Review: Met de elektrische auto naar Friesland

Review: Met de elektrische auto naar Friesland

Met je elektrische auto ga je gemakkelijk op vakantie naar Italië, Zuid-Frankrijk, Zweden of Spanje. Alleen hoe is het eigenlijk als je in eigen land een lekker weekend weg gaat? Stel dat je geen trek hebt om het zo ver van huis te zoeken en lekker ons eigen land wil verkennen, hoe is het dan om met de elektrische auto op pad te gaan? Wij gingen op onderzoek uit en delen onze ervaring van een heerlijk weekend Friesland met de Mazda MX-30 in deze review. Laat je inspireren om een weekend weg te gaan met je elektrische auto en lees de tips.

Tip: Wil je met je elektrische auto naar de Dordogne op vakantie, lees dan de review van de vakantie naar de Dordogne.

Een weekend genieten van Sint Nicolaasga en omgeving

De Mazda MX-30 is het eerste volledige elektrische model van Mazda en wil zich met deze stijlvolle auto onderscheiden van de andere autofabrikanten. Met de ruime kofferbak en de handige achterbank neem je eenvoudig al je weekendspullen mee. De actieradius van de Mazda MX-30 (200 km WLTP) zorgt ervoor dat je zonder laadstop naar Friesland kunt rijden. De Bose speakers en de comfortabele stoelen in de MX-30 zorgen ervoor dat je binnen no-time in Friesland staat en al neuriënd je auto uit staat te laden met een zonnig weekenddeuntje in je hoofd. De bestemming voor dit weekend is Sint Nicolaasga, waar we een ontspannen weekend voor de boeg hadden op Landgoed Eysinga State. Hier heb je zowel de mogelijkheid om een huisje te huren als de ruimte om te kamperen. Voor ons weekend kozen we voor een vakantiehuis binnen Landgoed Eysinga State genaamd: Het Eyland.

Ervaar het zelf: Maak een proefrit in de Mazda MX-30.

Bekijk de video van het weekend naar Friesland met de Mazda MX-30:

Geen voorbereidingen, gewoon spontaan op pad

Op onze website lees je altijd alle tips over hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een vakantie met je elektrische auto. Door binnen Nederland een weekend weg te gaan, konden we gemakkelijk op pad. Dit keer hoefden we geen routeplanning te maken met apps zoals bijvoorbeeld A Better Routeplanner of Electric Routes. Dit weekend weg kunnen we gewoon instappen en naar Sint Nicolaasga rijden.

Genieten vanaf het water op de Friese meren

Waarom Sint Nicolaasga?

Sint Nyk, ofwel Sint Nicolaasga in het Nederlands, ligt in de Friese Meren en is een klein dorp met iets meer dan 3.000 inwoners. Het aangezicht van het dorp wordt vooral bepaald door de Sint-Nicolaaskerk. In en rond Sint Nicolaasga kun je daarnaast nog veel authentieke, oudere gebouwen vinden en naast de gebouwen staat de omgeving vooral bekend om het vele water, wat altijd prettig is tijdens een zomervakantie of een weekendje weg. Mocht je zelf geïnspireerd raken en van plan zijn om nog een weekend naar Friesland te gaan met je elektrische auto, dan hebben we hieronder een aantal leuke dingen in de buurt van Sint Nicolaasga onder elkaar gezet. Uiteraard is er nog veel meer te doen wanneer je iets verder wilt rijden: dit is slechts een greep uit de vele opties in de regio.

Sint Nicolaasga

Het Landgoed Eysinga State zorgt er in principe al voor dat je tijdens je vakantie of weekend weg verder niets nodig hebt. Je hebt hier entertainment, een speeltuin voor de kinderen, bootjes en veel water om af te koelen. Verder staan Sint Nicolaasga en omgeving bekend om het prachtige landschap met fraaie uitzichten. Ook vind je hier de Lourdesgrot van Sint Nicolaasga, een replica van de echte Lourdesgrot in Lourdes. Deze grot is 7 meter hoog en is afgeschermd met een zwaar hek om zo de grot intact te houden.

