Review: Weekend Ardennen met een elektrische auto

Review: Weekend Ardennen met een elektrische auto

Herfsttrips zijn geweldig, vorig jaar maakten we een trip naar Zuid-Limburg en Maastricht voor een weekend en dit jaar wilden we graag weer iets verder weg voor een weekend met de elektrische auto. Omdat we wel een vergelijkbaar ontspannen weekend in de natuur zoeken als vorig jaar valt de keuze voor de weekendbestemming al snel op de Ardennen. Waar het dankzij de heuvelachtige omgeving, de mooie kastelen, het bourgondische eten & drinken en de prachtige natuur gegarandeerd een mooi weekend beloofd te worden.

Het grootste voordeel van het verzetten van de klok is niet dat het eerder licht is of gezellig vroeger donker. Nee, als je het ons vraagt dan is het grootste voordeel van deze tijd dat de herfstkleuren de natuur zo prachtig kleuren. Daardoor lijkt het alsof je de hele tijd naar buiten wilt om te wandelen door de natuur. De elektrische auto maakt deze dagen dus ook overuren door alle ritjes naar de bossen voor een wandeling door het mooie herfstlandschap.

De Belgische Ardennen liggen tegen de grens van Frankrijk en Luxemburg aan en op zo’n 320 km van Amsterdam. Wanneer we de route plannen komen we erachter dat we met de Nissan Leaf e+ in één keer naar de Ardennen kunnen rijden. De Nissan Leaf e+ heeft een actieradius van 385 km (WLTP) en daarmee is het prima mogelijk om vanaf Amsterdam naar de Belgische Ardennen te rijden. Nadat we de route ook even checken via A Better Routeplanner, zien we dat het beter is om even een laadstop te maken onderweg.

Leestip: Zo gebruik je A Better Routeplanner voor het plannen van je trips.

Een relaxed hotel met laadpaal

Nadat we van A Better Routeplanner (ABRP) hebben geleerd dat we met 1 laadstop in de Belgische Ardennen zijn met de Nissan Leaf e+ gaan we op zoek naar een hotel voor het weekend. We zoeken een hotel om een lekker ontspannen weekend te hebben. Dus met een zwembad, mooie kamers, een goed restaurant, dicht bij de natuur én het liefst met een laadpaal. Die combinatie van wensen zorgt ervoor dat er niet heel veel hotels overblijven om uit te kiezen. Het Mercure hotel Han-sur-Lesse lijkt op basis van de foto’s te voldoen aan alles wat we zoeken en daar boeken we voor het weekend Ardennen. Na wat zoekwerk zien we ook dat er veel leuke wandelroutes zijn in de omgeving van Han-sur-Lesse, dus dat komt ook goed tijdens het weekend.

Nadat we geboekt hebben nemen we contact op met het hotel om te vragen of we onze Nissan Leaf e+ op kunnen laden bij de laadpalen van het Mercure hotel. Ook vragen we wat de kosten zijn voor het gebruik van een oplaadpunt en of we een specifieke laadpas nodig hebben, Dit is altijd handig om te doen en op die manier kun je met een gerust(er) hart naar je weekendbestemming rijden. Zeker wanneer je onbewust een beetje last hebt van ‘range-anxiety’ is het fijn te weten dat je op je weekendbestemming kunt opladen.

De hotelkamer in Mercure Han-sur-Lesse

Met de elektrische auto naar de Ardennen

Nadat het hotel op onze berichten heeft gereageerd en ons laat weten dat het opladen van de elektrische auto geen probleem is omdat ze zes bluecorner oplaadpunten hebben, houdt niets ons meer tegen om naar Han-sur-Lesse in de Ardennen te gaan. Voor de zekerheid bellen we nog even naar het hotel om te vragen of we met onze Shell Recharge (NewMotion) laadpas de bluecorner oplaadpunten kunnen gebruiken en nadat ze het nagevraagd hebben krijgen we bericht dat dit werkt.

Op zaterdagochtend vertrekken we met de elektrische auto richting de Ardennen. Ondanks dat we slechts een weekend gaan, nemen we veel te veel spullen met ons mee. Het voordeel van de ruime kofferbak van de Nissan Leaf is dat we niet na hoeven te denken over wat we meenemen. Vervolgens koppelen we eenvoudig de iPhone via Apple CarPlay aan het infotainment scherm van de elektrische auto, waardoor we Google Maps als navigatie kunnen gebruiken richting Mercure Hotel Han-sur-Lesse.

Google Maps op scherm Nissan Leaf e+

Doordat Google Maps automatisch bekijkt of er vertragingen zijn op de route weet je eigenlijk altijd zeker dat je zo snel mogelijk op je bestemming aankomt. Het enige dat Google Maps nog niet aangeeft is waar je een laadstop moet maken. Dankzij het zuinige verbruik van de Nissan Leaf lijkt het alsof laden niet nodig is, echter in tegenstelling tot de trip naar Straatsburg volgen we dit weekend wel het advies van A Better Routeplanner. Deze app heeft ons gelukkig al in de voorbereiding aangegeven dat er verschillende opties zijn, waarvan we één van de nieuwe Fastned snellaadstations in België kiezen: Fastned Peutie West.

De rit richting de Ardennen is erg ontspannen dankzij de slimme technieken zoals de e-pedal drive modus en de adaptive cruise control van de Nissan Leaf e+. Je rijdt erg relaxed omdat je met de adaptive cruise control automatisch afstand houdt tot je voorganger op de snelweg en ook zelf je gewenste snelheid instelt. Ook in het geval van files is het prettig om te weten dat deze systemen je helpen om afstand te houden en weer te accelereren wanneer je voorganger weer gas geeft.

