Review: kamperen op de Veluwe met de MG 5 Electric

Review: kamperen op de Veluwe met de MG5 Electric

Kamperen is een van de meest favoriete manieren om vakantie te vieren van Nederlanders en het is dan ook niet verbazingwekkend dat er steeds meer elektrische auto’s geschikt zijn om mee te gaan kamperen. Tevens zien we bijna wekelijks nieuwe campings met een laadpaal er bij komen op onze kaart. Dit helpt elektrische autorijders om op vakantie te kunnen en te genieten van de vakantie zoals ze dat het liefst doen. Om te bekijken of het in Nederland gemakkelijk is om te kamperen met een elektrische auto gaan we kamperen op de Veluwe met de MG5 Electric.

Tip: Wil je weten wat de invloed van een fietsendrager op je actieradius?

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt en dat is sowieso een goede zaak, want dan is er meer te kiezen voor iedereen die graag elektrisch wil gaan rijden. De MG5 Electric is een van de eerste stationwagens die volledig elektrisch is en dat is voor vakantiegangers en gezinnen goed nieuws. Waarom? Al jaren prijken de stationwagens in de toplijsten van populaire auto’s vanwege de ruimte, het comfort en de looks. Het kan haast niet anders dan dat de stationwagen ook voor elektrische autorijders een populair model gaat worden en MG lijkt op die vraag als eerste op in te spelen. Dat zie je ook als je naar het overzicht van elektrische auto’s bij Autotrack.nl kijkt, er zijn nog geen elektrische stationwagens op de markt.

De MG 5 Electric de eerste elektrische stationwagen

Met de elektrische auto kamperen in eigen land

Er is natuurlijk altijd de behoefte om te kamperen bij veel fanatieke kampeerders. Zeker wanneer de eerste zonnestralen doorbreken en het voorjaar begint. Eigenaren van een elektrische camper of bezitters van een caravan gaan kijken wanneer ze naar de stalling kunnen om klaar te zijn om op pad te kunnen. Mensen met een tent zetten vaak de tent alvast weer een keer op in de tuin en stoffen alles af om gereed te zijn voor de eerste kampeervakantie van het jaar.

De kampeermagazines zoals de ANWB kampeerkampioen en de ACSI Freelife magazines vliegen over de toonbanken in het voorjaar want iedereen wil weten wat de beste campings zijn voor dit jaar en waar de zomervakantie doorgebracht kan worden. Vaak begint overigens niet alleen voor de bezitters van een tent, caravan of elektrische camper het seizoen te kriebelen. Ook de huuraccommodaties doen goede zaken en dat is deels ook te danken aan het zeer ruime aanbod van accommodaties dat je op campings kunt boeken tegenwoordig. Van huurtenten tot glampingtenten en van volledig ingerichte tinyhouses of stacaravans wat amper de naam caravan nog mag dragen tot afgelegen tipi’s.

Wil je gaan kamperen met je elektrische auto en ben je op zoek naar hoe dit werkt: Zoals wat is de invloed van de zwaardere bepakking van je auto op de actieradius en wat is het effect van een eventuele trekhaakkoffer, aanhanger, tenttrailer of caravan achter je EV? Dan is het advies om het eerst eens rustig aan te testen. Ga kamperen in eigen land of misschien net over de grens. Dat doen wij in dit geval ook met de MG5 Electric Standard Range. Zo kunnen we oefenen en ontdekken wat het effect is op de actieradius van de zwaardere bepakking. Terwijl wij uiteindelijk kiezen voor een huuraccommodatie voor onze kampeertrip met de elektrische auto.

Slapen in een tipi tent op de veluwe

Na het doorneuzen van diverse websites, blogs en magazines hebben we voor het gevoel iedere camping en kampeerplek in Nederland wel gezien. Omdat we eerst eens willen testen wat het effect is, kiezen we voor een huuraccommodatie. Zo kunnen we de tent nog even op zolder laten liggen en hebben we de basics wel alvast staan als we aankomen. We willen wel vol van de natuur kunnen genieten en kiezen daarom voor het huren van een Tipi tent bij Landgoed Quadenoord, midden op de Veluwe en tussen Renkum en Bennekom in.

Met de MG5 Electric naar Landgoed Quadenoord rijden is een erg prettige ervaring. We zijn direct onder de indruk van de soepele en stille rijervaring van de MG5 Electric en we hebben ons geen moment zorgen gemaakt over het opladen van de auto. De actieradius van de MG5 Electric is Standard Range is 300 km (WLTP) en ondanks dat je makkelijk met een kleine actieradius zoals de MG ZS EV naar Parijs kunt rijden met 250 km actieradius, is het in dit geval wel fijn om gewoon te ontdekken wat het effect van koude nachten met nachtvorst en zwaardere bepakking dan normaal voor effect heeft op het bereik van de MG5.