Woudsend

Woudsend (ja, letterlijk ‘het einde van het bos’) staat bekend om de smalle straten & steegjes en de doorgang tussen het Heegermeer en het Slotermeer. In het centrum van Woudsend is het heerlijk toeven met een koffietje of borrel op het terras terwijl je kijkt naar de vele bootjes die langsvaren. Op zoek naar een leuke tip voor een terras aan het water? Kijk even of ze bij Omke Jan een plekje hebben, dan weet je zeker dat je lekker eten en drinken kunt bestellen terwijl je geniet van de reuring op het water. Zin om wat actiever te zijn in Woudsend? Loop de 11stegentocht door Woudsend en laat je verrassen door de historie van dit leuke dorp.

In Woudsend is het leuk om bootjes te kijken

Balk

Zin om een wandeling te maken op de vroege ochtend en even een koffie te drinken in de zon? Breng een bezoek aan Balk. Niet voor niets is het een van de mooiste dorpjes van Friesland. In het centrum van Balk staan schattige huisjes en over het watertje dat door Balk loopt (de Luts) zie je al vanaf ’s ochtends vroeg bootjes of enthousiaste Suppers op een SUP-plank. Zo is er genoeg te zien en te doen in Balk. Vergeet niet om wat lekkers voor bij de lunch te halen bij Viswinkel de Vismand in Balk. Dat kan een versgekaakte haring zijn of een visschotel voor op de barbecue of bij de borrel.

Lemmer en Langweer

Langweer is ook zeker een aanrader, want dit watersportdorpje is een toeristische trekpleister, inclusief de havenmeester die de schepen met een megafoon naar de plek leidt. De jachthaven is absoluut een bezoekje waard, net als de Langweerderwielen waar je heerlijk kunt varen en genieten van de Friese meren. Lemmer is tenslotte ook een leuke plaats om te bezoeken tijdens je weekend weg. Deze toeristische plaats wordt vooral gekozen door mensen die lekker willen zwammen én mensen die een drankje willen drinken op een terras met een prachtig uitzicht. Lemmer is een van de grotere plaatsen in de omgeving. Met meer dan 10.000 inwoners vind je hier veel bezienswaardigheden zoals de Vuurtoren, Riensluis, Lemstersluis en café De Wildeman. Het Woudagemaal is met de kids zeker een bezoekje waard, dit grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld werkt gegarandeerd op de rijke fantasie van de kinderen.

Opladen bij Landgoed Eysinga State

Ontspannen rondrijden en lekker eten

De Mazda MX-30 is een opvallend model, terwijl we rond de Friese meren cruisen, kijken veel mensen de auto na. En als je bij een van de eerder genoemde leuke plaatsjes uitstapt en de Freestyle deuren opent, weet je zeker dat de mensen met volle aandacht naar je auto kijken. De MX-30 is voorzien van alle moderne features die je mag verwachten in een elektrische auto en de stijlvolle en warme inrichting maken de auto erg prettig. De actieradius is voor een weekend Friesland absoluut perfect, zeker wanneer je een accommodatie boekt waar je op kunt laden. Zowel op de heen- als de terugweg hebben wij niet hoeven laden en dat maakt dit model erg geschikt voor leuke weekendtrips. Later dit jaar komt de Mazda MX-30 uit met de 2022-upgrades zoals onder andere een snellere boordlader én een trekhaak om een fietsenrek te dragen.

Bekijk ook: Vijf vragen aan Mazda over het design en de duurzaamheid van de Mazda MX-30.

Conclusie

Ga je een weekend weg met je elektrische auto? Neem dan absoluut Friesland mee in je overweging. De Friese meren en omgeving zorgen er direct voor dat je even helemaal weg bent terwijl je geniet van op en bij het water zijn. Met de Mazda MX-30 elektrische auto toer je eenvoudig door Friesland en bezoek je de leuke Friese dorpen waar watersport gedurende de zomer centraal staat.