Review: Weekend naar Gent met de Dacia Spring Electric

Review: Weekend naar Gent met de Dacia Spring Electric

Een weekend naar België is altijd leuk en het is zo ontzettend dichtbij eigenlijk. Er zijn erg veel leuke steden in België, dus je kunt bijna het hele jaar vullen met stedentrips naar België. Wij gaan naar Gent, die gezellige stad van de ‘Gentse neuzen’, de historische binnenstad met de Graslei en de Korenlei en natuurlijk van de bekende Gentse Feesten. Alhoewel wij niet naar Gent willen voor de Gentse Feesten is dat wel van veel mensen de eerste associatie. Oftewel dat is er eentje om op de bucketlist te plaatsen: De Gentse Feesten een keer meemaken.

We gaan naar Gent met de Dacia Spring Electric. Deze leuke auto is de goedkoopste elektrische auto op de markt. In de dagen voor vertrek zoeken we een leuk hotel en bekijken we hoe we het beste met de Dacia Spring Electric naar Gent kunnen rijden. Wat opvalt is dat de Dacia bij veel mensen bekend is. Wanneer we vertellen dat we met de Spring Electric naar Gent willen gaan, vragen sommigen zich af of het wel haalbaar is om met een auto met een kleinere actieradius zo’n afstand af te leggen.

Lees ook: Weekend naar Lille met een elektrische auto met 200 km actieradius.

Uiteraard is het geen probleem om met je elektrische auto naar Gent te rijden. Uit de vragen blijkt dat nog veel mensen onvoldoende geïnformeerd zijn over de mogelijkheden van elektrisch rijden. De Dacia Spring Electric heeft een actieradius van 230 km (WLTP), dat is meer dan voldoende voor een stadsauto. En ook met een stadsauto kun je gewoon een trip maken naar een andere stad. De afstand naar Gent is zo’n 220 km en de rit moet daardoor met een keer snelladen prima te maken zijn.

Snelladen bij Shell Recharge Hazeldonk West

Zeker weten dat je goed zit

Nu we weten dat de rit naar Gent met een keer snelladen onderweg af te leggen is, gaan we op zoek naar een leuke plek om te slapen in Gent. Het is fijn om dan zeker te weten dat je goed zit…of eigenlijk goed slaapt. Met de actieradius van 230 km is het fijn om in een hotel met laadpaal in Gent te slapen. Tijdens de zoektocht zien we diverse leuke hotels in het centrum van Gent zoals het Pillows Grand Boutique Hotel Reylof Ghent en het Monasterium PoortAckere maar bij het zien van het nieuwe Van der Valk hotel Gent zijn we snel om. Bij Van der Valk hotels weet je namelijk dat je een goede prijs-kwaliteitverhouding hebt plus parkeren is bijna altijd gratis bij de hotels. Ten slotte hebben bijna alle Van der Valk hotels laadpalen voor elektrische auto’s wat ideaal is voor je weekend weg.

Nadat we het hotel hebben geboekt, gaan we op zoek naar leuke restaurants in Gent. Ook bij je restaurant wil je zeker weten dat je goed zit, dus we lezen over de leukste en beste restaurants van Gent. En om teleurstellingen te voorkomen reserveren we vooraf alvast bij onze twee favorieten: Restaurant Lof en Restaurant de Kruidtuin. Als je ooit een keer hebt meegemaakt dat je ergens aankomt en de hele avond van restaurant naar restaurant loopt om een tafeltje te krijgen maar alles vol zit dan ga je vanzelf wel meer vooruit boeken.

Het hotel is geboekt, de restaurants voor vrijdagavond en voor de lunch op zaterdag zijn gereserveerd en de route is bekend. Ons weekend naar Gent is zo goed als gepland. Voor de zekerheid checken we nog even of we met de Shell Recharge (NewMotion) laadpas in België uit de voeten kunnen. De app laat direct zien dat het geen probleem gaat zijn en dat de laadpas ons de mogelijkheid geeft om op te laden in België.

