Welke elektrische auto's kunnen een caravan van van meer dan 1.200 kg trekken?

Welke elektrische auto’s kunnen een caravan van van meer dan 1.200 kg trekken?

Vakanties met de elektrische auto nemen jaarlijks verder toe en eigenaren van een elektrische auto hebben tal van mogelijkheden om met hun EV prachtige plekken in Europa te ontdekken. Het aantal laadpalen en snelladers neemt daarnaast ook in hoog tempo toe, wat betekent dat het steeds makkelijker wordt om die speciale plekjes zonder laadstress te bereiken. Een van de mogelijkheden die je hebt, is een (kampeer)vakantie met een caravan achter je elektrische auto. Het aantal elektrische auto’s dat een goede caravan kan trekken is vaak nog beperkt, echter aangezien de vraag vaak binnenkomt welke elektrische auto’s een caravan kunnen trekken hebben we een overzicht gemaakt van alle EV’s die een caravan van minstens 1.200 kilo kunnen trekken.

Waarom een lijst met caravantrekkers die 1.200 kilo kunnen trekken?

Hoewel er tegenwoordig ook (aanzienlijk) lichtere caravans zijn, komt het gros van de caravans gemakkelijk over de 1.200 kilo wanneer zij klaar zijn voor de vakantie. Alles wat je in de caravan legt voordat je begint met rijden, komt namelijk over het ledig gewicht van de caravan heen waardoor het gewicht aanzienlijk hoger uit kan vallen. Daarom hebben we in dit overzicht alleen de modellen op een rij gezet die minstens 1.200 kilo kunnen trekken, zodat je zeker weet dat je de juiste auto kiest voor een onbezorgde vakantie met de caravan achter je elektrische auto.

Leestip: Review: met de Hyundai IONIQ 5 en een Eriba caravan op vakantie naar Frankrijk.

Handig: Bij Fastned snelladers kun je doorrijden met je elektrische auto en de caravan

Is een vakantie met een caravan achter je elektrische auto aan te raden?

We schreven al eerder dat de laadpaaldichtheid en het aantal snelladers gestaag toeneemt. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld Fastned voor steeds meer snelladers in Europa waar je door kunt rijden. Dat is handig en zorgt ervoor dat je door kunt rijden bij een laadstop. Dat scheelt je weer tijd en moeite in het af- en aankoppelen van je caravan. Wanneer je met je caravan achter de elektrische auto op vakantie gaat, dan is het goed te weten dat je ongeveer 40% minder actieradius hebt. Dat percentage is een vuistregel: het daadwerkelijke percentage is afhankelijk van tal van factoren zoals welk model auto je rijdt, welke route je aflegt (heuvelachtig gebied heeft extra impact op je actieradius). En daarnaast spelen de staat van je banden (van de auto én de caravan), de weersomstandigheden en het gewicht en het ontwerp van de caravan een rol.

Hoewel de 40% zeker iets is om rekening mee te houden, kun je met een elektrische auto met een gemiddelde of grotere actieradius tegenwoordig makkelijk grotere afstanden afleggen. Wel blijkt dat op vakantie gaan met je elektrische auto met caravan achter de auto vooralsnog vaak iets is voor de early adapters en EV-rijders die niet bang zijn voor het onbekende en voor het avontuur. Het is simpelweg natuurlijk nog steeds anders als je met je elektrische auto met caravan op vakantie gaat dan wanneer je volgens het vaste ritme met je brandstofauto plus caravan op vakantie gaat.

Meer elektrische auto’s geschikt, nog wel duur

Er zijn steeds meer elektrische auto’s die in staat zijn om als caravantrekker minstens 1.200 te trekken. De Hyundai IONIQ 5 (ANWB Trekauto van het jaar) staat bij velen hoog in de favorietenlijst als caravantrekker. Andere populaire modellen zijn onder andere de Kia EV6 die zich daarmee opnieuw kwalificeert als ideale elektrische vakantie auto. Wat wel opvalt als je naar de lijst kijkt is dat veel modellen nog flink aan de prijs zijn. Voor haast iedere elektrische caravantrekker moet je een halve ton neer leggen. De lijst begint vanaf zo’n € 40.000, maar in die prijsklasse heb je nauwelijks keuze op dit moment.

Drie tips voor het kiezen van een elektrische caravantrekker

Overweeg jij een elektrische auto te kiezen waarmee je met je caravan op vakantie kunt? Lees onderstaande tips door om je op weg te helpen in je selectieproces:

  • De actieradius van je elektrische auto is zo’n 40% lager wanneer je een caravan achter je elektrische auto hangt. Kies je jouw elektrische auto echt voor de vakanties met de caravan, selecteer dan een EV met een flinke actieradius.
  • Bij veel snelladers onderweg naar de vakantiebestemming in Europa moet je de caravan nog afkoppelen tijdens het laden. Wil je niet snelladen maar liever batterijwisselen? Dan kom je uit bij een van de NIO modellen in de lijst. Let wel op dat je bij NIO Power Swap Stations ook af moet koppelen tijdens het swappen.
  • Ga je voor het eerst met een caravan en elektrische auto op vakantie? Vraag een langere proefrit aan en boek dan eens een camping met laadpaal in eigen land om in alle rust uit te vinden waar je op moet letten voordat je begint aan een langere reis met een caravan achter je elektrische auto.