Het grootste snellaadstation ter wereld: Sortimo Zusmarshausen

Sortimo Innovationspark Zusmarshausen Duitsland

In Duitsland zijn steeds meer snelladers te vinden. EnBW, IONITY en Aral Pulse zorgen ervoor dat je gemakkelijk onderweg kunt snelladen. Naast deze snelladers en snellaadstations is het sinds kort ook mogelijk om te snelladen bij Sortimo Innovationspark Zusmarshausen. Tussen München en Stuttgart ligt dit innovatiepark van Sortimo dat zich volledig richt op elektromobiliteit. Dit miljoenenproject is één van grootste snellaadpleinen ter wereld en als je de kans hebt is het heel leuk om hier een kijkje in de toekomst te nemen.

Tip: Dit EnBW snellaadstation heeft 52 HPC snelladers van 300 kW.

Een kijkje in de toekomst?

Het Sortimo Innovationspark is een snellaadstation met inmiddels meer dan 60 snelladers en biedt elektrische autorijders de perfecte laadplek onderweg in Zuid-Duitsland. Bij het Sortimo snellaadstation is niet alleen gedacht aan het aanbieden van een groot aantal laadpalen met verschillende laadsnelheden, maar ook aan andere faciliteiten. Bij het Sortimo Innovationspark laad je dus niet alleen je elektrische auto, maar ook jezelf op. En met de voorzieningen voor kinderen kunnen ook die prima hun energie kwijt terwijl je auto staat te laden.

Sortimo zei zelf in 2017, tijdens de totstandkoming van het project, dat het Sortimo snellaadstation vooral een pilot is. Het Sortimo Innovationspark Zusmarshausen (SIZ) is als pionier dé blauwdruk voor soortgelijke toekomstige projecten. Het doel is om de lat hoog te leggen voor snellaadstations in de toekomst en te laten zien dat het technologisch mogelijk is om grote snellaadstations op te zetten voor elektrische auto’s.

Goed om te weten is dat Sortimo niet alleen aandacht heeft voor het laden van de elektrische auto. Sortimo werkt alleen samen met regionale partners, zodat er daadwerkelijk klimaatneutraal gewerkt kan worden en bedrijven in de buurt óók profiteren van de ontwikkelingen. Een prettig idee wanneer jij je elektrische auto aan het laden bent.

Sortimo Innovationspark Zusmarshausen (SIZ)

Het grootste snellaadstation ter wereld?

Is dit nou hét grootste snellaadstation ter wereld? Mocht het antwoord nee zijn, dan staat het Sortimo snellaadstation in ieder geval ongelooflijk hoog in de topnoteringen. Op dit moment zijn er 60 verschillende snelladers, inclusief 32 HPC snelladers, waaronder 12 Tesla Superchargers. Dat is overigens pas het begin, aangezien dit de eerste bouwfase is. Verschillende bronnen spreken over nog 100 extra DC-laders die binnen afzienbare tijd gebouwd moeten worden. Daarmee zou dit ontegenzeggelijk het grootste snellaadplein ter wereld worden (al wordt er op andere plekken ook flink gebouwd natuurlijk).

Hoe werkt snelladen bij Sortimo's snellaadstation?

Hoe werkt laden bij Sortimo en wat kost het?

De prijs voor laden tot 35 kW is € 0,45 per kWh. Voor snelladen (300 kW) betaal je € 0,59 per kWh. Laden bij Sortimo werkt als volgt:

  1. Koppel de laadkabel aan je auto bij het Sortimo Innovationspark laadplein
  2. Download / Open de eLoaded app
  3. Maak een account aan in de app; je kunt dit direct koppelen aan PayPal of je creditcard
  4. Start de laadsessie door je laadpaalnummer in de app in te voeren
  5. In de app van eLoaded kun je de voortgang volgen
  6. Ben je klaar met laden, dan hang je de laadkabel terug en maak je plek voor de volgende auto

Tip: Als je bij de Sortimo snelladers wil laden dan is het handig als je de eLoaded app alvast installeert en een account aanmaakt, dan kun je sneller laden en weer verder. Je kunt dit overigens ook prima op de locatie zelf doen (er is gratis WiFi).

Het voordeel van snellaadpleinen

Zo’n Sortimo snellaadplein in Zusmarshausen waar zelfs bussen en vrachtwagens geladen kunnen worden, dat is natuurlijk leuk. Het is een flinke sprong richting de toekomst. Maar waarin liggen nou echt de praktische voordelen van het Sortimo Innovationspark voor jou als vakantieganger? We hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet:

  1. Geen lange wachtrijen aangezien er 60 snelladers zijn
  2. Goed bereikbaar; dicht bij de snelweg A8 in Duitsland
  3. Meer dan alleen laden van je auto; ook speeltuinen, eetgelegenheden en een bijzonder goed onderhouden parkeerplaats
  4. Pilotproject; dat betekent dat dit de eerste stap is naar veel meer snellaadpleinen met soortgelijke voorzieningen

Bekijk ook: Fastned heeft samen met Tesla een groot snellaadstation gericht op de toekomst.

Super snel laden bij Sortimo snellaadstation met de Kia EV6

Neem zelf een kijkje in de toekomst bij Sortimo’s Innovationspark

Wil je zelf eens een kijkje nemen bij het Sortimo Innovationspark tijdens je reis naar je vakantiebestemming? Je vindt deze locatie aan de A8 in Duitsland bij afrit Zusmarshausen ten westen van Augsburg. Wil je dit invoeren in je navigatiesysteem, dan voer je ‘Germany/Duitsland, Am Innovationspark 2’ in. Wil je het jezelf makkelijker maken, open dan de locatie in Google Maps.