Laden bij steeds meer supermarkten in Duitsland

Elektrisch laden bij supermarkten in Duitsland

Er wordt overal in Europa hard gewerkt aan het netwerk van snelladers, waarmee de laadpaaldekking steeds beter wordt. Die nieuwe snelladers komen niet alleen langs de snelwegen en hoofdaders; in Nederland zien we bijvoorbeeld veel nieuwe laadpunten bij supermarkten als Jumbo en Albert Heijn. Carrefour in Frankrijk zorgt voor meer mogelijkheden om op te laden. Ook wordt laden bij een supermarkt in Duitsland (of andere grote winkel) steeds makkelijker, zeker nu de Schwarz Groep (eigenaar van Lidl en Kaufland) besloten heeft nog eens 6.200 laadpalen te plaatsen.

Tip: Lees hoe je gratis kunt laden onderweg naar je vakantie.

Laden bij steeds meer supermarkten in Duitsland

Je elektrische auto (gratis) opladen bij een supermarkt of een andere grote winkel in Duitsland kan al langere tijd, het was Aldi Süd dat als een van de eersten besloot gratis laadpalen neer te zetten voor de klanten. Nu steeds meer aanbieders het voorbeeld volgen, wordt de laadpaaldichtheid in Duitsland steeds beter, óók op punten die lang niet altijd in de buurt van een snelweg liggen. Met de 6.200 extra snelladers die Schwarz Groep in Europa gaat plaatsen bij Lidl- en Kaufland-locaties wordt het nog interessanter om je Chargemap app in de gaten te houden tijdens de reis en laadlocaties te bekijken die iets verder van je originele reisplan liggen, zeker wanneer dit betekent dat je snel kunt laden én een vers broodje kunt halen.

Elektrische auto opladen bij Lidl sipermarkten

Duizenden laadpalen bij Lidl & Kaufland in Duitsland

Schwarz Groep kondigde het plaatsen van de extra laadpalen bij de winkels van Lidl & Kaufland overigens al een tijdje geladen aan; in 2019 liet het weten dat elk filiaal van Lidl en Kaufland een laadpaal zou krijgen. Met de extra 6.200 laadpalen is die doelstelling nog niet ingevuld, al komt het totaal aantal laadpalen bij Schwarz daarmee wel op 13.000. Dat betekent dat het nog makkelijker wordt om een laadpaal te vinden wanneer je met de elektrische auto op vakantie gaat naar Duitsland, of door Duitsland heen komt op weg naar je vakantieland.

Het gaat overigens niet uitsluitend om supermarktketens in Duitsland. Van de 6.200 nieuwe laadpalen worden er iets meer dan 1.000 bij onze oosterburen geplaatst; de overige laadpalen worden verdeeld over filialen door heel Europa (mogelijk ook in Nederland). Over de exacte invulling is nog niets bekendgemaakt, dus je reis nu alvast plannen aan de hand van de nieuwe snelladers is helaas onmogelijk.

Elektrische auto opladen bij Aldi Süd in Duitsland

Niet langer gratis laden bij Aldi Süd

Sinds 2015 was het mogelijk om je elektrische auto gratis te laden bij Aldi Süd, waarmee menig eigenaar van een elektrische auto gratis van Nederland naar Oostenrijk kon komen. Binnenkort is het echter afgelopen met gratis laden bij de Aldi Süd-filialen. Dat lijkt misschien vervelend, maar ironisch genoeg zitten er misschien wel meer voordelen dan nadelen aan. Zo kom je straks geen vakantiegangers meer tegen aan de paal die tot 100% laden, zijn de laadpalen niet meer gebonden aan de openingstijden van het filiaal én tegelijkertijd blijft laden bijzonder goedkoop; je betaalt vanaf eind juni € 0,39 per kWh bij de snelladers en € 0,29 per kWh bij de niet-snelladers.

Betalen kan straks met een bankpas, creditcard en zowel met Apple als met Google Pay. Andere aanbieders zoals Burger King, McDonald’s, IKEA en Hornbach bieden nog wél gratis laden aan, maar deze laadpalen mogen vaak maximaal een uur gebruikt worden en worden afgesloten zodra het filiaal sluit. Aan jou de keuze waar jij het liefst laadt dus. Met inmiddels meer dan 7.000 snelladers in Duitsland die minstens op 50 kW kunnen laden en waarvan het aantal alleen maar toe blijft nemen (onder andere dankzij de grotere winkelketens), wordt het in ieder geval nog makkelijker om je reis met je elektrische auto optimaal te kunnen plannen in en door Duitsland.