Van der Valk hotel Gent - Hotel met laadpaal

Gemak voor dagelijks gebruik en weekendjes weg

Al jarenlang gaan studenten met de tweede auto van moeders op vakantie. De zogenoemde boodschappenauto wordt volgeladen met spullen en vervolgens rijdt men de Route du Soleil af naar Zuid-Frankrijk of een andere zuidelijke zonbestemming. We zijn in Nederland erg gewend aan comfortabele stadsauto’s en leggen behoorlijke afstanden af in deze zogenoemde A-segment auto’s. De Dacia Spring Electric is ook een A-segment auto en dan nog elektrisch ook.

De Spring Electric heeft alle gemakken voor het dagelijks gebruik zoals navigatie, achteruitrijcamera, een app om de status van het opladen te checken en ook de mogelijkheid om je smartphone via Apple Carplay of Android Auto te koppelen met het touchscreen. Een weekendje weg is dankzij al deze technische snufjes en de zuinige en compacte batterij alsof je in je eigen stad rondrijdt. Het enige waaraan je merkt dat je niet door je eigen stad aan het rondcruisen bent is doordat het verbruik op de snelweg iets hoger ligt.

Op het hogere verbruik hadden we al geanticipeerd in de voorbereiding van de trip naar Gent door met de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s de route te plannen. Het routeadvies inclusief de laadstops dat we van de ANWB krijgen zetten we eenvoudig over naar Google Maps en vervolgens koppelen we de smartphone met het scherm van de Dacia Spring om de routebegeleiding van Google Maps te volgen. Bij Hazeldonk maken we bij Shell Recharge even een laadstop en die laadstop is precies lang genoeg om even een snackje bij de McDonalds te halen voor het vervolg van de route naar het Van der Valk hotel Gent.

Wist je dat: Ook jij de Dacia Spring Electric al vanaf € 269 per maand kunt rijden.

Google Maps via Apple CarPlay koppelen met Dacia Spring Electric

Geen laadpaal = even schakelen

Op vrijdag naar het zuiden rijden staat eigenlijk altijd wel garant voor file, maar de reis verloopt supersoepel. Nadat we voor minder dan zes Euro hebben opgeladen bij Shell Recharge Hazeldonk zijn we vijf kwartier later zonder file bij het Van der Valk hotel. Het hotel ligt buiten het centrum van Gent en parkeren bij het hotel is gratis. Ook zijn er voldoende plaatsen om te parkeren alleen er is één maar en dat is dat we nergens de laadpalen kunnen ontdekken. We waren ervan uitgegaan dat er bij alle Van der Valk hotels laadpalen zijn. Bij de receptie horen we dat ze bezig zijn met het verkrijgen van de vergunning en dat om die reden er nog geen laadpalen staan bij het Van der Valk hotel Gent.

Met de uitleg erbij begrijpelijk natuurlijk dat er nog geen laadpalen zijn alleen voor ons wel jammer. Op de mooie kamer waarin we zijn ingecheckt, bekijken we via de Shell Recharge app waar we in de buurt van het hotel kunnen opladen bij een publieke laadpaal. Gelukkig zijn er meerdere laadpalen beschikbaar. Na 19 uur tot de volgende ochtend 9 uur is parkeren gratis en daarom besluiten we om onszelf om te kleden voor het diner bij Restaurant Lof en vervolgens met de Dacia Spring naar de laadpaal te rijden. Morgenochtend halen we de auto dan weer weg bij de laadpaal als deze 100% is opgeladen.

Elektrische auto opladen bij publieke laadpaal in Gent

Lekker eten en geweldige gastvrijheid

Voor we naar Restaurant Lof gaan, kijken we even boven in de skybar van het hotel. En dat kijkje is de moeite waard. We besluiten even plaats te nemen om de lekkere maandcocktail (een Espresso Martini) te bestellen, een goede manier om het weekend te starten. Door de cocktail en doordat we auto nog aan de laadpaal moeten koppelen komen we 15 minuten later aan bij het restaurant. Gelukkig is dat geen enkel probleem volgens de gastvrije serveerster die ons vrolijk vertelt dat ze ons deze avond goed gaat verzorgen met heerlijk eten en drinken.

