Weekend Zeeland met de elektrische auto

Weekend naar Zeeland

In de afgelopen tijd hebben we allemaal Nederland meer en meer leren waarderen. Het blijkt dat je niet per se naar het buitenland hoeft om te genieten van je vakantie of weekend weg met je elektrische auto. Zo zijn er veel Nederlandse plaatsen waar je een weekend naar toe kunt gaan en je kunt zelfs een tour langs buitenlandse plaatsnamen in Nederland maken. Dit keer hebben we duidelijk gekozen om niet alleen door Zeeland heen te rijden maar er een heel weekend lang te genieten van de leuke plaatsen, het lekkere eten en de gastvrijheid.

We gaan dit weekend naar Zeeland met de Tesla Model 3. Dat is een nieuwe ervaring want iedereen kent de verhalen over de Tesla’s en op deze manier kunnen we zelf opnieuw ervaren hoe handig deze elektrische auto is voor een weekendtrip naar Zeeland. Met een actieradius van 325 km WLTP en veel leuke features moet een weekend naar Zeeland met de Tesla Model 3 een eitje zijn. Na wat zoekwerk waar we in Zeeland naar toe willen gaan, vinden we een hotel met laadpaal in Goes: Van der Valk Goes. Vanuit Goes gaan we Zeeland en meer specifiek Zuid-Beveland verkennen.

Genieten van de Zeeuwse specialiteiten

Zeeland is in Nederland en zelfs internationaal bekend vanwege de Zeeuwse mosselen en de Zeeuwse oesters. Vlakbij Goes ligt de plaats Yerseke, dat zo ongeveer het hart is van de Zeeuwse mossel- en oesterkwekerijen. Omdat we graag meer hierover willen weten staat Yerseke sowieso op de lijst van activiteiten tijdens het weekend. Daarnaast willen we in de omgeving van Goes een fietstocht maken, schijnt Goes een leuke en gezellige haven te hebben en zijn er meerdere goede restaurants te vinden. Dat klinkt dus al als een geslaagd weekend weg met de elektrische auto….en dan zijn we nog niet eens vertrokken.

De route naar Zeeland

Vanuit Amsterdam gaan we op zaterdagochtend met een volledig opgeladen Tesla Model 3 op pad richting Zeeland. De route is gepland via de navigatie van de Tesla en omdat we vanwege wegwerkzaamheden via de A27 naar het zuiden afreizen is de afstand naar Yerseke 185 km en iets meer dan 2 uur rijden. Onderweg met de elektrische auto naar Zeeland maken we een kleine tussenstop bij Scheiwijk langs de A27 voor een koffie en een lekker gebakje. Want het is tenslotte weekend en het is tijdens een weekendtrip altijd belangrijk om te zorgen voor lekkers onderweg.

Bekijk ook: Steeds meer restaurants bieden ook een laadpaal aan om elektrische autorijders te helpen.

Het weer is niet helemaal precies wat ze voorspeld hadden, maar gelukkig zijn we flexibel. Het idee was om een tour te maken in Yerseke en meer te leren over de Zeeuwse oesters. We besluiten om de tour niet te maken en bij de Oesterij in Yerseke een tafel te boeken voor de lunch.

Koffie met een gebakje tijdens de tussenstop naar Zeeland

De eerste stop: de Oesterij in Yerseke

Precies rond lunchtijd komen we aan in Yerseke. Dit dorpje ademt visserij en is zoals gezegd erg bekend vanwege de mosselen en oesters. De Oesterij ligt aan de Havendijk in Yerseke, gelegen op Zuid-Beveland in Zeeland aan de Oosterschelde. De Oosterschelde is de reden dat Yerseke zo beroemd is, want dankzij het voedselrijke gebied van de Oosterschelde is de visserij in Yerseke zo bekend geworden. Aan de Havendijk zitten eigenlijk alleen maar vissersbedrijven. Wanneer er bij Oesterij geen plaats geweest was dan was een van de andere locaties ook helemaal leuk geweest.

De Oesterij is bijzonder omdat je er erg goed kunt zien hoe men de kunst van de oesterkweek beheerst. In het mini-museum kun je al wandelend zien, lezen, horen en ervaren hoe diep de passie voor oesters is bij de familie Dhooge. Als bezoeker kun je ook de oesterputten zien en je kunt ook een volledige tour boeken. Het is een leuke ervaring om in de Oesterij, met uitzicht over de oesterputten en de Oosterschelde plaats te nemen op het overdekte terras. Want het is leuk om meer over oesters te leren, maar er is natuurlijk niets leuker dan een paar oesters proeven met een glaasje Chablis.