De tipi tenten bij Landgoed Quadenoord op de Veluwe

Aangezien er nog nachtvorst voor kan komen in het voorjaar, was het niet alleen spannend wat het effect daarvan op de auto zou zijn, maar ook hoe dit zou zijn in de gehuurde tipi tent. De tipi tent heeft alles wat je nodig kunt hebben voor een comfortabel verblijf, waaronder goede bedden, kussens, dekens en een nachtlampje maar geen elektriciteit. Je hoeft je bij de tipi tent dan ook geen zorgen te maken over het opzetten van je eigen tent en kunt zo direct na het uitpakken van de spullen uit de auto meteen beginnen met genieten van je verblijf.

De eerste nacht is het behoorlijk koud in de tipi. Wel slaap je heerlijk in de bedden die voor je opgemaakt zijn. De volgende ochtend ontwaak je vroeg door het gefluit van de vogels en het getik van de vele spechten die in de omgeving zitten. Je bed uitgaan is dan even koud natuurlijk, maar als je de kachel in de tent aan hebt gemaakt dan warm je langzaam maar zeker op met een kop koffie of thee die je op je eigen haardvuur hebt gemaakt in de ketel.

Na het ontbijt in de tipi ga je vervolgens op pad. En doordat je kampeert midden in de bossen op de Veluwe, ligt de wereld aan je voeten. Iedere dag besluiten we aan de hand van waar we zin in hebben tijdens de vakantie wat we gaan doen. Zo verkennen we de omgeving met de MG5 Electric en cruisen we van Renkum naar Bennekom en van de Posbank tot aan Arnhem. Ook al zijn dit allemaal korte ritjes vanaf het landgoed, alles bij elkaar tellen de kilometers van lekker rondrijden over de Veluwe wel op. De MG5 Electric laat zich zien als de ideale metgezel we hebben ons geen enkel moment zorgen gemaakt over het bereik tijdens onze uitstapjes.

Wel hebben we soms moeten plannen waar en wanneer we op gingen laden. Omdat er geen elektriciteit is op landgoed Quadenoord, is er ook geen laadpaal op deze camping. (Wij dachten bij het boeken dat ze deze wel hadden). Het resultaat is dat we wel af en toe moeten kijken waar we kunnen opladen. Dat zorgt juist voor afwisseling want de ene dag gaan we lekker wandelen rondom Renkum en Bennekom dankzij de wandelroutes die we vinden via de Komoot app en de volgende dag kiezen we ervoor om Arnhem te ontdekken en de MG5 even op te laden bij een Allego laadpaal in de stad.

Terug op het landgoed bij de tipi tent geniet je iedere avond van de prachtige zonsondergangen en de heldere nachten vol met sterren. Natuurlijk is het overnachten in een tipi die al opgezet is niet het échte kamperen volgens de kampeerfanaten. Het was wel echt heel erg leuk en je komt gegarandeerd opgeladen thuis na zo’n vakantie in eigen land.

Bekijk ook: Alle campings met een oplaadpunt in kaart gebracht

De MG5 Electric de ideale EV voor kampeerders?

Met al die kampeergekke elektrische autorijders is de vraag wat de ideale elektrische auto voor een kampeerder is. Dat is nog wat lastig te bepalen omdat de behoeften nog uit elkaar lopen. Als je een huurtent of accommodatie hebt zijn je wensen anders dan wanneer je zelf alles mee moet nemen of wanneer je een caravan of tenttrailer mee wil nemen op je kampeertrip. Wel is het zo dat de MG5 Electric een heel fijne EV is voor je kampeervakantie. Je neemt gemakkelijk alles mee wat je wil in de ruime kofferbak van deze elektrische stationwagen en door de lagere zit dan de meeste cross-overs tegenwoordig voelt het rijden sportiever aan. De standard range is beperkter dan de long range en ons advies is om daarvoor te kiezen zodat je net wat meer bereik hebt.

Conclusie

Met je elektrische auto er tussenuit in Nederland is altijd een goed idee. In dit geval was het om te testen of je in Nederland met je elektrische auto kunt kamperen en te ontdekken waar je aan moet denken. Het aantal laadpalen en oplaadpunten is zeer goed geregeld in Nederland en toch blijft het goed om na te denken waar je kunt laden als je erop uit gaat. Met de zomer en de vakantieperiodes voor de boeg hopen wij natuurlijk dat zoveel mogelijk Nederlanders op vakantie gaan met hun elektrische auto. Dat kan gewoon in Nederland en dat is wellicht wel net zo lekker als wanneer je helemaal naar Italië gaat rijden met je EV. Kies vooral wat goed bij jou past en geniet van de vakantie en van je elektrische auto.