Steeds meer Tesla Superchargers open voor Niet Tesla's

Steeds meer Tesla Superchargers open voor Niet Tesla’s

Tesla staat niet alleen bekend als voorloper in de markt op het gebied van elektrische auto’s, maar ook om het Supercharger-netwerk dat inmiddels meer dan 35.000 laadpalen kent en nog altijd verder uitgebreid wordt. Al vanaf de eerste dag was het idee om het Tesla-netwerk open te stellen voor niet-Tesla’s, om zo een aanjager te worden voor het elektrisch rijden. Hoe beter de laadpaaldekking in Europa is, hoe meer mensen elektrisch kunnen rijden én met de elektrische auto op vakantie kunnen immers.

Tesla Superchargers voor niet-Tesla’s

Tesla stelde al een aantal Tesla Superchargers beschikbaar voor niet-Tesla’s eind 2021 als pilot (in Nederland). Tijdens de pilot werd de doorstroming gemeten en geluisterd naar de feedback, waarna ook in Noorwegen en Frankrijk Tesla Superchargers niet-Tesla’s laten snelladen. De pilot werd een succes en dat betekent dat Tesla op dit moment werkt aan een uitbreiding van het netwerk van Superchargers waar andere elektrische auto’s kunnen laden.

Dit is een grote stap met tal van voordelen voor de mensen met een elektrische auto. Denk aan Frankrijk en België waar de laadpaaldichtheid nog aan de lage kant is; met de toevoeging van de Tesla Superchargers wordt dit ineens aanzienlijk beter. Voor landen als Duitsland betekent dit een flinke toename van het aantal snelladers. Handig voor de Duitsers, maar ook voor de Nederlanders die met de elektrische auto op vakantie gaan en daarbij met de auto in Duitsland komen.

Leestip: Review van de vakantie in Zuid-Duitsland met de Hyundai Kona Electric.

Tesla Superchargers voor niet-Tesla’s

Tesla Supercharger-netwerk in Europa

Let wel op; het gaat hier nog altijd om de Niet-Tesla’s Supercharger Pilot, zoals de test officieel heet. Het gaat om 200 laadstations met gezamenlijk meer dan 2.900 snelladers die minstens met 150 kW kunnen laden. Volgens Tesla is het Supercharger-netwerk daarmee direct het grootste laadnetwerk dat publiekelijk toegankelijk is.

De pilot is uiteraard vooral interessant omdat het gaat om een bijzonder groot aantal snelladers; onduidelijk is echter of alle laadpalen opengesteld gaan worden. Zou Tesla besluiten om dit te doen, dan zou de niet-Teslarijder er binnen een aantal maanden 35.000 Supercharger-laadmogelijkheden bij krijgen. Bijzonder goedkoop laden is er overigens niet meer bij; Tesla heeft de prijzen per kWh verhoogd. Zo betaal je nu gemiddeld € 0,70 per kWh (€ 0,55 per kWh met maandabonnement van € 12,99 per maand). Prijzen kunnen verschillen per locatie en land.

Kaart van Superchargers voor Niet Tesla's

Wordt de Non-Tesla Supercharger Pilot grootschalig ingezet?

Tesla houdt een aantal dingen in de gaten. Allereerst of dit vervelende gevolgen heeft voor Teslarijders, en ten tweede in welke mate niet-Tesla’s nu geladen worden met de Superchargers. Maken veel mensen gebruik van de snelladers zonder dat dit ten koste gaat van het gemak voor Tesla-eigenaren, dan is de kans bijzonder groot dat heel het Supercharger-netwerk opengesteld wordt. Dat was namelijk altijd het idee al achter het opzetten van het snellaadnetwerk.

Welke Tesla Superchargers zijn geschikt voor niet-Tesla’s?

De pilot is op dit moment actief in België, Noorwegen, Frankrijk en Nederland waar menig Tesla Supercharger gebruikt kan worden voor het laden van een niet-Tesla. De testen zijn uitgebreid naar Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zweden, Spanje, Duitsland, België, Denemarken, Luxemburg & Zwitserland. Dat betekent dat je in steeds meer landen gebruik kunt maken van het Supercharger-netwerk als niet-Tesla, waarmee het nog makkelijker wordt om op vakantie te gaan met de elektrische auto.

Voorbereiden om een niet-Tesla op te laden bij een Tesla Supercharger

Wil je je nu alvast voorbereiden om straks onderweg naar de vakantiebestemming je auto op te laden bij een Tesla Supercharger? Dit is hoe het werkt:

  1. Download de Tesla app (minstens versie 4.2.3)
  2. Koppel een betaalmethode in de app (deze stap sla je over als je Apple Pay gebruikt)
  3. Kies voor ‘Niet-Tesla opladen’ in de app om beschikbare stations te vinden
  4. Kies een geschikte laadpaal
  5. Plug de laadkabel in de auto en start de laadsessie in de Tesla app
  6. Klaar? Klik op ‘opladen stoppen’ in de app en je kunt weer op pad