Elfstedentocht met elektrische auto rijden

Review: Elfstedentocht met elektrische auto rijden

In Nederland is zo ontzettend veel te ontdekken en in het afgelopen jaar zijn veel bestemmingen juist enorm populair geworden. Er is voor deze zomer haast geen camping of vakantiehuis in Nederland meer te boeken. Niet geheel onterecht als je bedenkt hoeveel leuke plekken er zijn in Nederland. Een vakantie of een weekend weg met je elektrische auto zorgt ervoor dat je er even tussenuit bent. Het zorgt voor een andere omgeving, je doet andere dingen dan dat je thuis doet en je leert je elektrische auto beter kennen. Ten slotte levert een trip met een elektrische auto altijd wat extra avontuur op en als we heel eerlijk zijn is dat ook altijd leuk.

Na wat uitzoekwerk waarin we verschillende gebieden in Nederland hebben vergeleken, zoals Zeeland, de Veluwe en Friesland, is de keuze uiteindelijk snel gemaakt. Na nog wat checks over de laadpalen in Friesland, het zoeken van een accommodatie met laadpaal en het bekijken of we de route konden plannen inclusief snelladers kiezen we definitief ervoor om met de Mazda MX-30 elektrische auto een weekend naar Friesland te gaan.

Weekend naar Friesland

Friesland is een fantastisch mooie bestemming voor een weekend weg met je elektrische auto. We gaan de Elfstedentocht rijden met de Mazda MX-30 om te zorgen dat we zoveel mogelijk van Friesland in een weekend zien en om wat extra avontuur toe te voegen aan dit weekend weg. De Mazda heeft een actieradius van 200 km en de Elfstedentocht is ongeveer 200 kilometer dus dit gaat zorgen voor een leuke activiteit tijdens het weekend. Daarnaast zorgt de Elfstedentocht ervoor dat je veel van de leuke, mooie en schattige plaatsjes van Friesland ontdekt.

De elf steden van de Elfstedentocht zijn:

 1. Sneek
 2. IJlst
 3. Sloten
 4. Stavoren
 5. Hindeloopen
 6. Workum
 7. Bolsward
 8. Leeuwarden
 9. Dokkum
 10. Franeker
 11. Harlingen

Tip: Bekijk de route van de Elfstedentocht met de elektrische auto van dag 1 en van dag 2 op de interactieve kaart.

De route plannen

Allereerst rijden we van Amsterdam naar Fastned Laerd en Saerd. Hier laden we de Mazda MX-30 op tot 80% batterij en 156 kilometer actieradius. Het snelladen helpt ons op twee manieren want tijdens het snelladen zorgen we dat we straks een grote afstand kunnen rijden door het mooie Friese landschap en daarnaast kunnen we de route voor dag 1 plannen. In de comfortabele elektrische auto bij het gloednieuwe Fastned snellaadstation gebruiken we Google maps voor het plannen van de route. Op dag 1 van het weekend gaan we het zuidelijke deel van de Elfstedentocht afleggen.

Bekijk ook: Het interview met Fastned over de toekomst van snelladen onderweg.

Naast het rijden van de Elfstedentocht maken we ook van de gelegenheid gebruik om typische Friese lekkernijen te kopen, te proeven en mee te nemen. Dit zorgt ervoor dat we nog een extra uitdaging aan de route toevoegen. Want waar hebben ze nou het lekkerste Friese suikerbrood? En waar koop je de typische Friese Oranjekoek? Niet te vergeten dat we bij de borrel ook een Beerenburg en stukje Friese nagelkaas willen proeven natuurlijk.

Snelladen onderweg Fastned Laerd en Saerd

Dag 1: Sneek – Bolsward

Na het snelladen bij Fastned Laerd en Saerd rijden we naar Sneek om hier te starten met onze Elfstedentocht. In het centrum van Sneek voel je meteen de gezelligheid en de sfeer. De mooie Waterpoort van Sneek is bekend en echt een eyecatcher. Omdat we ook op zoek zijn naar het beste Friese suikerbrood, lopen we in Sneek ook binnen bij banketbakkerij de Korenbloem. Naar het schijnt maken ze hier het lekkerste suikerbrood of op z’n Fries gezegd “Fryske sûkerbole”. Bij binnenkomst bij de Korenbloem voelen we ons meteen als een kind in een snoepwinkel. Omdat we vrij enthousiast hebben gepland voor dag 1, kunnen we niet te lang in de bakkerij blijven kwijlen en ook niet te lang in Sneek blijven. We kopen hier een suikerbrood en twee typische Oranjekoeken (die niet oranje maar roze zijn).

Tip: Probeer de Mazda MX-30 zelf tijdens een proefrit en ervaar het ultieme comfort

Na het proeven van de Oranjekoek in Sneek, stellen we de navigatie in op de verschillende plaatsen waar we vandaag nog langs willen voordat we op het terras van ons eigen gehuurde huisje bij Tante W in Wytgaard neer gaan strijken voor de borrel. In totaal is de route zo’n 105 km vanuit Sneek. We gaan dan naar IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum & Bolsward. (Zie de donkergroene locaties op de interactieve kaart).

