Vanaf nu ook tolwegen zonder tolpoortjes richting Normandië en Bretagne
In Frankrijk wordt hard gewerkt aan betere doorstroming van het verkeer op de grote snelwegen en daarom zijn de tolwegen zonder tolpoortjes geïntroduceerd, waar je gewoon door kunt rijden en niet hoeft te wachten totdat je eindelijk bij het poortje af kunt rekenen. Vanaf nu zijn er ook Flux libre-wegen richting Normandië en Bretagne, wat betekent dat de kans groot is dat je hiermee in aanraking komt tijdens je vakantie met elektrische auto naar Frankrijk.
De flux libre-wegen in Frankrijk op een rijtje
Inmiddels zijn er aardig wat tolwegen zonder tolpoortjes en met camera’s in Frankrijk. Op dit moment vind je deze wegen hier:
-
- A79, de oudste flux libre-weg van 88 kilometer tussen Montmarault en Digion.
- A4 tussen Parijs en Straatsburg (uitrit 36)
- De nieuwe flux libre-weg op de A13/A14 van Parijs naar Normandië.
Ga je met de elektrische auto naar Bretagne later dit jaar? Houd er dan rekening mee dat in december het laatste gedeelte richting Caen vanuit Parijs ook aangepast wordt en een tolweg zonder poortjes wordt. Dit is belangrijk voor alle vakantiegangers die naar Normandië en Bretagne rijden over de A13 en A14 (die nu al vrij is van tolpoortjes).
Leestip: Review: Kamperen met de elektrische auto in Normandië.
Tolbadge veruit het handigst voor de Franse tolwegen
Er zijn verschillende manieren om te betalen bij de nieuwe tolwegen in Frankrijk. Je kunt betalen via de website (maar dat is omslachtig, aangezien je de juiste aanbieder moet vinden). Op de aires d’autoroute langs de snelweg kun je ook betalen met betaalpas of muntgeld, alleen dat is ook zoeken naar plaatsen waar het mogelijk is. Verder is er als dit geen optie is, de mogelijkheid om naar een NIRIO-punt te gaan (vaak bij de bekende Tabac winkeltjes) waar je je kenteken doorgeeft, waarna de shophouder je vertelt wat het openstaande bedrag is.
Er is echter een optie die qua gebruiksgemak met kop en schouders boven de voorgenoemde opties uitsteekt. Dat is de tolbadge voor Frankrijk, zoals de gratis Bip&Go tolbadge voor elektrische auto’s die je makkelijk van tevoren kunt bestellen. Rijd je over een tolweg zonder tolpoortjes, dan worden de kosten gewoon automatisch afgeschreven. Dat betekent dat je je nergens zorgen om hoeft te maken, wat praktisch is. Voor alle andere opties geldt namelijk dat je 72 uur hebt om te betalen vanaf het moment dat je de tolweg verlaat. Doe je dit niet, dan krijg je een bekeuring van minstens € 65,- (en die belanden inderdaad ook in Nederland en België op je deurmat).
Lees ook: Review: met de elektrische auto op vakantie naar de Dordogne
Flux libre: een betere doorstroming
Er is veel kritiek geweest op de ‘stiekeme tolwegen in Frankrijk’ met een korte betaaltermijn. Na de eerste maanden is echter vooral gebleken dat er tal van positieve resultaten zijn. De doorstroming van het verkeer is aanzienlijk beter, de tolwegen zonder tolpoortjes worden véél meer gebruikt (ook door vakantiegangers) en het aantal ongelukken is sterk afgenomen. Nu de A14 ook vrij is van tolpoortjes en de A13 later dit jaar volgt, wordt het nog makkelijker om met de elektrische auto op vakantie te gaan naar Normandië en Bretagne, aangezien de wachtrijen bij de tolpoortjes verleden tijd zijn.
Lees ook
- Wat is het voordeel van de Chargemap Pass laadpas?
- De lichtgewicht caravan Aerocabin One is gemaakt voor EV-rijders
- Review: met de elektrische auto naar de Loire op vakantie
- Vergeet de Waylet app niet als je met je elektrische auto richting Spanje gaat
- Tip: bespaar tot 40% op je laadkosten tijdens je volgende vakantie