Wist je dat de oesterputten als doel hebben om de oesters het zand uit te laten spugen? In de Oosterschelde halen de oesters naast het water ook veel zand naar binnen. Dat is niet lekker natuurlijk wanneer je de oester wil eten. De oesterputten zijn bedoeld om de oesters tot rust te laten komen en te zorgen dat ze het zand uitspugen. Je kunt hier vaak ook gewoon zien hoe de oesters vanuit de Oosterschelde of het Grevelingenmeer binnen worden gebracht en in de oesterputten worden geplaatst.

Na een heerlijke lunch met verschillende soorten oesters, enkele gegratineerde oesters en een pannetje Zeeuwse mosselen stappen we weer in de auto en gaan we op weg naar Goes. Aangezien het al halverwege de middag is gaan we direct naar het hotel om de spullen op de hotelkamer te zetten. Het van der Valk hotel Goes heeft twee oplaadpunten voor elektrische auto’s. Het hotel ligt aan de rand van Goes wat niet optimaal is, maar bij Van der Valk hotels weet je twee dingen eigenlijk altijd zeker: de kwaliteit is altijd goed en er zijn oplaadpunten voor je elektrische auto.

Laadpaal bij van der Valk hotel Goes

Gastronomisch genieten in Goes

Nadat we de spullen op de hotelkamer hebben gelegd, kijken we nog een keer of er al een mogelijkheid is om de Tesla model 3 op te laden bij de laadpaal op de parkeerplaats van het hotel. Helaas is er maar een laadpaal en daardoor slechts twee oplaadpunten. We besluiten naar het centrum van Goes te gaan voor een borrel op het terras van brasserie Katoen. Na de borrel hebben we gereserveerd bij restaurant Kale & de Bril waar we een 7-gangenmenu gaan proeven. De gerechten op de website zien er veelbelovend uit en we kunnen best zeggen dat Goes en Zeeland goed voor onze innerlijke mens zorgen.

Ontbijt op het terras

Na de avond vol lekkere gerechten, staan we zondagochtend op ons gemak op om vervolgens naar het ontbijt te lopen in het hotel. We hebben geluk, want het weer is vandaag een stuk zonniger en daardoor kunnen we in de zon op het terras ontbijten. Tijdens het ontbijt bespreken we wat we op deze zondag nog gaan doen. We gaan naar Veere om daar een wandeling te maken en dit leuke stadje te ontdekken. Vanuit Veere rijden we dan einde van de dag weer rustig aan via Middelburg, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland terug richting Amsterdam.

Tip: Lekker ontspannen je batterij opladen bij een wellness hotel met laadpaal.

Met de elektrische auto naar Veere

Veere is echt de moeite waard

Sommigen noemen Veere ook wel het mooiste stadje van Zeeland, en daar is weinig aan gelogen. Het is heerlijk weer, wat natuurlijk altijd helpt om ergens enthousiast over te zijn. Maar toegegeven Veere is erg leuk en mooi. We maken een wandeling langs de vestingwerken van het stadje en over de wandelpaden rondom Veere. Vanaf de vestingwerken heb je erg mooi uitzicht op het stadje zelf en ook op het Veerse meer waar veel watersporters genieten van deze zomerse dag.  Langs de jachthaven van Veere liggen leuke terrasjes waar we na de wandeling neerploffen voor een lekkere koffie met een stuk appelgebak met slagroom.

Superchargen bij van der Valk

Terwijl we rustig aan door het Zeeuwse land cruisen richting Amsterdam, plant de Tesla uit zichzelf al de laadstop onderweg in. Bij het van der Valk hotel Dordrecht moeten we even aan de Tesla supercharger om te snelladen. Het blijft opvallend hoeveel van der Valk hotels Tesla Superchargers hebben geplaatst of andere oplaadpunten voor elektrische auto’s aanbieden. Ook bij het van der Valk hotel Dordrecht is het een komen en gaan van Tesla’s die even de A16 afkomen om op te laden. Wij zijn klaar voordat ik het door had, dit komt omdat ik het altijd zo’n fascinerend beeld blijf vinden al die Tesla laadpalen en die Tesla’s die even aankoppelen en weer door gaan.

Tesla Supercharges bij Van der Valk hotel Dordrecht langs de A16

Conclusie

Nederland blijft je altijd verbazen wanneer je met je elektrische auto een weekend weg gaat. Er is zoveel te zien en te ontdekken in Nederland. De afgelopen tijden hebben we geleerd dat even er tussenuit in eigen land ook echt de moeite waard is en het voordeel van een trip met je elektrische auto in Nederland is dat je altijd weet dat er voldoende publieke laadpalen en snelladers zijn. In Zeeland zijn ook voldoende oplaadpunten voor elektrische auto’s, alhoewel het op sommige toeristische locaties nog weleens dringen kan worden voor de beschikbare laadpalen. Toch mag dat de pret niet drukken…trek eropuit en geniet van je elektrische auto.

Tip: Bekijk de campings met een laadpaal wanneer je van plan bent om op vakantie te gaan naar Zeeland.