreerd zijn. Voor jouw Nederlandse EV kun je dus géén Spaanse milieusticker kopen. Uitzonderingen zijn Madrid en Barcelona, waar afwijkende regels gelden. Meer informatie daarover vind je onderaan dit artikel.

Elke stad in Spanje met meer dan 50.000 inwoners heeft milieuzones nu. Dit is ingesteld om de uitstoot van CO2 in de grote steden terug te dringen, mede met het oog op de Europese doelstellingen.

Tip: Plan je route naar Spanje met de routeplanner van A Better Routeplanner

Milieuzones Spanje - Zonas de Bajas Emisiones

Welke milieustickers zijn er in Spanje?

Er zijn vier verschillende soorten milieustickers in Spanje:

  1. Blauw (0): alle voertuigen zonder enige uitstoot (zoals elektrische auto’s).
  2. Groen en blauw: hybride voertuigen en voertuigen op gas die aan de eisen van de groene sticker hieronder voldoen.
  3. Groen: Auto’s op benzine die in 2006 of daarna geregistreerd zijn, auto’s op diesel die in 2014 of daarna geregistreerd zijn én auto’s met meer dan acht zitplekken of zware voertuigen die in 2014 of later geregistreerd zijn (geen onderscheid tussen benzine of diesel).
  4. Geel: Auto’s op benzine die tussen 2000 en 2013 geregistreerd zijn, auto’s op diesel die tussen 2006 en 2013 geregistreerd zijn en de voertuigen met meer dan acht zitplaatsen en zware voertuigen die tussen 2005 en 2013 geregistreerd zijn (ook hier geen onderscheid tussen benzine en diesel).

Alle voertuigen die hierbuiten vallen, krijgen een ‘A’ en mogen niet in milieuzones rijden, tenzij het een auto is die als oldtimer geclassificeerd is.

Buitenlandse milieustickers gebruiken in Spanje

Voertuigen die in het buitenland geregistreerd zijn, kunnen dus geen milieusticker kopen. Betekent dit dat je met je elektrische auto niet in de milieuzones mag komen? Nee, want daar is een oplossing voor bedacht. Een Duitse milieusticker, een Franse milieusticker en óók de stickers van Oostenrijk en Denemarken zijn in Spaanse milieuzones geldig. Heb je nog geen milieusticker, kies dan de Franse milieusticker omdat je toch door Frankrijk komt op je weg naar Spanje. Je kunt de Franse sticker bestellen op deze website.

Milieusticker Duitsland - Elektrische auto

Uitzonderingsgevallen Madrid en Barcelona

Voor Madrid en Barcelona gelden aparte regels rond de milieustickers en milieuzones. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Barcelona:

  1. Permanente milieuzone van maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot 20:00 uur.
  2. Buitenlandse milieustickers zijn hier niet geldig. Je moet een vergunning hebben voor een lange termijn of dag.
  3. Alle elektrische voertuigen komen in aanmerking voor een langetermijnvergunning in Barcelona.
  4. Het aanvragen doe je hier. De levertijd is ongeveer drie weken.

Madrid:

  1. Buitenlandse voertuigen met een Franse milieusticker moeten geaccrediteerd worden door de Oficina de Madrid Central. Hiervoor bel je naar +34 1091 529 8210 om een afspraak te maken.
  2. Heel Madrid is een ZBE-zone, oftewel permanent lage emissie. Twee zones hebben regels die aanzienlijk strenger zijn. De milieuzones in Madrid worden (net als in Barcelona) aangegeven met borden.