10 x vooroordelen over een vakantie met de elektrische auto

10 x vooroordelen over een vakantie met de elektrische auto

Iedere elektrische autorijder kent ze wel…de vooroordelen, de opmerkingen over elektrisch rijden en en de slechte grappen. Ze zijn eigenlijk altijd onschuldig en een beetje bedoeld om te plagen door mensen die niet elektrisch rijden, maar tegelijkertijd krijgen we ook regelmatig vragen van bezoekers over op vakantie gaan met de elektrische auto. Deze vragen komen ook voor een deel voort uit de grappen die mensen maken over elektrisch rijden. Het is zonde als er mensen zijn die graag met de elektrische auto op pad willen en het door de verschillende vooroordelen niet doen. Hoogste tijd dus om de 10 vooroordelen op een rij te zetten en ze direct te ontkrachten.

Tip: Lees alles over hoe andere elektrische autorijders op vakantie zijn gegaan in 2020.

1. Je kunt niet ver op vakantie

Misschien wel het meest gehoord is dat je niet op vakantie met je elektrische auto zou kunnen, omdat het bereik van elektrische auto’s niet erg groot is. Sommige elektrische auto’s hebben een kleine batterij en zijn daardoor niet echt geschikt om ver mee te rijden. Maar er zijn ook veel automerken die het afgelopen jaar juist nieuwe modellen hebben gelanceerd met een grotere actieradius. De gemiddelde actieradius van alle elektrische auto modellen samen ligt op 317 kilometer op één opgeladen batterij en daarmee kun je echt prima op vakantie. Want dan zou je om de 2.5 uur rijden even een pauze moeten houden om op te laden en dat is alleen maar beter en veiliger.

Elektrische auto opladen in Frankrijk

2. Je staat constant aan de laadpaal

Als je de meningen mag geloven dan sta je de hele dag op te laden onderweg naar je vakantie. Het opladen zou ook nog eens heel lang duren en daardoor verlies je veel tijd ten opzichte van een brandstofauto. Dit is niet waar. Met veel elektrische auto’s kun je tegenwoordig erg snel laden. Hierdoor kun je met een snellader langs je route binnen 30 minuten weer op pad met een 80% actieradius. En in die 30 minuten dat je aan het opladen bent, vliegt de tijd voorbij. Veel elektrische autorijders kiezen ervoor om deze mooie pauze onderweg naar de vakantiebestemming te gebruiken om een hapje te eten, koffietje te doen, een toiletbezoek te doen of even de benen te strekken.

Bekijk ook: De 10 populairste activiteiten tijdens het opladen van de elektrische auto.

3. Een elektrische auto is duur

Dit hoor je heel vaak: “Een elektrische auto is veel duurder dan een brandstofauto”. Hierover blijft altijd veel te doen, want een elektrische auto is op dit moment vaak nog duurder in de aanschafprijs. Echter de prijzen dalen de afgelopen jaren flink door de toenemende concurrentie. Bovendien zijn er diverse subsidiepotjes om elektrisch rijden te stimuleren. Verder heb je de kosten niet meer voor benzine en de onderhoudskosten van een elektrische auto zijn lager. Tenslotte is het eigenlijk goedkoper om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Op veel plaatsen kun je gratis laden onderweg naar je vakantiebestemming en dat maakt het helemaal leuk om op vakantie te gaan natuurlijk.

4. Het is niet goed voor het milieu

Veel mensen zeggen dat een elektrische auto niet goed voor het milieu is. Dat is niet zo kort door de bocht te zeggen en vast te stellen. De batterij van een elektrische auto is niet per se milieuvriendelijk en geheel CO2 neutraal. Echter wanneer je in je elektrische auto rijdt dan is deze qua CO2 uitstoot een heel stuk lager dan een brandstof auto, zo niet CO2 neutraal. Helemaal wanneer je groene energie gebruikt om je elektrische auto op te laden, zoals zonne- en windenergie.

5. Er zijn niet voldoende laadpalen

Veel mensen zeggen dat er niet voldoende laadpalen zijn om op vakantie op te laden. Of dat er niet voldoende laadpalen zijn onderweg naar je vakantiebestemming toe. Het aantal laadpalen in Europa is zeker nog voor verbetering vatbaar, maar wij durven met een gerust hart te zeggen dat er voldoende laadpalen zijn in het buitenland. We zijn in Nederland een van de koplopers in aantallen publieke laadpalen, dus het zal in het buitenland lijken alsof er niet voldoende laadpalen zijn. Ze zijn er wel, maar het is wel goed om te zorgen dat je de juiste apps hebt om ze te vinden en te checken of je er met je laadpas gebruik van kunt maken.

