Dit zijn de populairste vakantielanden onder elektrische autorijders

Dit zijn de populairste vakantielanden onder elektrische autorijders

Weet je nog niet waar je dit jaar naartoe wil gaan op vakantie met je elektrische auto of ben je op zoek naar wat meer zekerheid door te weten dat andere elektrische autorijders ook al op vakantie zijn gegaan naar een bepaald vakantieland? Dan helpen we je in dit artikel graag verder op weg. Het onderzoek “Met de elektrische auto op vakantie in 2023” heeft namelijk veel inzichten opgeleverd en die inzichten helpen jou weer op weg voor je volgende vakantiebestemming.

Tip: Download gratis het volledige onderzoeksrapport

Populairste vakantielanden in kaart gebracht

Hoewel vakantiegangers met een elektrische auto eigenlijk overal naartoe gaan in Europa, is Frankrijk met afstand het populairste vakantieland onder de EV-bezitters. Opvallend is het om te zien dat sommige EV-rijders de vakantie echt als een avontuur zien en juist onbekende plekken met een beperkte laadpaaldekking opzoeken waar anderen juist vertrouwen en comfort halen uit de bekende landen en het nieuws dat er voldoende (snel)laadpalen beschikbaar zijn. Naast Frankrijk scoren ook Duitsland en Italië goed. Verder is Spanje zoals altijd populair en valt vooral de populariteit van Scandinavië op onder elektrische autorijders die op vakantie gaan. Dat is waarschijnlijk te danken aan het goede netwerk van laadpalen in de noordelijke landen. Hieronder kun je zelf op de kaart bekijken wat de populaire vakantielanden voor elektrische autorijders zijn.

Frankrijk is zeer serieus bezig met de laadpaaldekking

Veel vakantiegangers kiezen voor Frankrijk op basis van de onderzoeksresultaten. Na enkele jaren waarin (snel)laden in Frankrijk als een terechte uitdaging werd gezien, heeft men in Frankrijk flinke vooruitgang geboekt. In Frankrijk is het afgelopen jaar veel gedaan om de laadervaring en laadpaaldichtheid op het gebied van snelladers te verbeteren. Tal van grote laadaanbieders (waaronder Fastned) hebben de autoroutes voorzien van snellaadstations. Dat het gemakkelijker is om naar Frankrijk op vakantie te gaan met je elektrische auto dat komt niet alleen door Frankrijk zelf overigens, want ook in België en Luxemburg is het aantal snelladers fors toegenomen.

Belangrijk om te weten is dat het aantal snelladers door heel Europa flink toeneemt, wat betekent dat de kaart met de populairste vakantielanden voor elektrische autorijders er volgend jaar compleet anders uit kan zien omdat het plannen van een vakantie met de EV steeds makkelijker wordt.

Lees ook: Review: hoe een weekend met de elektrische auto naar Parijs ineens gemakkelijk is geworden

Niet alleen op zomervakantie met de elektrische auto

Het is niet zo dat bezitters van een elektrische auto alleen in de zomermaanden op vakantie gaan. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat zo'n 40% van de EV-rijders meerdere keren per jaar op vakantie gaat met de elektrische auto. Denk daarbij aan zowel de wintersport als de zomervakantie. En wat te denken van het feit dat bijna 10% van de respondenten met de EV op weekendtrip gaat (mede dankzij accommodaties met een laadpaal is dat erg eenvoudig tegenwoordig). De groep die alleen met de elektrische auto op wintersport gaat is beperkt tot 1%. Dat geeft een goed inkijkje in de reislust van de elektrische autorijders.

Gemiddeld aantal laadpassen en behoefte aan laadpaal bij accommodatie

Vakantiegangers met een elektrische auto nemen gemiddeld 3,5 laadpas mee op vakantie. Het gemiddelde valt hoger uit naarmate de onzekerheid over laadmogelijkheden groter is voor het land van bestemming. Het is lastig te voorspellen of het aantal laadpassen dat men meeneemt op vakantie de komende tijd juist toe of afneemt. Alhoewel op langere termijn de verwachting is dat men minder laadpassen nodig heeft omdat je bij steeds meer snelladers (ook V4 Superchargers Tesla) kunt betalen met je bankpas of creditcard.

Verder blijkt dat bijna 95% van de vakantiegangers een laadpaal bij de accommodatie ‘redelijk belangrijk’ tot ‘zeer belangrijk’ vindt. De verwachting is dan ook dat de hotels, vakantiehuizen en campings met een laadpaal ook de komende periode goed zullen scoren én dat het aantal vakantieplekjes met een laadpaal gestaag toe blijft nemen.