De volgende ochtend moeten we helaas wel voor 9 uur bij de auto zijn om deze weg te halen bij de laadpaal. In de MY Dacia app zien we dat de Dacia Spring weer helemaal opgeladen is. Wanneer we bij de auto aankomen lijkt de Dacia met energieke oranje kleureffecten blij om ons weer te zien. Omdat we licht ontbijten deze ochtend, halen we wat lekkers bij de Albert Heijn naast het hotel. We gaan na de culinaire verwenning namelijk met de lunch weer flink uitpakken en dus is even wat lichts eten geen probleem.

Tijdens de lunch bij Restaurant de Kruidtuin valt de gastvrijheid op van de vriendelijke mensen in Gent. Mensen zijn geïnteresseerd in de gasten en stellen de suggesties voor het eten en drinken af op wat je aangeeft dat je lekker vindt. Het eten bij de Kruidtuin is heerlijk en tijdens zo’n lunch vliegt de tijd voorbij. Halverwege de middag staan we vol enthousiasme weer buiten en struinen we door de sfeervolle binnenstad van Gent. Uiteraard ontkomen we er niet aan om een Gentse Neus (Cuberon) te proeven, dat is nou eenmaal gewoon een must als je hier bent. Verder lopen we langs de mooie en schilderachtige plekjes van Gent zoals de Graslei, de Korenlei, Gravensteen en natuurlijk de St. Baafskathedraal.

Lunch in Restaurant de Kruidtuin in Gent

Een ontspannen hotel is zoveel waard

Bij Van der Valk hotels weet je zeker dat je altijd lekker kunt eten voor een goede prijs. Wanneer we vanuit de stad terugkomen duiken we het restaurant van het hotel in genaamd: Cocotte. Na het diner is het tijd om uit te buiken op de fijne hotelkamer en lekker lang te slapen. Op zondagochtend gaan we naar het centrum van Gent. Parkeren is op zondagen gratis hierdoor kunnen we vanuit de stad de terugweg afleggen naar Amsterdam.

Nadat we nog een mooie wandeling door de stad hebben gemaakt zetten we weer koers richting huis na een heerlijk weekend Gent. Op de terugweg gebruiken we niet eens een routeplanner omdat we al weten dat Hazeldonk een prima plaats voor een laadstop is. Bij Fastned Hazeldonk laden we een extra 100 km in iets meer dan een halfuur erbij en dat is ruim voldoende om Amsterdam te bereiken.

Laadgegevens weekend naar Gent:

Heenreis: 218 km
– Actieradius vertrek: 217 km (100% SoC)
– 1 stop bij:
– Shell Recharge Hazeldonk West
– Bijgeladen: 9,862 kWh
– Prijs: € 5,78
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge (NewMotion)

Terugreis: 221 km
– Actieradius vertrek: 143 km (83% SoC)
– 1 stop bij:
– Fastned Hazeldonk Oost
– Bijgeladen: 11,323 kWh
– Prijs: € 8,02
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge (NewMotion)

Tips voor een weekend met de elektrische auto naar Gent:

  • Check je route van tevoren met een routeplanner. Zoals bijvoorbeeld ANWB Routeplanner.
  • Koppel je smartphone als het kan met het scherm van je auto en gebruik je favoriete navigatie app op het scherm.
  • Zoek en boek een hotel met laadpaal, dan weet je zeker dat je een volle batterij hebt voor de terugweg. Bekijk de 7 tips voor het boeken van een hotel met laadpaal.
  • Bekijk vooraf welke laadpas je nodig hebt om op te kunnen laden in België.
  • In het weekend zitten veel restaurants vol, dus kies van tevoren je restaurant en maak een reservering.
  • Wees een nette elektrische autorijder en haal je auto weg bij de laadpaal als deze volledig opgeladen is zodat andere elektrische autorijders ook kunnen laden.
Weekend naar Gent met de elektrische auto