Laadstop bij Fastned Peutie West in België

Behalve een klein beetje file op de A27, waar een zwaan midden op de rijbaan ervoor zorgt dat het verkeer langzaam voorbij moet rijden, gaat de rit met de elektrische auto richting de Ardennen erg vlot. Bij het nieuwe Fastned Peutie West koppelen we de CHAdeMO snellader en binnen no-time zitten we weer op de weg richting de Ardennen. Tijdens het laatste stuk merken we waarom de routeplanner app het advies heeft gegeven om een laadstop te maken onderweg, want door de heuvels van de Ardennen loopt het verbruik van de elektrische auto op en de actieradius sneller terug.

We komen net na het middaguur aan bij het hotel en in de parkeergarage van het hotel zijn inderdaad 6 laadpalen te vinden voor elektrische auto’s. We koppelen de auto aan de laadpaal, halen onze bagage uit de kofferbak en gaan naar de receptie. Omdat we te vroeg zijn voor de check-in, vragen we of we onze bagage in het hotel kunnen achterlaten terwijl we alvast een wandeling maken door de mooie natuur rondom Han-sur-Lesse. Geen probleem en zodoende staan we op advies van het hotel rond lunchtijd bij het lokale Office du Tourisme van Han-sur-Lesse.

Het uitzicht tijdens de wandeling in de Ardennen

Dompel jezelf onder in de Ardennen

Aangezien we al hadden verwacht dat we niet direct in de kamer konden, hebben we kleine lunchpakketjes gemaakt voor tijdens de wandeling. Bij het Office du Tourisme legt een aardige dame ons uit dat er verschillende wandelroutes zijn om te volgen vanuit Han-sur-Lesse. We kunnen een kaart met wandelroutes kopen voor € 6,- of de bordjes volgen. De langste wandelroute is 8.5 km en dat is de route die wij willen doen. Wanneer ze onze outfits bekijkt merkt de dame met een lach nog wel op dat het handig is om ‘echte stapschoenen’ te dragen en niet gympies zoals wij doen.

De wandeling begint rustig door het prachtige Ardennen landschap, maar nadat we het dorp uit zijn loopt de wandelroute via kleine paadjes tussen weilanden en bossen door. We begrijpen stap voor stap beter waarom de dame bij het Office du Tourisme van Han-sur-Lesse ons adviseerde andere schoenen aan te doen als we bij de modderige paadjes door de bossen komen. Al glibberend en glijdend klauteren we naar boven. En uiteindelijk glijdt een van ons uit om zo zichzelf letterlijk onder te dompelen in de Belgische Ardennen. De wandelroute is prachtig en na de wandeling van zo’n 3.5 uur is de beloning in het hotel welverdiend.

Na een lekkere warme douche op de mooie kamer van het hotel, gaan we naar beneden voor de borrel. Han-sur-Lesse ligt vlakbij Rochefort en daar maken ze heerlijke trappist pintjes zoals de Vlamingen zeggen…een echte beloning na zo’n lekkere dag buiten in de natuur. Na de borrel schuiven we aan tafel voor het diner in het restaurant van het hotel.

De volgende dag staan we vroeg op en zien we vanuit onze kamer het treintje naar de grotten van Han vertrekken. Het voordeel van het hotel is dat het een heerlijk zwembad heeft en we dompelen ons voor het ontbijt even lekker onder in het verwarmde zwembad. Naast de grotten van Han zijn er in de omgeving van Han-sur-Lesse in de Ardennen nog veel meer zaken die je niet mag missen, zoals de prachtige kastelen Walzin, Jemeppe en Vêves, een bezoek aan brouwerij Abdij Rochefort en een bezoek aan Namur. Naast wandelen is het ook prachtig in de Ardennen om te mountainbiken of gravelbiken en je kunt ook gewoon met je elektrische auto cruisen door de mooie omgeving.

Na een heerlijk weekend vol ontspanning in de Ardennen is de batterij weer volledig opgeladen en niet alleen onze batterij, ook de Nissan Leaf e+ staat met een volledig volle batterij klaar voor de terugreis naar Amsterdam. De rit terug verloopt goed en met opnieuw maar een laadstop bij Shell Recharge bij Hazeldonk staan we binnen 4 uur weer thuis voor de deur.

De opsomming van de laadstops en laadkosten van het weekend naar de Ardennen:

Heenreis: Amsterdam > Han-sur-Lesse
– Afstand: 320 km
– Actieradius vertrek: 349 km (100% SoC = State of Charge)
– 1 stop bij:

– Fastned snellader Peutie West
– Bijgeladen: 21,37 kWh
– Prijs: € 14,75
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge (NewMotion) laadpas

Terugreis: Han-sur-Lesse > Amsterdam
– Afstand: 324 km
– Actieradius vertrek: 331 km (100% SoC = State of Charge)
– 1 stop bij:

– Shell Recharge snellader Hazeldonk Oost
– Bijgeladen: 23,6 kWh
– Prijs: € 8,26
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge (NewMotion) laadpas

Tips voor het rijden naar de Ardennen met je elektrische auto:

  • Plan je route van tevoren. Goede routeplanners zijn A Better Routeplanner, Pump of Chargemap.
  • Bekijk of er voldoende publieke laadpalen zijn in de Ardennen. Dit deel van België is nog een beetje een ‘charging desert’.
  • Kies voor een hotel of vakantiehuis met laadpaal in de Ardennen.
  • Neem minimaal 2 laadpassen mee en check voor vertrek of ze goede dekking hebben.
  • Stel je cruise control in op een vaste snelheid van zo’n 105 km, zo gaat je batterij minder snel leeg en daardoor hoef je minder vaak te laden.
  • Check je bandenspanning voor vertrek en zorg dat je de actieradius van je auto optimaliseert.
Vertrek naar de Ardennen met de Nissan Leaf e+ elektrische auto