Eenmaal in IJlst ontdekken we dat je de Mazda MX-30 gemakkelijk koppelt met je iPhone en op die manier Apple CarPlay kunt gebruiken. Dit maakt het rijden van de geplande route nog wat prettiger. Het rijden in de elektrische Mazda MX-30 is erg prettig, doordat je de adaptief cruise-control en lane-assist instelt. Je moet vervolgens natuurlijk nog steeds op de weg letten, maar het elektrische rijden is op deze manier wel erg fijn. Zeker ook omdat de auto op de binnenwegen lekker geruisloos rijdt en je op deze manier zuiniger rijdt dan op de snelweg.

Via de leuke plaatsen Sloten, Stavoren en Hindeloopen rijden we ineens tegen een boerderij aan die ondersteboven gebouwd is. (Zie foto onder). Dit opmerkelijke bouwwerk tussen Hindeloopen en Workum blijkt project Lânskip te heten en is een boerderij die op z’n kop is gebouwd. Het bouwwerk is erg opvallend en zorgt ervoor dat je toch even in je ogen wrijft tijdens het rondcruisen door het Friese landschap.

Boerderij op z'n kop gebouwd - project Lânskip

Even opladen en genieten van het uitzicht

Nadat we Workum voorbij zijn en project Lânskip achter ons laten, realiseren we ons dat we over de helft van de Elfstedentocht met de elektrische auto zijn. In Bolsward maken we nog een tussenstop en in het leuke centrum van Bolsward kopen we de extra benodigdheden voor de borrelplank. Hier slaan we de nagelkaas in en alle andere lekkere snacks om dag 1 af te sluiten. Vanuit Bolsward rijden we nog een keer langs Fastned Laerd en Saerd en omdat de accommodatie geen laadpaal heeft en we dag 2 met een volle batterij willen starten, leggen we nog even aan om op te laden.

Met een batterij van 80% en een actieradius van 158 km rijden we naar Wytgaard om in te checken bij onze B&B bij Tante W. Bij aankomst blijkt hoe ontzettend leuk en sfeervol deze accommodatie is. Het uitzicht over de weilanden vanuit het huis is prachtig en het buitenterras is perfect voor de borrel. We maken de buitenkachel aan en schenken een welverdiende borrel in…dag 1 van het avontuur door Friesland zit erop. Een halve Elfstedentocht hebben we al afgelegd tijdens het weekend weg met de elektrische auto en alles gaat soepel.

Het uitzicht vanaf het terras bij accommodatie Tante W in Wytgaard

Dag 2: Ontbijt met uitzicht

Op zondagochtend worden we wakker na een goede nacht slaap in de goede bedden van Tante W. Het is tijd om het lekkerste suikerbrood van Friesland te proeven…naast het suikerbrood hebben we verse broodjes, verse koffie, verse eitjes van de kippen van Tante W en Friese roomboter voor op het suikerbrood. Tijdens het ontbijt verandert het landschap achter het raam als een soort stilleven-schilderij van kleur. Het is bijna zonde om te vertrekken omdat het uitzicht zo mooi is, maar we hebben vandaag deel 2 van de Elfstedentocht met de Mazda MX-30 op het programma staan langs Leeuwarden, Dokkum, Franeker en Dokkum.

Tip: Lekker ontspannen je batterij opladen bij een wellness hotel met laadpaal.

De ontbijttafel en het uitzicht bij accommodatie Tante W in Wytgaard Friesland

Een wandeling in Harlingen

Op zondag is er in alle plaatsen van de Elfstedentocht minder te doen dan op zaterdag. We rijden de route daardoor een stuk sneller dan gepland. Leeuwarden, Dokkum, Franeker en Harlingen zijn erg leuke steden. Zeker in de zomer is het heerlijk om aan de haventjes en watertjes een terrasje te pakken. Zeker wanneer je een vakantiehuis met laadpaal boekt en op die manier zeker weet dat je de Mazda MX-30 altijd op kunt laden gedurende de nacht. Bij aankomst in Harlingen zijn we bij onze onofficiële finishplaats. Om te vieren dat we de Elfstedentocht door Friesland hebben afgelegd maken we een wandeling door het leuke centrum van Harlingen voordat we de navigatie en de adaptive cruise-control instellen richting Amsterdam.

Conclusie

Een weekend weg in Nederland blijft altijd leuk en er is zo ontzettend veel te ontdekken. Ook dit avontuur met de Mazda MX-30 met suïcide-doors door Friesland, zorgde voor het gevoel echt even weg te zijn. Dankzij de voorbereiding van de trip was de route eenvoudig te rijden en wisten we waar we een laadstop moesten maken. Door vaker een weekendtrip te maken met je elektrische auto leer je beter in te schatten hoe je op pad kunt en hoe het prima mogelijk is om op vakantie te gaan met je elektrische auto. Daarnaast zorgen nieuwe mogelijkheden zoals het koppelen van je smartphone met het infotainment systeem van je elektrische auto en nieuwe apps zoals A Better Routeplanner ervoor dat je steeds minder bang hoeft te zijn voor die bekende ‘range anxiety’.

Tip: Gebruik A Better Routeplanner voor het plannen van de route tijdens je weekend weg.