Tip: Handige apps om te hebben tijdens je vakantie met de elektrische auto in het buitenland.

Voldoende snellaadplekken bij Ionity in het buitenland

6. Je kunt niks meenemen

Doordat elektrische auto’s op een batterij rijden en het gewicht van de auto invloed heeft op de prestaties van de batterij, zegt men vaak plagend dat je niets mee kunt nemen op vakantie. Natuurlijk is het zo dat de actieradius van je auto beter is wanneer je licht bepakt op vakantie gaat. Maar je hebt tegelijkertijd al veel modellen die zeer veel ruimte bieden en waarbij je zelfs extra ruimte creëert door een dakkoffer op de auto te plaatsen. Oftewel je kunt genoeg meenemen. Alleen weet wel dat je, wanneer je zwaar bepakt op vakantie gaat ook vaker moet laden. Het alternatief voor ouderwets alles mee te nemen is een stacaravan of tent in het buitenland te huren op een camping met laadpaal.

7. Elektrische auto’s zijn gevaarlijk

Er zijn veel verhalen over elektrische auto’s die niet veilig zouden zijn. Zo zou een elektrische auto makkelijker in brand kunnen vliegen bij een ongeluk en moeilijker te blussen zijn. Niets is minder waar, want bij een aanrijding koppelt de batterij automatisch los van de auto. Daarnaast zitten vrijwel alle elektrische auto’s helemaal vol met technische veiligheidsmiddelen die je helpen om veiliger te rijden. Denk aan adaptieve cruise control, lane assist, vermoeidheidsherkenning, remondersteuning, etc.

8. Het rijdt niet als een echte auto

Veel mensen die een brandstofauto gewend zijn roepen al snel dat een elektrische auto niet als een echte auto rijdt. Ze zijn vast niet aan het comfort, de wegligging, de vernuftige systemen en het rijden in een automaat gewend want dat is wat een elektrische auto te bieden heeft. Je geniet juist meer van het rijden, het is minder inspannend en doordat je af en toe een laadstop moet maken voorkom je dat je uren aan een stuk in de auto zit onderweg naar je vakantiebestemming.

9. Alleen Tesla’s kunnen op vakantie

Tesla heeft in de afgelopen jaren veel mensen laten zien dat elektrisch rijden de toekomst is. Dat is een mooie ontwikkeling en heeft er ook voor gezorgd dat veel autofabrikanten elektrisch rijden ook serieus zijn gaan nemen. Het vooroordeel is daardoor alleen wel ontstaan dat je alleen met een Tesla op vakantie zou kunnen en dat het met een ander type auto niet mogelijk is om naar het buitenland te gaan. Dit is niet waar natuurlijk. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk met een Hyundai Kona Electric de Route du Soleil rijden. De mogelijkheden om je elektrische auto op te laden in het buitenland nemen steeds verder toe en dit zorgt voor extra vakantieplezier.

Met Hyundai Kona Electric naar Zuid-Frankrijk via Route du Soleil

10. Je staat alleen maar voor verrassingen

Dit laatste vooroordeel is eigenlijk een samenvoeging van alle vooroordelen samen. Mensen willen je laten geloven dat je alleen maar voor teleurstellingen en verrassingen komt te staan als je met je elektrische auto op vakantie gaat. Terwijl dit niet het geval is. Tijdens je vakantie geniet je enorm van de voordelen van een vakantie met de elektrische auto: het is avontuurlijker, je bent milieuvriendelijker bezig, je kunt gratis laden, je leert nieuwe plekken kennen, etc. etc.

Laat je niet weerhouden om na te denken over een vakantie met jouw elektrische auto. Er is enorm veel te ontdekken met de auto en in Europa kun je gemakkelijk de mooiste plekjes bereiken. Door te zorgen voor een goede voorbereiding en tijdens je rit te kiezen om slim op te laden, kan jou niets overkomen. Je komt na je vakantie met de elektrische auto volledig opgeladen met een goed verhaal thuis en op het volgende verjaardagsfeestje haal jij een voor een alle vooroordelen onderuit.